Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Muškátový oříšek dokáže některé pokrmy výrazně vylepšit.
Zdroj: freepik / freepik

Muškátový oříšek či květ, jsou ingrediencemi, na něž můžeme narazit v mnoha receptech. Jsou ovšem oba tyto druhy koření jedno a to samé a můžeme je tak nahrazovat dle naší libosti? Rozhodně ne, protože vlastnosti oříšku a květu jsou odlišné. Zaměřme se tedy na tyto rozdíly.

V čem se liší

Muškátový oříšek a muškátový květ pocházejí ze stejného stromu Myristica fragrans. Zatímco muškátový oříšek je semeno tohoto stromu, které po vysušení nabývá silné, sladce kořeněné chuti a používá se obvykle mletý nebo strouhaný, květ je obalem oříšku, který po vysušení získá žlutooranžovou barvu. Má jemnější chuť ve srovnání s muškátovým oříškem a je také méně hořký.

Náhrada možná jen někdy

Přestože jde o dvě koření z jednoho stromu, jejich záměna v receptech se příliš nedoporučuje. Pokud však nemáte jinou možnost, dá se oříšek květem nahradit, ale počítejte s tím, že musíte přidávat koření velmi opatrně. Květ je totiž mnohem aromatičtější, což by nemuselo v každém pokrmu být k dobru. Platí tedy známé pořekadlo - méně je více.

Použití oříšku a květu

Muškátový oříšek se využívá například v receptech na omáčky s mléčným základem, typicky bešamel. V něm můžete podle tohoto receptu zapéct například květák. Skvělý je i při přípravě masa, třeba kuřecího se zeleninou, podle tohoto receptu. Uplatnění ovšem najde i při pečení, kdy oříšek můžeme použít například při výrobě skvělé vánočky podle receptu zde. Skvěle se hodí i do vaječného koňaku nebo punče.

Květ zase využijete do kari, perfektní nádivky s vinnou klobásou, podle tohoto receptu, některých druhů polévek, třeba netradiční chlebové podle receptu zde, do ragů z některých druhů masa, vhodné je jehněčí, nebo do vídeňského knedlíku podle tohoto receptu.

Mnoho kuchařů připomíná možná rizika, spojená s nadměrným používáním muškátového oříšku. Ten údajně může zasahovat nervový systém a způsobovat halucinogenní stavy.

Koření jako platidlo

Obchod s muškátovým oříškem a květem má dlouhou a často konfliktní historii. V 16. a 17. století byly Molucké ostrovy, známé jako „Kořenářské ostrovy“, velmi cenným zdrojem muškátového oříšku, hřebíčku a dalších druhů koření. Evropské mocnosti, jako byly Portugalsko, Nizozemsko a Anglie, bojovaly o kontrolu nad těmito ostrovy kvůli obrovskému zisku z obchodu s kořením. V důsledku toho Nizozemsko získalo téměř monopolní kontrolu nad obchodem s muškátovým oříškem. V minulosti byl muškátový oříšek dokonce ceněn natolik, že byl používán jako platidlo.

Náš tip: Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu připravit vynikající špenátové knedlíčky, v nichž nechybí muškátový květ:

Zdroje informací:

marthastewart.com - There's More to Nutmeg Than Eggnog and Pumpkin Spice—Here's How to Use It Year Round

cuisineathome.com - Nutmeg vs Mace

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více