Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Litina aneb Kynutý bramborák na plech: Připomíná velikonoční nádivku, jeho chuť pozvednou škvarky nebo slanina v těstě
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi bramboráky, ale nebaví vás se plácat s jednotlivými placičkami? Tak si udělejte jen jeden velký, a to rovnou přes celý plech. Litina není křupavá jako klasické bramboráky, ale spíš nadýchaná. Připravuje se totiž z kynutého těsta. Typická chuť bramboráků ale zůstává. 

Klasická bramborová specialita

Bramboráky patří k nejoblíbenější bramborové pokrmy. Jsou to ostatně brambory v té nejlepší podobě – dochucené majoránkou a česnekem a osmažené pěkně dokřupava na pánvi chutnají prostě báječně. Připravují se z toho nejjednoduššího těsta, do něhož nemusíte brambory ani předem vařit, používají se totiž nastrouhané syrové

Jedinou nevýhodou bramboráků je, že rozhodně nejde o nijak dietní pokrm, což už napovídá úprava v podobě smažení na vrstvě oleje. Pokud je však upečete v troubě, nebudou aspoň tolik nasáklé olejem, a tedy aspoň o trochu lehčí a méně tučné. V troubě se dají upéct buď klasické bramborákové placky nebo můžete těsto dát do obdélníkové formy nebo na plech a upéct v tomto tvaru. Pak už stačí jen takový bramborák nakrájet na kousky jako koláč

Bramborák z trouby

Bramboráku na plech se říká litina. Tato specialita však není ve skutečnosti bramborák v pravém slova smyslu. Má totiž úplně jinou konzistenci, neboť se připravuje z kynutého těsta, které se nalije do formy a pak upeče. Není už to bramborák, ale spíš slaný koláč, který připomíná nejen nádivku, ale ještě víc slaný koláč s názvem baba nebo bába. Ten se v minulosti rovněž často pekl na Velikonoce. Litina má s bábou společné kynuté těsto, s bramborákem pak zase syrové brambory v těstě a chuť po česneku, majoránce a kmínu

Specialita z jižních Čech

Původ litiny není úplně známý, údajně však šlo o pokrm populární na jihu Čech, konkrétně na Písecku či Českobudějovicku, kde se jí rovněž říkalo liják. Litina se často vylepšuje tak, že se do ní přidává uzené maso, případně škvarky, které pak v hotovém těstě příjemně křupou.

Klidně si ji ale můžete udělat úplně nemasovou jen dochucenou bylinkami (hodí se nejen majoránka, ale i libeček, kopřivy nebo petrželka).  Zajímavější verzi získáte, když do těsta přidáte sušené houby a švestky. Litina je rovněž specifická tím, že se na povrchu často posypává mákem, který jí rovněž přidává na křupavosti. 

Recept na bramborovou litinu

Hotová litina, hlavně ta vylepšená uzeným masem, lehce zastane roli hlavního chodu, stačí ji třeba jen doplnit dušeným kysaným zelím. Můžete si ji ale vychutnat i na svačinu ve studené formě. A jak ji připravíte?

Budete potřebovat: 600 g strouhaných brambor, 350 g hrubé mouky, 10 g soli, 1-2 vejce, 0,5 litru mléka, 150 g špeku nebo škvarků (slaniny nebo salámu nakrájeného na kostičky), 3 stroužky česneku, 2 lžíce rozpuštěného sádla, 1 droždí, 1 lžíci cukru, 1 lžíci máku, strouhanku.

  1. Droždí rozdrobte v troše teplého mléka, přidejte cukr a dvě lžíce mouky a nechte vzejít kvásek. Nastrouhejte brambory, slijte z nich vodu a přidejte k nim mléko, vejce, sůl, mouku, prolisovaný česnek, slaninu nebo salám, sádlo a majoránku. Umíchejte těsto, do něj nakonec vmíchejte připravený kvásek a nechte důkladně nakynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  2. Pekáč vytřete sádlem a vysypejte mákem a strouhankou. Nakynuté těsto pak nalijte do pekáče, případně posypejte mákem a nechte ještě trochu nakynout. Troubu předehřejte na 190 °C a litinu v ní pečte přibližně 30 minut, dokud nebude na povrchu pěkně zlatavá propečenost můžete zkontrolovat špejlí. Hotovou litinu nechte trochu vychladnout a podávejte nakrájenou na kousky. 

Náš tip: Klasické bramboráky pečené v troubě si můžete udělat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více