Falešné krkonošské kyselo: Do náhražky tradiční polévky patří kyselé houby a vylepšit ji můžete smaženými vajíčky
28. 2. 2024 Vaření
Falešné krkonošské kyselo je vlastně takovou svébytnou náhražkou slavné polévky, ve které chybí chlebový kvásek. Přesto houby, smažená vajíčka a brambory vytvoří skvělou kombinací chutí.
Krkonošské kyselo
Krkonošské kyselo je polévka z tradiční kuchyně. Má ale různé odlišnosti podle domácností. V každém případě je jejím základem chlebový kvásek, který je základem její nezaměnitelné chuti.
Možná byste si rádi podobnou polévku rádi dali, ale vadí vám právě kvásek. Pak je se jako varianta nabízí falešné kyselo, ve kterém chlebový kvásek skutečně nenajdete, přesto chutná nakysle, a to díky zakysané smetaně a octu.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do kysela
Do kysela kromě kvásku patří houby, obvykle to bývají hřibovité a jiné poklady z lesa. Můžeme využít i houby nakládané, ať už z vlastních zásob nebo koupených. Další důležitou součástí kysela jsou smažená vajíčka. Někdo je do polévky dává s společně se smaženou cibulkou, jindy se cibulka přidává zvlášť. V kyselu všech podob také nechybí vařené brambory. V kyselu by neměl chybět kmín a sůl podle potřeby.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Falešné krkonošské kyselo
Na přípravu falešného kysela potřebujete: 2 sáčky houbové polévky (hřibová, žampionová, atd.), 5 větších brambor, 4 vajíčka, 3-4 cibule, 2 skleničky směsi hub v kyselém nálevu, 1 zakysaná smetana, sůl, 2-3 lžíce octa, tekuté polévkové koření Maggi, kmín, 100 ml mléka, 150 ml vody, 2-3 lžíce hladké mouky a máslo.
Jak na to? Houby slijte (pokud je nálev dobrý, tak ho přidejte na konci). Do osolené vody dejte houby, mohou být i celé. Přidejte trochu kmínu. Ve 150 ml studené vody rozmíchejte žampiónové polévky a nechte vařit.
V míse smíchejte 100 ml studeného mléka se 2-3 lžícemi hladké mouky. Důkladně promíchejte, aby se odstranily hrudky. Za stálého míchání vlijte do polévky. Vařte asi 10 minut. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky. Přidejte je do hrnce a povařte asi 10 minut dokud se brambory neuvaří a polévka trochu nezhoustne.
Na pánvičce s kouskem rozpáleného másla usmažte vajíčka, osolte je a posypte kmínem. Pak je přidejte do polévky. Cibule nakrájejte na kostičky a na pánvičce je osmažte, a poté je přidejte do kysela. Vypněte sporák, přidejte zakysanou smetanu, rozmíchejte. Pokud je potřeba, dochuťte octem a solí. Přidat můžete i maggi. Na talíři ještě falešné kyselo můžete polít trochou rozškvařeného másla.
Náš tip: Kromě kysela můžete ještě vyzkoušet krkonošskou zelňačku s krupkami podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Už jste ochutnali rychlé a snadné falešné donuty s polevou i zdobením, které chutnají úplně všem?
Modelovací hmotu připravíme také z pěnových bonbonů marshmallow
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 9 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 16 hodinami
Klobásy
Přidáno před 20 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 21 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší smažená vejce: Záleží na čerstvosti vajec, zvoleném tuku, teplotě pánve a mnohém dalším
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť