Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory se zelím a slaninou pečené v sáčku ušetří čas i nádobí a chutnají fantasticky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Chcete se dobře najíst a zároveň neušpinit téměř žádné nádobí? Přichystejte si brambory se zelím a slaninou pečené v sáčku. Zjistěte, který sáček použít a co vše se v něm dá připravit.

Co je sáček na pečení

Potravinové sáčky na pečení nejsou žádnou novinkou. Už v osmdesátých letech 20. století byly velkým objevem. Pak se po nich téměř slehla zem. Stačilo je ovšem připomenout v oblíbeném televizním pořadu a hned jsou zase centrem zájmu. V obchodě se dá pořídit balení o 10 kusech různých velikostí zhruba za 42 Kč.

Jedná se o sáčky, do kterých dáme připravené potraviny a uzavřeme je stahovací sponou. Sáčky se už podle názvu využívají na pečení masa, ryb, zeleniny bez nutného využití tuku

Jídlo si zároveň zachovává šťávu a dobré výživové hodnoty. Sáčky na pečení můžeme dát do klasické i mikrovlnné trouby. Pokud je budeme dávat do klasické trouby, vložíme sáček do hrnce nebo na pekáček, a pak s ním šup do předehřáté trouby.

Je třeba nějak upravit sáčky na pečení?

Pečení v sáčku je jednoduché, někdy se doporučuje naplněné sáčky propíchat vidličkou. Před koncem pečení je vhodné sáček rozstřihnout a potraviny dopéct volně. 

Pečení

Dobrá trouba je polovinou kulinářského úspěchu, když se rozhodnete pro pečení. Dobře upečená kachna, chléb nebo třeba i čaj na velkém pekáči poskytují lahodné zásoby na dlouhou dobu. Na pekáč se…

Jak připravit brambory se zelím a slaninou pečené v sáčku

Tato metoda je variantou pečení v jednom pekáčku (nádobě), díky ní neušpiníme tolik nádobí. Na přípravu tohoto receptu potřebujete: 600 g syrových brambor, 500 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny, 1 velkou cibuli, sádlo, drcený kmín, špetku oregana nebo tymiánu, špetku mleté papriky (sladkou, případně uzenou), pepř, sůl a sáček na pečení.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180-190 °C. Brambory omyjte a se slupkou je nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na osminky, slaninu zase na kostky. Dlouhé zelí pokrájejte a stlačením z něj trochu vymačkejte tekutinu.

Brambory dejte do sáčku, posypte je kmínem, oreganem, paprikou, pepřem a solí, přidejte i zelí, cibuli a slaninu. Nezapomeňte také přidat trochu sádla a vše promíchejte. Sáček uzavřete sponou, dejte ho do nádoby a do sáčku shora udělejte několik dírek.

Nádobu dejte do předehřáté trouby a pečte asi 35 minut. Pak opatrně sáček nahoře nařízněte, dejte pozor, abyste se nespálili od unikající páry, a dopečte vše dokřupava.

Náš tip: V klasickém pekáčku si můžete zapéct vynikající brambory s brokolicí

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více