Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rychle a navždy zkrotit emoční přejídání: Konec hamburgerovým orgiím a nočním nájezdům na ledničku
Zdroj: Profimedia

Nervy v práci vyřeší čokoláda, na stres si dáte chipsy a ve spěchu zhltnete hamburger? Pak možná řešíte silné emoce jídlem. Zajídat strach, stres či úzkost ale není dobrý nápad. Emoční hlad totiž velice často vede k nezdravému stravování a nadměrnému příjmu prázdných kalorií. Bude vám pak pravděpodobně ještě hůř. Přečtěte si raději odborné rady, jak nad emocemi vyzrát.

Jak poznáte, že máte skutečně hlad?

Ano, není to totéž. Většina Evropanů cítí hlad málokdy, spíše náš pronásledují různé chutě, anebo jíme pod vlivem emocí. Skutečný hlad se ale od pouhé chuti na jídlo, které podléháme častěji, liší. Typicky se hlad projevuje kručením v žaludku, nevolností, únavou a podobně. Hlad také narušuje pozornost a zhoršuje výkonnost. 

Emoční hlad oproti tomu nastává, když máte na něco chuť, ale tělo známky hladu nejeví. Jak to od sebe odlišit? 

Především si pohlídejte, abyste neměli skutečný hlad. Tady jsou důvody, proč můžete cítit skutečný hlad častěji než jiní: 

  • Nedostatek bílkovin. Pokud vám bílkoviny v jídelníčku chybí, můžete mít častěji pocit hladu, ale i zvýšené chutě na sladké. Jak to vyřešit: Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na proteiny, například libové kuřecí maso, tučné ryby, kvalitní mléčné výrobky, luštěniny nebo tofu.
  • Nedostatek vlákniny. K oddálení pocitu hladu je nápomocná vláknina, které přijímá většina lidí nedostatečné množství. Obecným doporučením u dospělého člověka je příjem vlákniny v rozmezí od 25 do 35 gramů za den, což mnoho z nás nesplňuje. Jak to vyřešit: Přidejte porci zeleniny ke každému jídlu. Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu, tedy ovesné vločky, quinou, celozrnné pečivo a luštěniny.
  • Přemíra sacharidů. Dalším důvodem neustálého hladu je nadměrný příjem sacharidů. „Jednoduché sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi a člověk je také rychle stráví. To se projeví rychlým nárůstem energie, ale i následným rychlým poklesem. Hlad se tak dostaví velice rychle,“ vysvětluje pro web Toprecepty.cz Martina Weisserová, hlavní výživová poradkyně KetoDiet. Jak to vyřešit: Výrazně omezte bílé pečivo, bílou rýži, brambory, alkohol a veškeré sladkosti. 
  • Nedostatek tekutin. Kdo by neznal přísloví, že hlad je převlečená žízeň. Věděli jste ale, že nedostatečný pitný režim opravdu zapříčiňuje častější pocit hladu? Voda je totiž klíčovým prvkem pro fungování těla, a pokud jí náš organizmus nemá dostatek, může to způsobovat i častější pocit hladu. Jak to vyřešit: I v zimě dbejte na pravidelný pitný režim a dopřejte si denně polévky, které tekutiny také doplní.

Když je příčinou přejídání stres

Pokud máte jídelníček nastavený správně, máte dost bílkovin, vlákniny a správný pitný režim, ale přesto se nemůžete zbavit pocitu hladu, asi to nebude skutečný hlad, nýbrž ten emoční.

Zatímco někteří ve stresu sáhnou po cigaretě nebo sklence vína, jiní se vrhnou na čokoládu nebo spořádají pytlík chipsů na posezení. Ve chvíli emočního hladu totiž častěji sáhneme po nezdravých potravinách, u kterých máme pocit, že nám uleví rychle. A často tomu tak i je.

Sladká chuť v nás skutečně vzbuzuje libé pocity a pomůže v mozku vyplavit „​​​​​​hormony štěstí“. Ovšem krátce. Pokud takto „zajídáme trable“ často, posléze přicházejí výčitky, kila navíc a nádavkem ještě poškození zdraví.

Jak zvládat emoční hlad? Zaměřte se na tři věci: pravidelnost, spánek a rituál náhrady.

Emoční hlad můžeme ovlivnit pravidelností. Řád ve stravování je zásadní a díky němu lze nekontrolovanému emočnímu jedení předejít. Když jíme pravidelně, máme vyrovnanou hladinu cukru v krvi a nebudeme tak pociťovat náhlou potřebu rychle doplnit energii,“ radí pro Toprecepty.cz Martina Weisserová a dodává, že zásadní je i kvalitní spánek.

Díky kvalitní spánkové hygieně, kdy spíme ve tmavé dobře vyvětrané místnosti, a pravidelnému spánkovému rytmu (kdy chodíme spát každý den ve stejnou dobu a ve stejnou dobu také vstáváme), budeme mít dostatek energie na běžné denní činnosti,“ doporučuje odbornice. 

Pokud jste zvyklí zajídat emoční výkyvy nebo stres například čokoládou, ideální je najít si nový rituál. „Ten můžete využít pokaždé, když se do tíživé situace dostanete. Vyzkoušejte dechová cvičení, krátkou procházku na čerstvém vzduchu nebo si uvařte bylinkový čaj,“ uzavírá výživová poradkyně. 

Náš tip: Zkuste třeba lahodnou quinou podle našeho video receptu: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více