Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednou z posledních věcí, která se na zabijačkách dělá, je příprava sádla. Dříve se lidi v kuchyni bez sádla neobešli. Sádlo můžete buď mít čisté nebo se škvarky, případně si můžete i vyrobit samotné škvarky. Jak na to, jsme se zeptali řezníka Jiřího Nového z Jablonce nad Nisou. 

Všestranné sádlo

Sádlo je živočišný tuk. Nejběžnější je sádlo vepřové, ale běžně se můžete setkat i s husím a kachním. Využijete ho jak v teplé (vaření a smažení), tak ve studené kuchyni, ale využití najde i v kosmetice a lékařství. Mnoho mastí má právě sádlový základ. 

Výroba sádla vypadá možná pro někoho složitě, ale zvládnete to i doma a takový dobrý kváskový chléb namazaný osoleným sádlem se škvarkama a posypaný nadrobno nakrájenou cibulí je lahůdka. 

„Jako dítě jsem s tatínkem chodil po domácích zabijačkách a pomáhal jsem mu,“ začal své vyprávění pro Toprecepty.cz řezník Jiří Nový z Jablonce nad Nisou. 

Z hřbetu nebo z břicha?

Sádlo najdete pod kůží v břišní dutině nebo na hřbetě. Nejdříve se musíme kůže musíte zbavit. Trochu to připomíná filetování ryby. Najdete si přechod kůže a sádla, zakrojíte a pak sádlo z kůže stáhnete.

Dejte si záležet, aby z druhé strany ani nemělo sádlo žádné maso, pak by se vám připalovalo. „Pokud neplánujete sádlo používat i při sladkém pečení, tak tam však kousky masa můžete nechat, sádlo má pak masitější chuť, někdo to tak má rád," vysvětlil pro Toprecepty.cz řezník Jirka. 

Na škvaření je nejlepší sádlo hřbetní, to jsou rovné bílé pláty tuku, proto se mu někdy říká řemenové. Podle kvality vykrmení může být vrstva sádla vysoká až 10 cm. „Pokud se dostanete k tzv. plstnímu sádlu (najdete ho kolem ledvin), tak můžete použít i to. Po vyškvaření je totiž krásně jemné, bílé a bez zápachu,“ dodává Jiří Nový.

Jemné sádlo chce čas

Pláty nakrájejte na silnější kostičky. „Pro lepší manipulaci se sádlem ho můžete nejprve nechat v lednici ztuhnout,“ prozradil domácí trik zkušený řezník. Velikost kostiček by měla být asi 1,5 x 1,5 cm, jinak by škvaření trvalo příliš dlouho. „Platí, že čím víc si dáte při krájení záležet, tím více sádla získáte a také budete mít škvarky křupavější,“ objasnil Nový. 

Nakrájené sádlo dejte do hlubší pánve či hrnce se silnějším dnem (aby se vám to nepřipalovalo), podlijte naběračkou vody a pomalu zahřívejte. Až se voda odpaří, začne se tuk rozpouštět. Nechte sádlo škvařit asi hodinu a občas s ním zamíchejte.

„Ideální teplotu poznáte tak, že se sádlo nepřipaluje, ale jen krásně „šumí,“ prozradil fígl pro Toprecepty.cz Jiří Nový. „Rozpuštěné sádlo můžete pravidelně odebírat, ale vždy ho trochu v hrnci nechte, abyste zabránili připékání škvarků,“ upozornil řezník.

Jakmile přestane sádlo pěnit a škvarky jsou zlatavé a drží se u dna, nechte sádlo chvilku zchladnout (z bezpečnostních důvodů), a pak ho přes cedník slijte. 
Na cedníku vám zůstanou zlatavé škvarky. Část jich můžete přihodit k nějakému sádlu, tak získáte škvarkové sádlo ideální na namazání na chleba.
Ostatní škvarky vraťte do hrnce a zalijte mlékem, důkladně během odpařování mléka směsí míchejte. Jakmile se mléko odpaří, škvarky vyndejte a osolte.  „Škvarky tak získají krásnou krustu a barvu,“ vysvětlil řezník. 
Takto připravené škvarky můžete hned jíst – jen tak nebo z nich připravit škvarkovou pomazánku nebo placky. 

Vyškvařené sádlo skladujte v uzavřené nádobě v lednici nebo chladné spíži. Sádlo totiž nasává okolní pachy a mohlo by se znehodnotit. Hodí se buď klasické zavařovací sklenice nebo speciální keramické hrnce na sádlo – „sádláky“. 

Alternativy přípravy sádla 

Výše uvedené je základní recept přípravy sádla, tak jak to dělávaly nejspíše naše maminky či babičky. Díky chytrým pomocníkům si to však můžeme ještě zjednodušit. K výrobě sádla totiž můžete použít i troubu nebo pomalý hrnec. 

Náš tip: Podívejte se v galerii na postup, jak se sádlo zpracovává.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více