Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země se velmi rychle blíží do posledních vyřazovacích kol. Mezi soutěžícími byla i Zuzana Andrášová. Té se v předchozích kolech podařilo získat prestižní titul „Pekař týdne“, a přestože soutěž nakonec musela opustit, vedla si velmi dobře. Ergoterapeutka z Žitenic v rozhovoru pro Toprecepty.cz prozradila nejen, co pro ni dílčí vítězství znamenalo, kdo byl pro ni největším soupeřem, nebo jaký dezert si nejraději nechává péct její rodina.

Přející Maršálek 

Když se Zuzana Andrášová stala Pekařkou týdne, nemohla tomu z počátku uvěřit.  „Mám to jako takové zadostiučinění. A to i pro případ, že bych pak vypadla, tak odejdu s čistým svědomím,“ svěřila se soutěžící, která soutěž opustila v 7. kole.

Její úspěch o dva díly dříve kvitoval i Josef Maršálek. „Zuzce jsem to moc přál, protože byly díly, ve kterých to měla hodně nahnuté,“ zhodnotil její tehdejší výkon slavný cukrář. 

Dokázala by však Zuzka po takovém hodnocení Maršálkovi oponovat, kdyby hodnotil její výtvory tak, že by se jí to nelíbilo? I to prozradila v rozhovoru pro Toprecepty.cz.

Největší soupeř

Zuzano, v Peče celá země jste působila tichým dojmem. Čím to je?
Tichým dojmem zřejmě působím, ale běžně je tomu spíš naopak. V soutěži na vás působí stres, tréma a je také potřeba se soustředit. V mém případě mám tendence díky těmto faktorům být občas nevrlá a tak je nejlepší obranou v tomto rozpoložení raději nemluvit, v zájmu všech (smích).

Každopádně i tento přístup vám pomohl získat titul Pekař týdne, udělalo vám to radost?
Toto ocenění potěší asi každého z nás. Pro mě to bylo překvapením, ale také poctou. Beru to jako ocenění a odměnu za tvrdou práci nejen v průběhu soutěže, ale také při přípravách před ní. Jak řekla Sylva, přála bych toto ocenění všem. 

Všichni však vyhrát nemohou. Koho jste považovala za nejsilnějšího soupeře?
Největším soupeřem byl jednoznačně čas. Mezi námi jsem však žádnou rivalitu necítila. Myslím, že se z nás stali dobří přátelé.

Noční můra

Vraťme se ale ještě před soutěž. Když jste začínala s pečením, kdo byl vaší inspirací?
Prvotní inspirace přišla asi z rodiny. U nás se vždy peklo něco sladkého ke kafi. Navíc miluji sladké, a tak když jsem dostala na něco chuť, šla jsem si to upéct. Postupně jsem zkoušela nové dezerty a techniky.

Vaše pečení obdivuje rodina i kolegyně z práce. Je něco, co si u vás přímo objednávají, protože jim to strašně chutná?
Rodina si „objednává“ hlavně dorty na naše narozeninové oslavy. Všem ale chutnají moje choux (francouzské větrníčky - pozn.red.) se slaným karamelem.

Tam jste určitě pevná v kramflecích, ale existuje pro vás při pečení nějaká noční můra nebo lépe řečeno něco, do čeho se nechcete pouštět, třeba proto, že s tím nemáte zatím zkušenost?
Ještě donedávna to byly rozhodně makronky, těm jsem ale už celkem přišla na kloub. Nerada se ale také pouštím do bezlaktózových a bezlepkových dezertů. S těmi mám málo zkušeností. V rodině však teď téma intolerance na laktózu řešíme a tak zkouším i tyto dezerty častěji. 

Přísnost porotců

Kolik času vůbec stála příprava na Peče celá země?
Před soutěží jsme si všichni prošli dvěma měsíci intenzivní přípravy, kdy jsme vymýšleli a zkoušeli recepty. Já jsem vždy po práci pekla do noci a brzy ráno jsem zase vstávala do práce. Bylo to náročné období, ale rozhodně toho nelituji. Stálo to za to.

Byli Míša Landová a Josef Maršálek přísnými porotci? Troufla byste si s nimi nesouhlasit při hodnocení?
Myslím, že byli objektivní a snažili se být vstřícní. Pokud bych cítila, že je potřeba se nějakým způsobem ohradit, pak bych to asi udělala. Takový pocit jsem však neměla. Většinou chyby vidím sama a moc dobře o nich vím, proto mě kolikrát porota svým hodnocením spíše mile překvapí. Je to asi i tím, že mám tendence být k sobě hodně kritická. 

I přesto byste ráda v budoucnu vyráběla na zakázku dorty a další sladkosti. Je to pouze sen, nebo v tom směru něco děláte?
Mým snem je mít vlastní výrobnu, ale to je zatím opravdu spíše sen. 

Dokážete si tedy představit, že byste opustila svou práci ergoterapeutky a věnovala se pouze pečení?
Představit si to umím, teď už i dost konkrétně. Nyní jsem totiž zaměstnaná jako cukrářka v Litoměřické kavárně. 

Náš tip: Pokud si chcete připomenout, jak probíhala Zuzanina cesta soutěží Peče celá země, můžete se podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Peče celá země - Zuzana

Ukázat 11 fotografií

Náš tip: Místo francouzských větrníků zkuste podle našeho videoreceptu nejprve ty klasické: 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více