Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zrcadlová poleva mirror glaze podle cukrářky Šárky Divácké udělá z každého dortu umělecké dílo
Zdroj: se souhlasem Šárky Divácké

Chcete nějak neobvykle ozdobit dort? Jedním z hitů moderní cukrařiny je poleva mirror glaze, kterou u nás proslavila cukrářka a majitelka brněnské cukrárny Sorry, pečeme jinak Šárka Divácká. Ta předvádí na facebookovém či instagramovém profilu cukrárny s touto lesklou polevou přímo kouzla a nyní si můžete úžasné efekty, které na dortu vytváří, díky jejím tipům vyzkoušet také.

Poleva pro designové dorty

Zrcadlová poleva neboli mirror glaze je v poslední době jedním z hitů moderní cukrařiny. Tato poleva je výjimečná tím, že se leskne opravdu jako zrcadlo. Jde opravdu o poměrně novou cukrářskou techniku. Technika lesklé glazury je tu sice už desetiletí, zrcadlové dorty však proslavila až v roce 2016 ruská cukrářka Olga Noskova. Právě ona tak odstartovala vlnu speciálních designových dortů, které vypadají tak nádherně, že je až škoda je naříznout a sníst. 

Barevná a lesklá jako zrcadlo

Zrcadlovou polevou zde ozdobit vlastně jakýkoliv dort nebo i malé dortíky, důležité však je, aby zákusek byl již sám o sobě dokonalý a krásně zarovnaný, aby na něm vynikl zrcadlový efekt. Základní zrcadlová poleva je jednobarevná - může být tmavá, bílá, čokoládová, obarvená potravinářskými barvami. Od jednoduchých jednobarevných polev se pak přešlo k pestrobarevným, které vznikají kombinací různých barevných odstínů. Když pak přelijete dort různě barevnými polevami, které se na něm smíchají, získáte tím skvělý efekt barevného mramoru

Leský vzhled zajistí želatina

Navzdory profesionálnímu vzhledu polevy je možné ji poměrně snadno udělat i doma. Ta jednobarevná je vcelku jednoduchá a s trochou cviku si pak můžete troufnout i na vícebarevné dorty. Na polevu navíc nepotřebujete žádné extra speciální suroviny, snad jedině s výjimkou glukózového sirupu, což je hustý, sladký a hlavně bezbarvý roztok, který se v cukrařině používá do krémů a potahovacích hmot. Dá se však běžně sehnat v prodejnách s cukrářskými potřebami, existují ovšem i recepty na mirror glaze s běžným krupicovým cukrem.

Nezbytnou ingrediencí pro výrobu této polevy je pak želatina, která vytváří onen lesklý vzhled dortu. Pak už vám jen stačí kondenzované mléko, bílá čokoláda a gelové potravinářské barvy. Trik spočívá nejen v ideální konzistenci želatiny, ale také ve správné teplotě dortu, na který budete polevu nalévat. Ten totiž musí být dokonale vychlazený. 

Mirror glaze podle Šárky Divácké

Touto speciální lesklou polevou zdobí své dorty mnoho cukrářských es, nejvíc se s ní ale proslavila cukrářka Šárka Divácká díky videím, které zveřejňuje na profilu své brněnské cukrárny Sorry – pečeme jinak. Na nich Šárka přelévá své dorty, výjimečné už samy o sobě, neobvyklými kombinacemi chutí, různými barevnými polevami, díky nimž vytváří na dortech překrásné pavučinkové zdobení. Pokud by vás lákalo si takové zdobení vyzkoušet, můžete si polevu připravit přímo podle Šárčina receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 150 g bílé čokolády, 180 g kondenzovaného mléka, 150 g cukru krystal, 150 glukózy, 100 g vody, 80 g vody a 10 g želatiny v prášku.

  1. Želatinu s 80 g studené vody nechte nabobtnat. Glukózu, cukr a 100 g vody svařte a odstavte stranou. Po cca deseti minutách přidejte kondenzované mléko, bílou čokoládu a nabobtnanou želatinu a vše promixujte tyčovým mixérem. 
  2. Hotovou polevu pak obarvěte, případně rozdělte a obarvěte různými potravinářskými barvami. Poté už jí můžete přelévat připravený dort. 

Tipy Šárky:

  • Polevu používejte při teplotě od 32 °C do 36 °C. Teplota záleží i na hloubce promrznutí dortu. 
  • Na konzistenci polevy má také vliv množství a druh barev rozpustných ve vodě (případně v tucích). Každá barva totiž trochu jinak „zahušťuje“ nebo obráceně je příliš „volná“. 
  • Samotné slévání barev je technologicky náročné a vyžaduje ustálení barev a správné promixování polevy. V opačném případě se barvy rychle slijí a nevytvoří kýžený efekt (efekt „šneka“).

A jak Šárka vytváří své speciální pavučinkové vzory pomocí obyčejného fénu? Na to se můžete podívat ve videu z TikToku.

@sorrypecemejinak #mirrorglaze #sorrypecemejinak #foryou #crazycake #mirrorglazecake #recipe #dreamjob ♬ Vibe - Mullally

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více