Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když nemáte odličovač, použijte oliváč! 7 nečekaných využití olivového oleje mimo kuchyni
Zdroj: Steve Buissinne, Pixabay.com

Olivový olej rozhodně nepatří jen do kuchyně, i když tam plní svou funkci dokonale. Pomocník typický pro Středomoří totiž nabízí mimořádně univerzální využití, a tak se na něj můžeme obrátit v nejrůznějších situacích. Víte, že se s ním můžete odlíčit nebo vyleštit dřevěný nábytek?

Olivový olej, univerzální pomocník

Obzvlášť teď v létě má lahev olivového oleje doma v kuchyni asi každý z nás. Surovina typická pro středozemní kuchyni, která k nám nejčastěji jezdí ze Španělska, případně z Itálie, je vynikající do salátových zálivek, marinád na maso na grilování, ale i na vaření, zvolíte-li správný typ. Ano, je to tak, je více druhů olivového oleje a ten nejznámější, extra panenský, se do teplé kuchyně vůbec nehodí. Tepelnou úpravou jej totiž připravíte o antioxidanty, které v něm zůstávají díky lisování za studena. 

Právě díky živinám, které panenský olivový olej obsahuje, se hodí nejen na vaření, ale také na spoustu dalších věcí a skoro by se dal označit za univerzálního pomocníka do domácnosti. S čím vším vám může pomoci?

1. Olivový olej na nábytek

Olivový olej je jako stvořený k leštění dřevěného nábytku. Smíchejte olivový olej s kapkou citronové šťávy, směs vetřete do dřeva měkkým hadříkem a užijte si oslňujícího lesku!

2. Olivový olej vás odbarví

Věřte tomu nebo ne, olivový olej je skvělý pomocník při odstraňování jakýchkoli barev z kůže. Olej stačí vetřít do pokožky, nechat několik minut působit a pak opláchnout mýdlovou vodou.

3. Skřípe to? Olivový olej!

Pokud Vám drásají nervy vrzající dveře, použijte olivový olej jako účinné mazadlo. Olivový olej je stejně vhodný na mazání řetězů a nejrůznějších kovových konstrukcí.

4. S olivovým olejem kůže jako nová

Olivový olej vdechne nový život všem koženým předmětům. Dokonale totiž kryje drobné prasklinky a rýhy. Olej dejte do rozprašovače, rozprašte na koženou plochu a setřete.

5. Olivový olej na make-up

Olivový olej skvěle odstraní make-up. Na rozdíl od běžných kosmetických přípravků zároveň Vaši pleť vyhladí a vyživí. Navíc je anti-alergenní, takže jej mohou bez obav používat i alergici.

6. Výživný olivový olej

Stejně jako olivový olej vyživuje pleť, dokáže vyživit také naše vlasy. Lžičku oleje rozetřete do vlasů, vlasy zabalte do ručníku a olej nechte působit přibližně 20 minut. Pravidelná olejová kúra vlasy ozdraví, dodá jim lesk a navíc omezí tvorbu lupů.

7. Peeling z olivového oleje

olivového oleje a krystalového cukru si můžete vyrobit skvělý přírodní peeling, který je vhodný na tělo i obličej. Pokud si při peelingu chcete užít i omamné vůně, přidejte kapku medu, citronové šťávy nebo několik kapek éterického oleje!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

milda44

11. 10. 2020 22:47

Nevím proč celý národ je pokadíkovaný z - oliva oil - i ta pitomá řepka má více prospěšných látek - za čtvrtinovou cenu - oliva oil Vás odbarví - To udělá jakýkoliv olej i ten na šicí stroje - beždopryč

Jana Kučerová

1. 11. 2015 12:09

Mohu potvrdit. Olivovým olejem si mažu nejen obličej, ale celé tělo. Při odlíčení namočím kosmetický tampon vodou a na to kápnu pár kapek oleje - odlíčení perfektní - vyzkoušejte. Syn použil olej na nový rustikální nábytek z masivu - taky perfektní. :yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie