Muškátový oříšek není to samé co květ: Záměna může zkazit jídlo i přivodit zdravotní potíže
26. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Muškátový oříšek či květ, jsou ingrediencemi, na něž můžeme narazit v mnoha receptech. Jsou ovšem oba tyto druhy koření jedno a to samé a můžeme je tak nahrazovat dle naší libosti? Rozhodně ne, protože vlastnosti oříšku a květu jsou odlišné. Zaměřme se tedy na tyto rozdíly.
V čem se liší
Muškátový oříšek a muškátový květ pocházejí ze stejného stromu Myristica fragrans. Zatímco muškátový oříšek je semeno tohoto stromu, které po vysušení nabývá silné, sladce kořeněné chuti a používá se obvykle mletý nebo strouhaný, květ je obalem oříšku, který po vysušení získá žlutooranžovou barvu. Má jemnější chuť ve srovnání s muškátovým oříškem a je také méně hořký.
Mohlo by vás zajímat
Náhrada možná jen někdy
Přestože jde o dvě koření z jednoho stromu, jejich záměna v receptech se příliš nedoporučuje. Pokud však nemáte jinou možnost, dá se oříšek květem nahradit, ale počítejte s tím, že musíte přidávat koření velmi opatrně. Květ je totiž mnohem aromatičtější, což by nemuselo v každém pokrmu být k dobru. Platí tedy známé pořekadlo - méně je více.
Použití oříšku a květu
Muškátový oříšek se využívá například v receptech na omáčky s mléčným základem, typicky bešamel. V něm můžete podle tohoto receptu zapéct například květák. Skvělý je i při přípravě masa, třeba kuřecího se zeleninou, podle tohoto receptu. Uplatnění ovšem najde i při pečení, kdy oříšek můžeme použít například při výrobě skvělé vánočky podle receptu zde. Skvěle se hodí i do vaječného koňaku nebo punče.
Květ zase využijete do kari, perfektní nádivky s vinnou klobásou, podle tohoto receptu, některých druhů polévek, třeba netradiční chlebové podle receptu zde, do ragů z některých druhů masa, vhodné je jehněčí, nebo do vídeňského knedlíku podle tohoto receptu.
Mnoho kuchařů připomíná možná rizika, spojená s nadměrným používáním muškátového oříšku. Ten údajně může zasahovat nervový systém a způsobovat halucinogenní stavy.
Koření jako platidlo
Obchod s muškátovým oříškem a květem má dlouhou a často konfliktní historii. V 16. a 17. století byly Molucké ostrovy, známé jako „Kořenářské ostrovy“, velmi cenným zdrojem muškátového oříšku, hřebíčku a dalších druhů koření. Evropské mocnosti, jako byly Portugalsko, Nizozemsko a Anglie, bojovaly o kontrolu nad těmito ostrovy kvůli obrovskému zisku z obchodu s kořením. V důsledku toho Nizozemsko získalo téměř monopolní kontrolu nad obchodem s muškátovým oříškem. V minulosti byl muškátový oříšek dokonce ceněn natolik, že byl používán jako platidlo.
Náš tip: Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu připravit vynikající špenátové knedlíčky, v nichž nechybí muškátový květ:
Zdroje informací:
marthastewart.com - There's More to Nutmeg Than Eggnog and Pumpkin Spice—Here's How to Use It Year Round
cuisineathome.com - Nutmeg vs Mace
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Moravský vrabec: Tajemství šťavnaté klasiky, která není vrabec, ani není z Moravy, je v správné kombinaci masa a jeho úpravě
Mrkvový dort pro začátečníky: Vláčný voňavý moučník si zamilujete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 6 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 19 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32