Nejkrásnější cukroví!
14. 12. 2015 Tipy a triky
Cukroví je stejně jako ozdobený stromeček a dárky pod ním tradiční součástí Vánoc. Různé druhy cukroví si už můžeme koupit, ale domácímu se nevyrovná. Máme pro vás tipy a rady, jak upéct to nejchutnější vánoční cukroví.
Pečení vánočního cukroví je potřeba alespoň trochu naplánovat. Nejen, že na žádné oblíbené druhy nezapomenete, ale vyhnete se i zbytečným stresům a budete mít dostatek času třeba právě na výběr dárků. Udělejte si přehled všech druhů cukroví, které chcete upéct, sepište potřebné suroviny, podívejte se, které máte v kuchyni a ty, které chybí, samozřejmě doplňte. Při pečení cukroví na Vánoce se neobejdete ani bez plechů a hlavně formiček a vykrajovátek. Těch je v současné době k dostání velké množství v nejrůznějších tvarech, provedeních i velikostech a kdybyste chtěli letošní cukroví obměnit, podívejte se na vykrajovátka a formičky v nabídce e-shopu www.ozdobdort.cz.
Aby cukroví bylo včas
Nedostatek času máme v období před Vánocemi asi všichni a k různým běžným činnostem přibývají další, jako například větší úklid domácnosti a samozřejmě i vybírání dárků pod stromeček a pečení cukroví. To bychom měli mít upečené, naplněné a ozdobené v dostatečném časovém předstihu, aby se v teplotě okolo 5 °C dobře rozleželo a náplně i chutě se vzájemně dobře prolnuly a na Vánoce bylo nejlepší.
- Koncem listopadu a začátku prosince by se mělo upéct cukroví, které potřebuje nějakou dobu, aby se rozleželo a změklo - vanilkové rohlíčky, perníčky, kokosové cukroví a medvědí tlapky…
- Čtrnáct dní před Vánocemi se peče cukroví například z lineckého světlého i tmavého těsta, pracny a podobné druhy, které se takzvaně rozleží poměrně rychle.
- Týden před vánočními svátky je nejpozdější doba pro pečení sněhového cukroví a také pro cukroví nepečené. Všechno cukroví je také potřeba promazat a ozdobit.
Vánočka se peče až krátce před samotnými vánočními svátky a pokud máte rádi jablkový závin, známý spíš jako štrúdl, je ideální ho upéct přímo na Štědrý den.
Rady a tipy, aby vaše cukroví bylo to nejlepší
Je mnoho různých rad, tipů a triků, jak připravit to nejlepší vánoční cukroví a ostatní pečivo - zde jsou ty základní, ověřené a účinné:
- Při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny stejnou - a nejlépe pokojovou - teplotu.
- Těsto je mnohem lépe vyválí a cukroví se z něj dobře tvaruje, kdy ho necháme přes noc odpočinout v lednici.
- Když těsto na závin položíme na moukou posypanou utěrku, lehce ho pak vytáhneme do milimetrové tloušťky.
- Sníh se snadněji vyšlehá, když do vaječných bílků přidáme lžičku octa.
- Ideální teplota pro do zlatova upečené cukroví je ve většině případů 180° Celsia - při nízké teplotě z těsta vytéká tuk, při vysoké těsto rychle zhnědne, ale není dopečené
Náplně
- Do marmelády, kterou spojujeme cukroví nebo používáme jako náplň, můžeme přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky.
- Ořechy do ořechové náplně vaříme v mléku nebo ve smetaně a pak náplň zahustíme rozmačkanými piškoty.
- Tukové náplně ochutíme kávou nebo kapkou vhodného alkoholu.
Potírání pečiva
- Vánočka potřená rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka bude mít krásný zlatavý povrch.
- Lesklé cukroví získáme, když ho ihned po upečení ještě horké potřeme oslazeným mlékem, ve kterém jsme rozmíchali trochu škrobové moučky. Postup se využívá například i u perníčků, které jsou dekorační.
Čokoláda
- Hoblinky z čokolády se snadno a rychle vytvoří obyčejnou škrabkou na brambory. Pokud chceme mít hobliny větší, tak čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji na hladké desce ztuhnout a pak shora hobliny seškrabujeme.
- Různé tvary z čokolády získáme, když ji rozpuštěnou necháme téct na pečící papír a přitom tvoříme spirály, kolečka a jiné tvary. Vrstva čokolády ale nesmí být moc silná. Papír s čokoládovými tvary pak dáme přibližně na 15 minut do mrazáku.
Při přípravě těsta a pečení vždy ale především vycházejte s receptur! Dodržujte předepsané množství surovin a postupy – jedině tak se vám cukroví vždy povede.
Spotřebujte všechno – i nepovedené cukroví
Ne vždy se všechno cukroví dokonale povede, ale rozlámané kousky určitě nemusíte hned sníst nebo vyhodit. Dejte je do mixéru, přidejte marmeládu, šlehačku a třeba i trochu rumu, vše dobře rozmixujte a ze směsi pak vytvarujte malé kuličky. Ty napíchněte na ozdobná párátka, namočte v čokoládové polevě, vložte do papírových košíčků a máte další druh cukroví nejen na vánoční stůl.
PR článek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších receptů na biskupský chlebíček. Jak chlebíček upéct a čím ho ozdobit
Jaké pomazánky máte nejraději? A všimli jste si, že ty česnekové mizí z podnosů během chvilky? Vybrali jsme ty nejlepší recepty
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 10 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 13 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 15 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Freddie Mercury byl v jídle skromný. Miloval ale všechno ostré, chilli chtěl i v míchaných vajíčkách
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny