Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen jsou dnes ve stávce. Platí to i pro jídelnu základní školy ZŠ Na Šumavě v Jablonci nad Nisou. Vyrazili jsme zde ale nejen kvůli stávce, spíš proto, že zdejší jídelně vládnou muži a dělají to s láskou. Za ty peníze to ostatně ani jinak dělat nejde.

Jídelna s vlastním názvem 

Že je tady něco jinak, to vás bouchne do očí okamžitě. Děti tu nechodí do školní jídelny, ale „do Šumáku“. „Ten název si vybraly samy ve školním parlamentu. Přišel jsem za nimi s vizí, že když bude mít školní jídelna jméno, budou si v ní připadat jako v oblíbené restauraci, a to jídlo budou i jinak vnímat,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz nápis nad výdejními okny vedoucí školní jídelny ZŠ Na Šumavě v Jablonci nad Nisou Břetislav Fiala Maier.

Ten sám sebe ani nepovažuje za zaměstnance, ale za manažera. „Jídelna je moje restaurace a děti jsou mí klienti. Nikdy bych nevařil z ničeho, co bych si sám nekoupil,“ vysvětlil nám na místě a dodal, že jako bývalý podnikatel je zvyklý hlídat každou korunu, vést lidi i shánět finance. Třeba na vylepšení vybavení školní jídelny

V té nás hned po vstupu zaujaly dva salátové bary. „Jeden jsme dostali darem a pro druhý jsem jel loni až ke Znojmu, kde rušili restauraci,“ vysvětlil Fiala, jak se tady ocitly.  Zajistil si spolehlivé dodatele potravin. Pokud to jde, bere maso od místního řezníka, ale samozřejmě, když je něco výhodné, nakupuje i ve velkoobchodech.

Vlastní pečivo až 2x týdně

Tento týden mají děti na jídelníčku risotto nero z rýže Arborio s mořskými plody a cherry rajčátky, tedy tak, jak má být. Před pár týdny měly tuňáka žlutoploutvého a jindy zase vepřovou panenku. A nechybí ani zelenina v již zmíněných "barech". 
Děti milují, když si mohou zeleninu samy nabrat, je mi jedno, jestli si vezmou jen rajčata nebo okurky. Jen jim říkám, že si mají nabrat jen tolik, kolik snědí, ať se nic nevyhazuje,“ popisuje Fiala a dodává, že vždycky k tomu podávají vlastní chleba.
Ten si tu pečou dvakrát týdně sami.
Během naší reportáže zrovna v ošatkách kynul švýcarský jogurtový chléb. Při našem odchodu jej kuchař Aleš Smutný právě vytahoval z konvektomatu a v Šumáku to vonělo jako kdysi u babičky. Ale nejde jen o chuť, pečením vlastního chleba zde za deset měsíců ušetřili asi 50 až 60 tisíc korun.

Díky Fialovi a osvícenému řediteli ZŠ Janu Kolářovi je nyní tato školní jídelna vzorem pro další. Nebylo tomu tak vždycky. „Stát se manažerem školní jídelny byla pro mě výzva. Nevěřil jsem své ženě, která ve školství pracuje, že něco nejde. Dvacet let jsem podnikal na Slovensku, a pak jsem pracoval jako konzultant pro školy v rámci projektu Škola v pohybu a tam mě právě oslovil pan ředitel, že by chtěl něco udělat s místní jídelnou, na kterou se kupily stížnosti. Přišel jsem zvenku, takže jsem měl nadhled a vlastní přesvědčení, že všechno jde, když je dobrý tým,“ popsal zjednodušeně svou cestu do školní jídelny Fiala, který Šumáku vládne už 7 let.

S dobrým týmem jde všechno

Postupně si vybudoval sehraný tým a paradoxně mu v tom pomohl Covid. Pandemie mu totiž "přihrála" dva profíky z podniků jež se musely zavřít.

Nejprve nastoupil Aleš Smutný, který měl vyhlášenou restauraci v Bedřichově, a po něm přišel Ondřej Dyntr, kterému taky zavřeli restauraci. Oba paradoxně zůstali, i když restaurace zase mohly otevřít. Oba však mají další své projekty. „Bez druhé práce by se neuživili, ten plat kuchařů ve školní jídelně je směšný. I proto se dnes Na Šumavě nevaří,“ informoval Fiala, proč se připojují k aktuální stávce.

„Když sem Ondra nastupoval, nabídnul mu ředitel po asi 25 letech praxe nástupní plat 18 000 hrubého. Kdo za to půjde dělat? Jedině někdo, kdo má tu práci opravdu rád a má k tomu ještě jinou práci," popsal výši platů ve školní jídelně Fiala.

„Kluci tu jsou, protože mají rádi děti a společně jim chceme předat lásku k jídlu a vědomí, že to jde dělat jinak,“ vysvětlil Fiala s tím, že tým školní jídelny ještě doplňují tři kuchařky a jedna pomocná síla. A často přiloží ruku k dílu i on sám.
Společně vymýšlejí jídla, tvoří nové normy a vaří tak, aby všem chutnalo, ale přitom splnili grál školních jídelen „spotřební koš“. Tedy normu, která určuje, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně.
Sám Fiala přiznává, že je to obtížné splnit, pokud mají strávníci na výběr víc než jedno jídlo„Když na jedničku dáme čočku a na dvojku něco jiného, tak si děti samozřejmě dají to, co jim chutná, a to samé s rybami. Nechci vařit jídla, která dětem nechutnají, pak je moc odpadu a já nemám rád plýtvání potravinami,“ vysvětlil vedoucí školní jídelny, kde se snaží dětem představit i netradiční pokrmy.

Zabránit plýtvání

Dětem v Šumáku chutná. Víme to dobře, protože jídelnu navštěvuje i syn naší redaktorky Ivy. „Vaří nám dobře. Mám rád saláty a taky to, že když chci, můžu si přidat,“ říká školák Marek.  Děti si zde chodí přidávat i hrachovou kaši, čočku nebo rybu.
Nemohou vařit přídavky (tedy více porcí, než je počet dětí, pozn. red.), ale vedoucí přiznal, že když připravují nějaké oblíbené jídlo, třeba rajskou, tak udělají trochu víc omáčky. „A když nám u oběda děti řeknou, že by zase něco chtěly, tak se snažíme to na jídelníček zařadit,“ prozradil.
Velkým tématem je plýtvání. „Chceme pořídit nějaký monitor, kam by se každý den psalo, kolik se toho vyhodilo, aby i ty děti měly zpětnou vazbu. Stávalo se, že si děti chodily k džus baru pokaždé s jinou skleničkou, tak jsem jim vysvětlil, že tady to funguje jako bezedný kelímek ve KFC,“ smál se Fiala.
Každý den si mohou děti vybrat ze dvou teplých a tří studených ovocných šťáv a samozřejmě mají na výběr i vodu. K pití vody jsou motivovány i zajímavým způsobem, jak uvidíte v naší galerii.

Jídelna na sociálních sítích

Fiala se obává, že kroky vlády povedou k tomu, že ze školních jídelen se stanou jen výdejny. „Do škol se bude jídlo vozit ze soukromých velkovývařoven, ale pokud chceme, aby děti jedly zdravě a naučily se jíst nové věci, musíme mít nad stravováním kontrolu, tímto bychom ji ztratili, pak by se už nedbalo na kvalitu, ale jen na to, aby to ekonomicky vycházelo,“ vyjádřil své obavy.

Jídelna Šumák má i svůj instagramový profil. „Sledují nás už stovky lidí. Dáváme tam každý den jídla z jídelníčku na ten den, a když nás nařkli, že děláme bramborovou kaši z prášku, tak jsme tam dali video, že to tak není. Maminky nám píšou, že když neví, co vařit, podívají se na naše stránky a hned ví,“ smál se Fiala.

Náš tip: Mrkněte se do naší galerie, jak to tam vypadá i jaká jídla se zde školákům servírují: 

Fotogalerie - Školní jídelna, kde si pečou vlastní chleba

Ukázat 19 fotografií

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více