Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

míchaná vajíčka
Zdroj: Toprecepty, mika59

Že na smažených vejcích nejde nic zkazit? To je možná pravda, rozhodně jdou ale vylepšit tak, aby výsledkem byla nevysušená, nadýchaná a šťavnatá vejce. Zjistěte, co vše na to má vliv. Je toho opravdu hodně.

Míchaná vajíčka

Míchaná vajíčka patří mezi základní kulinární dovednosti. Ale přesto výsledek nemusí dopadnout vždy na výbornou. Každý má svou metodu, jak je připravit. Přesto je dobré se řídit základními pravidly a vyvarovat se zbytečných chyb, kdy místo šťavnaté dobroty získáte vyschlou nevábnou hmotu.

Čerstvost vajec

Čerstvá vejce jsou nezbytností pro kvalitní smažená vajíčka. Jejich čerstvost si ověřte známým plovoucím testem. Když leží vejce u dna sklenice s vodou, je čerstvé. Na širším konci se může objevit malá vzduchová bublina. Týden staré vejce se ve sklenici s vodou postaví na špičku. Když vejce plave na povrchu, bude mu končit doba použitelnosti. Dobré je také si k vejci po rozbití přičichnout.

Teplota vajec

Teplota vajec na míchaná vejce je důležitá. Nemělo by se jednat o vajíčka přímo z lednice. Než se do přípravy pustíte, vyndejte vajíčka na pracovní plochu, aby získala pokojovou teplotu.

Našlehání vajec

Našlehání vajec je důležitým krokem. Vajíčka vždy vyklepávejte do misky, ne přímo na pánev. Je lepší, když je našleháte metličkou, mělo by to trvat necelou minutu. Šlehání provádějte těsně před tím, než vejce nalijete na pánev, aby zůstala vzdušná. Můžete se ale rozhodnout i pro postup, kdy nejdříve necháte zatáhnout bílek, až pak přidáte žloutky a promícháte je těsně před sundáním z plotny. Zůstanou také ve velmi dobré konzistenci a nevyschnou. Dodělají se ve zbytkovém teplu pánvičky.

Vhodný tuk

Ideálním tukem na míchaná vajíčka je máslo. Použít ale můžete i sádlo, případně některý z olejů vhodných na smažení.

Vhodná pánev

Pánev nebo nádoba, ve které budete připravovat smažená vejce, by měla mít nepřilnavý povrch. Hodí se i litinové, případně teflonové nádobí. Důležitá je také velikost nádoby. V příliš velké se vajíčka nejspíš vysuší. Vyberte si tedy pánvičku nebo hrnec v takové velikosti, která odpovídá počtu vajec, vajíčka by se měla mít možnost dobře prohřát.

Teplota pánve

Na míchaná vajíčka nepotřebujete vysokou teplotu, protože by se mohla vysušit, případně připálit. Ani jedna tato varianta není dobrá. Dopřejte jim dostatek času. Připravujte je na mírné teplotě a pozvolna. Lépe se s nimi pracuje a snáz tak poznáte dobu, kdy s vajíčky pryč ze zdroje tepla.

Chuťové vychytávky

Někdo radí k vajíčkům přidávat trošku studené vody, mléka, nebo smetany. Ale ve skutečnosti tato varianta chuti neprospívá. Řada lidí si nedokáže představit míchaná vajíčka s cibulkou. Pokud se pro ni rozhodnete, zpěňte na másle na kostičky nasekanou cibulku. Někdo k ni přidává i na kostičky nakrájenou šunku, nebo jiné maso. Solit a pepřit by se měla smažená vejce až nakonec.

Příprava míchaných vajíček

Známý kuchař a semifinalista soutěže MasterChef Česko 2020 Pavel Berky připravuje vajíčka tak, že je rozklepne do misky, nesolí a vidličkou rozšlehá. Rozpálí pánev, nechá na ní rozpustit máslo a na 4 vajíčka dává zhruba 20 g másla. Po rozpuštění másla ztlumí sporák, nalije na pánev vaječnou směs a nechá ji trochu zatáhnout. Míchá pomalu, spíše vajíčka shrnuje gumovou stěrkou. S tou se Pavlu Berkymu pracuje s vajíčky nejlépe, protože se s ní hezky dostane do všech hran pánve. Jeho trik na šťavnatá vajíčka spočívá v tom, že je sundá z plotny ještě dříve, než zatuhnou. Na pánvi, kterou má mimo zdroj tepla, využívá zbytkového tepla a vajíčka tak dodělá. Pak nastává chvíle pro dosolení. „Kdybyste je osolili dřív, tak by byla vajíčka vyschlá, protože sůl vytahuje tekutinu,“ říká Pavel Berky na svém videokanálu. Pokud si budete chtít dokončit míchaná vajíčka tak, jak je miluje známý kuchař, můžete přidat nastrouhaný parmazán, vyškvařenou slaninu. Navrch můžete využít nasekanou pažitku, nebo třeba petrželku.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Recepty k tomuto článku