Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při nákupech potravin v Polsku je třeba si dát velký pozor na kvalitu zboží.
Zdroj: freepik

Obliba nákupní turistiky stále roste. V zájmu ušetřit co nejvíc peněz, se Češi často vypravují na nákupy potravin do sousedního Polska. Lákadlem jsou většinou levnější výrobky. Jejich cena však podle posledních zjištění polských úřadů může mít výraznou souvislost s jejich kvalitou. Není totiž výjimkou, že se na pultech objeví například maso napuštěné vodou, které má působit jako těžší a tedy dražší, pro našince však na první pohled levnější než v Česku.

Podvod na zákazníky

Polská inspekce, podobná té české zemědělské a potravinářské, totiž v poslední době objevuje stále více nekvalitních potravin, které se objevují na pultech supermarketů a obchodních řetězců.

Jak uvádí polský deník Fakt, častým jevem je například to, že výrobce uvádí na obalu odlišné složení než je to, které zboží skutečně obsahuje. V praxi to například znamená, že je v konzervě záměrně přidán levnější druh masa, než je deklarováno na etiketě.

Tisíce kontrol, stížnosti spotřebitelů

Podle zjištění polské Zemědělské a potravinářské inspekce a Obchodní inspekce (IJHARS) která v minulém roce provedla na polském trhu více než 7 000 kontrol, každý čtvrtý kontrolovaný vzorek byl nesprávně označen, u každého osmého se fyzikálně-chemické parametry (např. konzistence) lišily od toho, co deklaroval výrobce. Stovky kontrol proběhly také na základě výzev od zákazníků, kteří si mimo jiné stěžovali na vůni a chuť některých výrobků.

Maso napuštěné vodou

Například u hovězího a vepřové ho masa zjistila inspekce problém u více než třetiny prodávaného zboží. Ať už šlo o přítomnost nepovolených fosfátů, nerozlišení alergenů či nesprávné uvedení data spotřeby.

U drůbežího masa se jednalo o nesrovnalosti u více než pětiny (22,2 %) kontrolovaných výrobků. Jednalo se o zvýšený obsah absorbované vody. „Inspektoři JHARS vydali správní rozhodnutí o uložení pokuty ve výši 112 000 PLN (zhruba 590 000 korun) za uvedení na trh tří šarží drůbežího masa o celkové hmotnosti 6,9 t se zvýšeným obsahem vody,“ uvádí se v inspekční zprávě.

Shnilá zelenina, špatně značený původ

Kontrola v téměř 70 prodejnách se zaměřila také na kvalitu ovoce a zeleniny. Problémy byly objeveny ve více než třetině obchodů. Inspektoři objevili například zeleninu, která byla nahnilá, měla uschlé stonky či napadenou slupku.

Zhruba třetina označeného zboží měla pro změnu špatně uvedenou zemi původu. Jedná se o nepřijatelnou situaci, a to nehovořím pouze o porušování zákona, ale především z pohledu spotřebitelů, kteří chtějí a musí vědět, co si doopravdy kupují,“ sdělil serveru Toprecepty.cz Przemysław Rzodkiewicz, hlavní inspektor obchodní kvality zemědělských a potravinářských výrobků.

„S ohledem na výsledky letošní kontroly bude inspekce JHARS provádět další následné kontroly obchodní jakosti čerstvého ovoce a zeleniny a brambor se zvláštním důrazem na jejich označování,“ dodal.

Klamání názvy

Nesrovnalosti objevili inspektoři také třeba u chleba. Zde byly zákazníci klamání u zhruba 37 % výrobků. „Byli uváděni v omyl, třeba používáním módních názvů, které znemožňovaly rozpoznat druh chleba. Například v „máslovém croissantu“ nebylo máslo, v „grahamovém pšeničném chlebu“ nebyla grahamová mouka,“ sdělila inspekce na svých webových stránkách. V dortech a dalších cukrářských výrobcích zase byly téměř v třetině výrobků použity náhražky.

Problémy objevili polští inspektoři také u ryb a výrobků z nich, konkrétně u 26 % testovaných šarží, špatně bylo označeno 10 % prodávaných piv, přes 44 % lahůdkářství výrobků také nevyhovovalo. Mléko, které nesplňovalo regule, na tom bylo nejlépe. Zpochybněno bylo inspekcí „pouze“ 9,3 % zkoumaných šarží.

Zdroje informací:

www.gov.pl - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

fakt.pl - Mięso napompowane wodą, podejrzana mąka w chlebie. Tak fałszuje się w Polsce żywność

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více