Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těstovinový salát z pečeného kuřete chutná královsky: Využijete nejen maso, ale i výpek pro chuť a kůži pro křupavou posypku
Zdroj: Veronika KOKO Šmehlíková, Toprecepty

Těstovinový salát s kuřecím masem, zdálo by se, není nic složitého. Aby chutnal ale opravdu luxusně, nestačí jen orestovat kousky masa na pánvi a hodit je do mísy s uvařenými penne. Těstoviny musejí nasát co nejvíce chuti, maso by mělo být měkké a šťavnaté a křupavý prvek zajistí drobenka z dozlatova vypečené kuřecí kůžičky.

Pečené kuře přináší růže

Maso z pečeného kuřete má mnohem výraznější chuť než jen restované na pánvi. Podle toho, kolik výsledného těstovinového salátu děláte, můžete upéct celé kuře, půlku a nebo prostě jen samotná stehna.

Stačí maso dostatečně osolit, okořenit směsí na pečené kuře bez soli (skvěle se nám osvědčila také směs koření na gyros), podlít maximálně centimetrovou vrstvou vody nebo lépe vývaru a dát péct doměkka na 160 °C.

Nejlepší je péct maso předem, klidně i den. Ještě teplé ho obrat od kostí a uložit do lednice. Druhý den ztuhlé maso nakrájet na menší kousky. O úroveň vyšší chuti docílíte tím, že ho opražíte na trošce oleje na velmi rozpálené pánvi a až ke konci přisypete trochu použité směsi koření. Výsledek pak bude působit jako kebab

Pořádně vypražená kůžička 

Po upečení maso oberte a nakrájejte na menší kousky, velikostně adekvátní ke zvoleným těstovinám i ústům strávníků. Kůžičku ale sundejte. Pokud ji uchráníte před náhlým zmizením, nakrájejte ji na menší kousky a nasucho ji opražte na pánvi, než začne totálně křupat.

Pak ji vylovte z tuku, který pustila, a nechte chladnout na papírové utěrce. Studenou můžete skladovat v dobře uzavřené skleničce v lednici i několik dní. Posypka bude fungovat jako třešinka na dortu. 

Akorát předvařené těstoviny 

U těstovin potřebujete zastavit var v pravou chvíli, aby stále dál během velmi pozvolného chladnutí nedocházely. Do salátu se navíc nehodí slepené těstoviny, každý kousek by měl fungovat jako samostatná a mírně kluzká jednotka.

Pro Italy je následující úkon sice tabu, ale nedá se jinak než pošeptat v psané formě, že se hodí těstoviny ve chvíli dosažení akorátního stavu propláchnout studenou vodou. 
V našem případě se akorátní stav rovná ještě o minutu až dvě méně, než je minutová hodnota času vaření pro al dente, kterou uvádí výrobce na obalu.

Těstoviny se totiž ještě jednou v budoucnu zahřejí, aby nasákly tolik potřebný výpek, a tím kýženého stavu na skus bez problému dosáhnou. 

Tajemstvím úspěchu je šťáva 

Jinak řečeno výpek nebo také sos, zkrátka to tekuté, co najdete v pekáči po upečení masa. Nejdříve ochutnejte, jak je slaná – měla by být spíše slanější než-li mdlá. Na každou porci těstovin budete potřebovat asi půl deci tohohle tekutého zlata, případný přebytek odlijte a schovejte do jiného receptu. Klidně operujte přímo v pekáči, vložte ho na plotýnku, zahřejte, seškrábejte dovnitř všechny hnědé připečeniny ze stran pekáče a nechte je rozpustit – dodají tomu grády. 

Zbytky pro extra dochucení 

Nyní je nejvhodnější čas zajistit klouzavost. Pokud výpek obsahuje tuk, který pustila kůže z kuřete, není třeba přidávat olivový olej, ale když je sos až příliš přírodní, trochu přilijte. Místo oliváče můžete dát také po lžičce pesta na každou porci těstovin (až nakonec, ať se nevaří). Nebo co se vždy vyplatí schovávat, to je ochucený olej, který zbyde ve skleničce od sušených rajčat, marinovaných oliv a jiných druhů nakládaných zeleninových antipasti

Trik s mraženou zeleninou

Pokud máte rádi v těstovinovém salátu chuť spíše čerstvé než nakládané zeleniny, v zimním období se nabízí pohled do útrob mrazáku. Mražený hrášek nebo kukuřici stačí do tohoto horkého základu přihodit a krátce provařit. Až pak sem vyklopte předvařené těstoviny a důkladně míchejte, než nasají většinu šťávy.

Finální kompletace 

Když ochucené a ve šťávě promíchané těstoviny dojdou zas na pokojovou teplotu, spojte je s připraveným masem, případně čerstvou zeleninou, která nesmí přijít o křupavost a případně dalším mazivem v podobě bílého jogurtu, majonézy nebo jejich kombinace. Těstovinový salát konzumujte vždy právě při této teplotě, ne rovnou z lednice, kdy jsou chladem chutě utlumené a těstoviny ztuhlé. Stačí ho vyndat 30 až 60 minut předem. Křupavou drobenkou z vysmažené kůžičky sypejte až bezprostředně před konzumací, aby neměla čas opět nasát vláhu a dostála těm nejvyšším křupavým očekáváním. 
 

Náš tip: Pokud nemáte čas péct kuře, zopakujte si základní recept v našem videu, ve kterém si vystačíte s pánví a hrncem. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více