Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční čočka: Podle našeho receptu to jde i bez namáčení a hravě ji zvládnete i v „posilvestrovské“ indispozici
Zdroj: Toprecepty.cz

Ctít novoroční tradici se sice musí, ale ne vždy je po bujarém silvestrovském veselí člověk rozpoložen tak, aby trávil delší čas u plotny. Vyzkoušejte naši verzi čočky, která splní všechna chuťová očekávání, ba je dokonce předčí, aniž byste museli opustit gauč na zbytečně dlouhou dobu.

Čočka bez předchozího máčení

Začít recept tím, na kolik hodin předem musíte čočku namočit, by odradilo kdejakého čtenáře. Proto radíme použít takové druhy čočky, u kterých to návod na přípravu nevyžaduje. Nejjednodušeji se vám bude pracovat s červenou čočkou, která se běžně vaří 10 minut. Její půlená varianta dokonce i o pár minut méně – ta má však tendenci rychle kašovatět a rozvářet se, takže je potřeba ji hlídat. Další alternativou je francouzská zelená čočka, která je pevnější, křupavější, velmi chutná a vaří se možná o několik minut déle. Čočku propláchněte a uvařte v neosolené vodě o nějaké 3-4 minuty méně, než najdete v návodu, protože pak půjde ještě na chvilku na pánev, kde dojde. Solit ji budete až zde. Vylepšit chuť základní suroviny můžete přidáním bobkového listu.

Základ pro lepší chuť

Během doby, kdy se čočka vaří, můžete vedle na pánvi (dobře se osvědčil wok) připravovat na másle cibulku. Prvního ledna se nikomu nechce plačtivě loupat cibuli a hlídat u delšího smažení, proto zvolte raději jarní cibulku nebo pórek. Obojí se mnohem lépe krájí, vyžaduje kratší tepelnou úpravu do zezlátnutí a odpadá loupání.

Další zlepšovací přísady

Když čočku slijete, rovnou ji vsypte do pánve a promíchejte s máslem a osmahlou cibulkou a základně osolte. Pro osvěžení pokrmu můžete přidat na menší kousky pokrájená rajčátka, skvěle se hodí. Naprostý zázrak udělá větvička čerstvého tymiánu, ale účel splní i špetka sušeného. Pokrm můžete mít chuťově výraznější při použití indických kořenicích směsí dle chuti, ať je jsou to různé kari směsi, tandoori nebo garam masala. Dají tomu zcela nový švih.

Jestliže se chcete držet spíše českých chutí, sáhněte po drceném kmínu a sušeném česneku. Ten se vždy vyplatí doma mít pro tyto naléhavé případy, kdy máte tendenci česnek raději vynechat, než ho muset loupat a lisovat. Podle koření můžete volit i odpovídající čerstvou bylinku – od petrželky až po koriandr. Každopádně není dobré čočku restovat nasucho. Nejlepší je, aby těch posledních pár minut strávila ve společnosti několika lžic kuřecího vývaru, pokud máte. Když ne, poslouží dobře i trocha mléka nebo smetany. Ve finále do čočky na vypnuté plotýnce můžete vmíchat trochu studeného másla nebo i lžíci strouhaného parmazánu.

Co dát navrch

Aby bylo jídlo vizuálně atraktivní, výživově syté a kompletní, chtělo by to i něco místo klasického uzeného. Nabízí se ve vedlejším rendlíku osmažená slanina, na kostičky nakrájená klobása nebo chorizo, které dodá nezaměnitelnou uzenou chuť. Nicméně tu lze dodat i použitím mleté uzené papriky. Někdo si raději přidá sázené vejce. Jiný zprudka orestované kostičky uzeného tofu. Pokud máte doma kupovanou smaženou cibulku, která se dává na asijské pokrmy, máte vyhráno. Stejný účel splní ale i kuličky smaženého hrášku do polévky.

Náš tip: Kdo se cítí fit, klidně doma může vystřihnout notoricky známou a tradiční čočku na kyselo, kterou si můžete zopakovat v našem videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více