Živáňská pečeně

Suroviny

500 g vepřové kýty
2 cibule
2 klobásy
400 g uzené slaniny
brambory
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Do pekáčku na olej naskládáme oloupané, na kolečka nakrájené brambory.

  2. Slaninu nakrájíme na malé nudličky a posypeme jí brambory.

  3. Z kýty nakrájíme plátky, naklepeme, osolíme je, opepříme a vyrovnáme do pekáčku.

  4. Na maso vyrovnáme přepůlené a na plátky nakrájené klobásy a nakonec cibule nakrájené na kolečka.

  5. Mírně podlijeme a pečeme v troubě, dokud není maso měkké.

Komentáře k receptu Živáňská pečeně

  • Dašek Jaromír Dašek Jaromír(neregistrovaný)

    Vzpomínka na maminčinu živaňskou. Silnější alobal, z lehka pokapat olejem, položit sirové brambory na plátky a prokládat - klobásou,uzeným, pleckem, paprikou, cibulí/hodně/, může být i na kolečka rajče. Po půl hodině pečení otočit a další půl hodinu péct. Ty chutě ingrediencí se úžasně propojí a je to boží. Samozřejmostí je solit a kořenit dle toho co každý rád. Zkuste a dejte vědět. Dobrou chuť

    Odpovědět

  • Robert Robert(neregistrovaný)

    V ingriedienciach chýbajú zemiaky

    Odpovědět

  • jitka jitka(neregistrovaná)

    Žíváňskou nikdy nepřipravuje na pánvičce, vždy v alobalu. Připravujeme z trojího druhu masa, dle chuti. Den před přípravou necháme naložit v oleji, pepři a pálivé paprice. Druhý den maso napícháváme na špejli, střídavě druhy masa, cibuli, slaninu, brambor, osolíme a vložíme na otáčivý gril, kde opékáme dle velikosti masa, pečeme 1-1 1/2 hod. Nejlépe je to připravené na otevřeném ohni, nejdřív zabalené v alobalu a pak bez alobalu. Šťávu z alobalu ponecháme na polévání. Velice chutné ke společnému posezení, příloha i chleba a okurek.<3

    Odpovědět

  • Přemek Přemek(neregistrovaný)

    Původní a pravá živánská byla něco dost jiného. Na rožeň se napíchalo střídavě hovězí, skopové a vepřové maso, (případně se mohla přidat i ta klobása). Vše se dokonale okořenilo a potom zabalilo do pergamenového papíru. Potom se to až několik hodin opatrně peklo na ohni. A k tomu žitný chléb. Pochoutka.)

    Odpovědět

  • Jaromír Jaromír(neregistrovaný)

    Se vzpomínkou na moji maminku a její "živáňskou". Co si pamatuji, dělala ji jenom o našich dětských prázdninách a tím pádem její dovolené.Silnější alobal se vymaže z lehka olejem, naklade se plátky brambor,klobásy,kostiček/kuřecí,plecko/ masa a různé zeleniny v podobě papriky, rajčat a prokládám na měsíčky nakrájenou cibulí a na plátky česnekem. Mám rád ostré, přidávám chili papričky, posypat grilovacím kořením a zabalit do psaníčka, aby pokud možno šťávička nevytekla. Peču na kameni, maminka používala troubu, po hodině otočím aby se vše promíchalo. Pro mne, úžesná mňamka. Přeji dobrou chuť

    Odpovědět

  • spinner spinner

  • Ivana79 Ivana79

    Ja poznám živánsku tiež trochu inak,podľa rodinného receptu.Rozdiel je v tom,že sa nepečie so zemiakmi a mäso sa marinuje v horčici,oleji a korení.Inak je to bašta:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Znám živáňskou úplně jinak;-). Vlastně jako špíz. Tohle je taky moc zajímavé. Dnes jsem se dozvěděla z časopisu, že živáňská je slovenské jídlo:-p

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Taky dělám.:-p Klobásky ale krájím na menší kousky a kraje nakrojím = jako když opékáme buřty. Nakrojená část klobásek se během pečení krásně rozevře a na talíři to vypadá velice pěkně.:yes: Pak k bramborám kromě cibule, klobásky a malých kousků masa, přidávám ještě na širší proužky nakrájené papriky.:-p Všechno ale smíchám dohromady a nasypu na plech s vyšším okrajem. Pokropím olejem, osolím, opepřím, posypu grilovacím kořením a peču do zlatavé barvy. Během pečení několikrát směs na pekáčku promíchám. Brambor dávám tolik, kolik masa. :-)) V opačném případě to není živáňka, ale zapečené brambory.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Živáň je super, praktikujeme v alobalu na grilu ;-);-);-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Ty sa niekam ponáhľaš...

    Odpovědět

  • Andrea Andrea(neregistrovaná)

    Proboha už přestaňte, sypete to sem jak o život a přitom to tu vesměs všechno je i s fotkama.

    Odpovědět

Tématické fráze: živáňská pečeně živáňská živanska vepřova pečeně živáňská pečeně recept živanská recept živáňská pečeně v alobalu živáňská v alobalu živáňská pečeně v troubě živanska na grilu živánská pečeně na plechu živáňská pečeně na grilu živáňská na plechu recept na živáňskou živáňská v alobalu na grilu vepřové maso živánská recept pravá živánská recept živánska živáňská pečeně na pekáči recept zivanska pecene živáňská pečeně z trouby