Vídeňský knedlík

Meszarosovabolya Kuchařka: Meszarosovabol…

1 dávka Přílohy 35 názorů

Suroviny

500 g včerejších housek
50 g másla
1 vejce
2 žloutky
250 ml mléka
1 malá cibule
petrželka
30 g hrubé mouky
máslo na potření
mléko
pepř
muškátový květ
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zemle pokrájame na kocky a necháme ich voľne preschnúť niekoľko hodín v mise - nie v trúbe! V miske rozšľaháme mlieko, vajce, žltky a soľ. Na masle orestujeme na jemno pokrájanú cibuľu, posekanú petržlenovú vňať a necháme vychladnúť.

  2. Pridáme k žemliam, zalejeme mliečno-vaječnou zmesou, necháme 1 hodinu odpočívať a jedenkrát ich opatrne premiešame. Potom z ľahka primiešame múku.

  3. Vlhkými rukami vytvarujeme dve knedle, ktoré zabalíme do predtým namočenej, vyžmýkanej a maslom potretej utierky. Zaviažeme oba jej konce a vložíme do vriacej osolenej vody. Ja som knedle zabalila do maslom vymazaného alobalu, konce som utiahla ako salonku.

  4. Varíme 30-35 minút, 1x otočíme a vyberieme. Hotovú knedľu krájame niťou na plátky, ktoré potrieme rozpusteným maslom. Ak ich podávame samostatne posypeme ich strúhaným syrom.

  5. Pravé viedenské knedle sú však guľaté, z cesta formujeme vlhkými rukami guľté knedle o priemere 5-7 cm, ktoré varíme pomalým varom 20 minút, počas varenia viackrát otočíme, uvarené vyberieme dierovanou naberačkou, dáme odsať na papierovú utierku a rozkrojíme niťou na polovicu, aby sa mohli odpariť.

  6. Ak sa podávajú ako samostatné jedlo, posypú sa strúhaným syrom alebo sa obalia strúhankou osmaženou na masle - vhodné ako diétne jedlo. Ako príloha sa podávajú k rôzne upravenému mäsu na šťave a k rôzne upravenej zelenine na šťave.

Poznámka

Zdroj: Medzinárodná kuchárka, českej autorky Juliany A. Fialovej. Krajina pôvodu receptu: Rakúsko. Známy recept aj v štátoch strednej Europy. Odporúčam variť v alobale.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 46 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vídeňský knedlík

  • Nadja Nadja

    casino: Žížalka byla rychlejší - myslím, že 250 ml mléka, 1 celé vejce a 2 žloutky budou stačit.
    Ale chtěla jsem spíše poukázat na to, že autorka v komentáři píše "Skutočne nie je jedno, čo, koľko a ako do neho dáš." a přitom se tím sama neřídí. :-(

    Odpovědět

  • zizala zizala

    No, abych byla spravedlivá, pepř a muškátový květ jsou na dochucení, to není nezbytná ingredience, leč možná.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: ;-) Jako 5. ingredience je v receptu 250 ml mléka a nad tím 2 žloutky. Další mléko by podle mne bylo nutné jen v případě, že by housky byly obzvlášť suché :-8

    Odpovědět

  • casino casino

    Nadja:
    No, a čím tedy Juliána smáčí ty takřka suché rohlíky, he?:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nadja: Spolehla bych se na tu tištěnou kuchařku ;-). Máme ji ve škole, je stará, ale dobrá :yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Tak jsem zapátrala v uvedené kuchařce a 3 poslední položky ze surovin (mléko, pepř, muškátový květ) tam vůbec uvedeny nejsou. :-O:-O:-O

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    cathleen: vím, že se tady nevyskytuje, ale třeba někdy nakoukne .......
    ;-) A každý, kdo přidává recept, by si ho po sobě měl přečíst a doplnit tak, aby byl naprosto srozumitelný a jednoznačný.
    Měl by si uvědomit, že ho nepíše pro sebe, ale i pro někoho, kdo ten pokrm bude vařit poprvé a nemá žádné zkušenosti.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Nadja: Nadi, tahle osoba ti pravděpodobně neodpoví, má už několik let zablokovaný profil (kvůli chování tady).

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Meszarosovabolya: v komentáři píšeš: "Skutočne nie je jedno, čo, koľko a ako do neho dáš."
    :-? Kam tedy dát 3 poslední položky ze surovin (mléko, pepř, muškátový květ ) ??? :-?

    Odpovědět

  • Dakujem každému za dalšie body:-K

    Odpovědět

  • Olina 16, dakujem Ti za Tvoj priamočiary názor. Ešte by som dodala, že je veľa variant rôznych žemľových knedlíkov, ale ten čo som ja uviedla je Pravý Wiener knodel - preložené Pravý vídeňský knedlík, tak ako má byť. Skutočne nie je jedno, čo, koľko a ako do neho dáš. Preto nemá nič spoločného s podobnými. Je to originál receptu a nie je to môj vlastný recept. Dakujem:-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Teri, to není pravda, mně to bylo taky vyčítané, proto jsem s tím ihned přestala. Ale já to myslela dobře, opravdu:-8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jaruš, mňa mrzelo len to, že to bolo vyčítané len mne, iným nie...:-//

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Teri, máš pravdu, bylo ;-) Ale když po někom chci, aby dodržoval určitá pravidla, musím je dodržovat hlavně sama:-)Navíc jsem myslela, že si to na slovenské straně ohlídáte ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Keď som po zavedení slovenských topiek dala niekoľko receptov tam aj tu, bolo mi to vyčítané, tak som sa rozhodla zostať tu, pretože tu som skoro od začiatku a je mi tu fajn. Lenže odvtedy viac receptov rovnakých bolo vložené na obe topky, tak neviem...:-S

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: vídeňský knedlík vídeňský knedlík recept videnske knedliky recepty vídeňský knedlík pravý vídeňský knedlík recept na vídeňský knedlík vidensky knedliky vídeňský knedlík top recepty vídeňské knedle knedlíky vídenské videnske knedliky recept viedenský knedlík knedlík vídeňský vídeňský knedlík bavorské žemlové knedlíky vidensky knendlik videnskyknedlik vydensky knedlik vídenský knedlík recepty recept na vídeňské knedlíky