Kyselá polévka se smaženými vajíčky

spagetka Kuchařka: spagetka

Doba přípravy: 20 4 porce Polévky 16 názorů

Suroviny

2 zakysané smetany po 190 g (Kunín)
1 pochoutková kysaná smetana 150 g (Olma)
mléko na rozředění dle potřeby
ocet dle chuti
3 hrsti sušených hub
zbytek vařených brambor cca 200 g
3 vejce
cibule
drcený kmín
sůl
Maggi
máslo
2 dl vody
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si namočíme houby do vody (pokud máme velké plátky hub, podrtíme je, já je rozmačkám v ruce), ale jen tak, aby byly ponořené. Mezitím všechny smetany vlijeme do nádoby, rozmícháme a pokud je potřeba, zředíme mlékem do požadované hustoty. Dochutíme octem podle naší chuti a pečlivě rozmícháme.

  2. Dáme vařit houby ve vodě, ve které jsme je máčeli, osolíme, pokmínujeme a mírným varem vaříme do měkka cca necelých 20 minut, dle potřeby ještě i podlijeme.

  3. Když zjistíme, že jsou houby měkké, vhodíme vařené brambory a velmi mírným a pomalým pramínkem přiléváme rozkvedlanou smetanu a stále mícháme, takto se určitě nezdrcne. Odstavíme. Na téže plotýnce rozpustíme máslo na pánvi a vhodíme nakrájenou cibuli, mírně porestujeme do rozvonění a lehce růžové barvy.

  4. Vhodíme rozklepnutá vejce a rozmícháváme, aby ztuhla a vytvořila ne příliš tuhou smaženici. Opatrně přidáme do polévky a stále mícháme. Polévku přesuneme na tuto plotýnku zpět, vypneme a jen promícháme, aby se držela teplota. Dochutíme solí, kmínem i třeba maggi.

  5. Musela jsem spotřebovat smetany, vařené brambory a vejce. Měla jsem z toho 2 litry husté polévky. Nekořenila jsem ničím jiným, než uvádím. Náramně vonělo houbami, kmínem a kyselým mlékem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kyselá polévka se smaženými vajíčky

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

  • misza misza

    Tato polévka by mi určitě chutnala:-p

    Odpovědět

  • janana janana

    spagetka:nic ve zlém, píšu, že to bude dobrá polévka :-p, jenom mne zaráží zdůraznění těch surovin :-O a podobnou dělám také, hlavně s tou zakysanou smetanou

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    janana:trošku jsi se mě dotkla. Není to o zpracovávaní starých zbytků a prošlých surovin.Je to o tom, že spotřebovávám potraviny a zbytečně je nevyhazuju, když nemusím.Jsou dobré, jo možná jsem to nemusela uvádět, ale hraju na rovinu. Nevyhazovat nic, co lze použít. A dobré to je, dělat to nemusíš.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Špagi, dělám dost podobnou polévku a je moc dobrá:-p To víš, já a polévka jsme na sobě závislý a ty máš 7.bod:yes:

    Odpovědět

  • janana janana

    Polévka bude asi velice chutná, ale zdůrazňování použití prošlých surovin a starých zbytků ;-( neprospívá úrovni těchto stránek :-( třeba by pomohla nová kategorie Využití zbytků, nebo podobně :-D a není to jenom tento recept i jiné občas začínají tak, že něco zbylo, zvadlo....

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Jeje, Špagi, kde bydliš, prosím, dojdi k nám taky uvařit, není kdo by vařil;-(:-K:yes::-K

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Chocolate, mám s prošlými mléčnými výrobky tu zkušenost, že pokud jsou na pohled a na očuchání v pořádku, můžu z nich s klidným srdcem uvařit. Nechutnám je a špatně mi nebylo nikdy. Tohle je taková kulajda bez kopru :-).

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    spagetka:Ježiš to jsem nemyslela, že bys dala něco s plísní:-O.Naopak tohle není zbytkový, ale regulérní prima recepis Spagi;-).+5

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Díky všem,:-K
    chocolate: nebála, fakt nééé, ale bylo mi jasné, že už to musí být nebo...:-/.Ono zas na smetaně se toho moc zkazit nedá, když ji máš v lednici a pokud neplesniví nebo nemá divnou chuť.;-);-);-) a hlavně, už vím,co si můžu dovolit, neboj, plesnivinu bych nedala. Ale dám si holt pozor, tyhle mršky byly schované za sklenicemi s kefírem no...:-O:-8:-8

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Obvykle nemám moc ráda zbytkové recepty, neb pravděpodobnost, že budu mít doma tři kolečka šunkáče, dva herkulesu a 5 dkg nivy je mizivá:-D.Ovšem tohle je prima recept, žádný "popelnicový":yes:.
    Spagi, ale nebála ses?Přece jen jsou ty smetany tři týdny prošlé, to bych fakt nedala.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • 1974andrea 1974andrea

    spagetka:Zkazit ne, to je jasný:-), to by bylo škody:-D, a varem se všechny případné potvory zničí:-));-):-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    1974andrea: andrejko, u všech smetan byla docela dost dlouho prošlá záručka, navíc brambory už 2 dny v lednici....takže to muselo jít, přece to nenechám zkazit ;-);-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    A proč jich tolik otvíráš? :-D:-)) Bude dobrá zbytkovka:-p:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: polévka z kyselého mléka moc kyselá polévka polévka se smaženým vajíčkem kulajda s vajíčkem co z kyselého mléka co s prošlou šlehačkou kulajda s kefírem prošlá zakysaná smetana polévka ze zbytku brambor pochoutková smetana olma polévka z prošlého mleka co se zbytkem vareneho kyseleho zeli co se zbytkem brambor varene brambory jak vyuzit zbytky jak využít prošlé kyselé mléko polevka s vajicky prošlá smetana kulajda svajickem jak využít kyselé mléko co s prošlou zakysanou smetanou

Zapomněl/a jsem heslo