Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové kotlety v alobalu: Maso je báječně šťavnaté a měkké, rajčata a papriky dodají další rozměr chuti
Zdroj: Toprecepty.cz, mika59

Pokud chcete připravit rychlou a dobrou večeři, zkuste kotlety v alobalu. Ten totiž spolu s rajčaty a paprikami udrží neuvěřitelnou šťavnatost pokrmu. Kotlety samy o sobě jsou libové a maso je křehoučké.

Cesta hliníkové fólie 

Napadlo vás někdy, jak užitečný je v kuchyni alobal? Přitom  historie této hliníkové fólie není zase až tak dlouhá. Švýcarský podnikatel Heinrich Alfred Gautschi sice získal patent na výrobu hliníkové fólie už v roce 1905, ovšem cesta do české kotliny trvala dalších šedesát let. Prvním výrobcem alobalu u nás byl národní podnik Kovohutě Břidličná, který ho začal prodávat v roce 1965.

Alobal způsobil převrat v kuchyni

Víte, z jak vniklo slovo alobal? K chemické značce hliníku „al“ se přidalo slovo obal. Jednoduché, co? Díky alobalu se tak začala připravovat různá „nová“ jídla – například dříve tolik populární živáňská pečeně.

Recept na vepřovou kotletu v alobalu tedy pochází z doby, kdy už této hliníkové fólie bylo v našich obchodech relativně dost.

Kotleta je šťavnatá

Vepřová kotleta je hřbetní části prasete. Jde o část, která začíná u krkovice a pokračuje ke kýtě. Tento kus masa obsahuje jen malé množství tuku, proto je ideální pro různé kuchyňské úpravy, kdy chceme šťavnaté maso s minimálním obsahem tuku.

Pečeně neboli kotleta je jedním z nejhodnotnějších mas z prasete. Je skvělá na minutky a smažení, dušení, pečení i uzení. Vynikající je i na grilu, na otevřeném ohni. Příprava je jednoduchá – a hlavně rychlá. Doporučuje se rychle ji orestovat na pánvi a pak dopéct cca 15–20 minut v troubě. 

Vepřové kotlety v alobalu

Budete potřebovat: 4 vepřové kotlety s kostí, 4 lžičky másla nebo rostlinného oleje, 4 rajčata, 4 papriky, sůl, pepř a kečup.

  1. Kotlety lehce naklepejte, osolte a opepřete. Rajčata nakrájejte na menší kousky a dejte do misky, z paprik odstraňte jádřince a nadrobno je nakrájejte a přidejte do misky, společně je promíchejte.
  2. Troubu vyhřejte na 175 °C.
  3. Připravte si 4 kusy alobalu cca 29 x 29 cm. Každý z nich vymažte máslem nebo olejem. Na každou kotletu položte směs rajčat a paprik, trochu ještě osolte a opepřete a zakapejte kečupem. Zabalte dobře do alobalu, dejte na plech a vložte do trouby. Pečte cca 25–30 minut.
  4. Ideální přílohou jsou vařené brambory, hranolky nebo krokety.

Náš tip: Vepřové kotlety jsou výborné také na cibuli podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více