Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Teplé zimní zeleninové saláty nastartují hubnutí. Saláty z cizrny nebo ze špenátu dokonale zasytí a báječně chutnají
Zdroj: Toprecepty, maris

Chcete s novým rokem trochu odlehčit svůj jídelníček a případně shodit i nějaké to kilo? Asi nejjednodušším krokem, který pro to můžete udělat, je zařadit do stravy více zeleniny, nejlépe ve formě salátů. Ty si můžete klidně vychutnat v teplé variantě, která se do zimních dnů mnohem víc hodí.

Zeleninové saláty mohou být i teplé

Zelenina je jedním z nejlepších pomocníků při hubnutí. Pokud jí máme ve stravě dostatek, pomůže nám nejen dosáhnout vysněné váhy, ale si i ji udržet. Kromě toho nám dodá spoustu vitaminů, minerálů a hlavně vlákniny, která nám při hubnutí pomáhá tím, že navozuje pocit sytosti.

Zelenina je samozřejmě nejprospěšnější v syrovém stavu, svěží křupavé salátky si však spíš spojujeme s horkým létem. V zimě, kdy nám jde o to se hlavně zahřát, na ně ale většinou moc chuť nemáme. Klasické studené saláty však můžeme v zimě snadno nahradit teplými. Díky nim do sebe dostanete prospěšnou zeleninu, navíc ale bývají vydatnější, což také v zimě přijde vhod.

Teplý špenátový salát 

Do salátu obvykle patří různé zelené listy, jejichž předností je nejen to, že obsahují spoustu živin, ale navíc jsou i nízkokalorické. Běžný hlávkový či ledový salát však do teplého salátu nahraďte raději listy špenátu, mangoldu či kapusty. Dají se podusit nebo přelít teplou zálivkou a salát navíc krásně barevně oživí.  Zkuste třeba špenát spojit s pečenou dýní. Nebudete litovat. 

Budete potřebovat: 1 větší dýni delicata nebo menší hokaido, rozpůlenou, zbavenou semínek a nakrájenou na tenké plátky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky černého pepře, 1/2 lžičky nového koření, 1/4 šálku extra panenského olivového oleje, 3 lžíce balzamikového octa, 1/3 šálku nakrájených mandlí, 1 lžičku rozdrceného česneku, 1/4 lžičky soli, 8 šálků listů baby špenátu, 1/3 šálku zlatých rozinek, 100 g strouhaného ovčího sýra (např. manchego).

Postup:  Předehřejte troubu na 200 °C. Kousky dýně dejte do mísy a promíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a kořením. Pak je rozložte na plech a v předehřáté troubě je pečte 20 minut. Poté kousky dýně  otočte a pečte dalších 15-20 minut, dokud nezměknou. Na pánvi rozehřejte olivový olej a balzamikový ocet. Přidejte plátky mandlí, česnek a sůl a opékejte asi 1-2 minuty. Propláchnutý špenát dejte do velké mísy. Na špenát nalijte asi polovinu teplého dresinku a promíchejte. Poté přidejte rozinky a pečenou dýni, promíchejte a podle potřeby přidejte další zálivku. Salát rozdělte na talíře a posypejte sýrem.

Salát z červené čočky s fetou a bylinkami

Vynikajícím doplňkem zimních salátů jsou luštěniny. Ty obohatí salát o bílkoviny, do salátu pak není nutné přidávat ani maso. Z luštěnin se do salátů nejvíc hodí fazole nebo čočka. Pokud se vám nechce ji předem namáčet, použijte tu červenou, jejíž předností je, že nenadýmá. V kombinaci se sýrem feta pak chutná báječně. 

Budete potřebovat: 200 g červené čočky, 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, 100 g rozinek, 130 g rozdrobeného sýra feta, ¼ šálku extra panenského olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku medu, ½ čajové lžičky kari koření, ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře, ⅛ čajové lžičky soli. 

Postup: Červenou čočku dobře properte, dejte do hrnce a zalijte dvěma šálky vody. Přiveďte ji k varu, přikryjte a snižte teplotu. Vařte 5 až 8 minut, nebo dokud čočka nezměkne. Z čočky slijte přebytečnou vodu. Uvařenou čočku přendejte do velké mísy. Přidejte nasekané bylinky, rozinky a fetu.  V odměrce našlehejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, med, kari, sůl a pepř a zálivkou pak přelijte salát. Promíchejte a můžete podávat. 

Salát z kysaného zelí s cizrnou

Vynikajícím a hlavně levným a dobře dostupným zdrojem vitaminů, převážně vitaminu C, je v zimě kysané zelí. To si nemusíte dávat jen k pečené kachně nebo k vepřovém, výborně se hodí i do salátů, a to i v teplé variantě. Když jej doplníte cizrnou, získáte vynikající zdravou večeři, která i výborně zasytí.

Budete potřebovat: 400 g uvařené cizrny (nebo z konzervy), 250 g okapaného kysaného zelí, 2 šalotky, 100 g slaniny (v případě nízkotučné vynechejte), 1 lžičku uzené papriky, 1 lžíci oleje, sůl, pepř, hladkolistou petržel. 

Postup: V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm najemno nakrájenou šalotku (několik si nechte stranou na ozdobu) a kostičky slaniny. Posypejte mletou paprikou, nechte ji rozvonět a přidejte cizrnu a zelí. Vše opatrně promíchejte, dochuťte solí a pepřem a prohřejte. Hotový salát posypejte zbytkem šalotky a petrželkou.

Náš tip: Ze zelené čočky si pak můžete připravit tento salát s vejci podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více