Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečený hermelín s bramborami: Šťavnaté a chuťově výrazné jídlo se hodí jako rychlý oběd, který hravě zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty.cz

Nemáte čas a chcete připravit dobrý a rychlý oběd? Zapečený hermelín s bramborami je ideální volbou. Klasické zapečené brambory jsou ozvláštněné pořádnou porcí hermelínu a anglickou slaninou.

Zapečené brambory

Zapečené brambory si čas od času připravujeme jako klasický oběd nebo večeři, když už nám dochází fantazie, co dát na stůl. Obvykle se do nich dává uzené maso, případně špekáčky a jiná uzenina, dále cibule a vajíčko. Aby byl pokrm lahodný, zaléváme ho smetanou.  

Vylepšení brambor: hermelín 

Hermelín je vynikající ingredience, tedy pokud ho máme rádi. Dá se jím jen tak obložit chléb, můžeme si hermelín naložit, ale také ho přimíchat jako další složku jinak obvyklého jídla. V kombinaci se zapečenými bramborami je výsledkem opravdu lahodný pokrm. A když přidáme anglickou slaninu, není o pestré chutě nouze.

Celý pokrm můžeme doplnit o koření. Například o papriku (sladkou či pálivou), ale také třeba o koření na americké brambory. V něm totiž najdeme kromě papriky i sušený česnek a cibuli, kmín, listovou petrželku, pepř, bílou hořčici, někdy i tymián s muškátovým ořechem.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Zapečené brambory s hermelínem

Na čtyři porce budete potřebovat: 800 g brambor, 2 hermelíny (po 120 g), 200 g libové anglické slaniny, 350 ml smetany, sůl, koření na americké brambory (nebo paprikové koření) a libeček (nebo pažitku).

Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte je na plátky. Naskládejte je do pekáčku, posolte, posypte nakrájeným libečkem či pažitkou a kořením. Sýr nakrájejte na plátky a rozložte je na brambory. Na to narovnejte plátky anglické slaniny. Znovu vrstvěte - brambory, slaninu, sýr a poslední vrstvu tvoří brambory. Navrch položte ještě několik plátků sýru a zalijte vše smetanou.

Pečte na 190 °C asi půl hodiny, nejprve přikryté, pak nádobu odkryjte a dopečete, aby se vytvořila zlatavá kůrka. K bramborám s hermelínem se hodí zeleninový salát, ale také plátek masa.

Náš tip: Připravte si zapečené brambory s hermelínem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více