Jak pěstovat, sklízet a sušit majoránku. Oblíbená rostlina je důležitým kořením naší kuchyně
Majoránka je příjemně aromatická rostlina, která se jako koření uplatní v mnoha pokrmech. Majoránku používáme čerstvou nebo sušenou. Výbornou chuť dává polévkám, především bramborovým, zeleninovým a luštěninovým. Hodí se do karbanátků, gulášů, bramboráků a mnoha dalších jídel.
Majoránku si můžeme sami pěstovat na zahradě. Není to náročné a nemusíme jí mít mnoho. Příjemné je, když nám poslouží k obohacení letní kuchyně, po zbývající část roku si obvykle kupujeme sušenou majoránku. Jedná se o nejpoužívanější koření, které je běžně k dostání a jeho cena je nízká.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pěstování majoránky na zahradě
Sazeničky si můžeme vypěstovat rovnou od semínek, ale snazší je koupit si předpěstované rostliny.
- Majoránku vyséváme v březnu do pařeniště, skleníku nebo truhlíku.
- Maličká semínka rozhodíme do menšího prostoru, ale nezasypáváme je zeminou, pouze povrch lehce přitlačíme.
- Až do vyklíčení udržujeme povrch zeminy mírně vlhký.
- Vysetá semínka můžeme přikrýt netkanou textilií, aby povrch pomaleji vysychal a malé rostliny měly lepší tepelnou pohodu.
- V druhé polovině května vysazujeme na záhon nebo do nádob předpěstované sazenice, vždy několik rostlin naráz, a až do jejich zakořenění udržujeme povrch záhonu vlhký. Pak již stačí občasné zalití.
- Majoránka dobře roste na slunném stanovišti, vyhovuje jí lehká a humózní půda.
Sklizeň a sušení majoránky
Nať majoránky sklízíme pomocí nůžek, a to dříve než rostliny rozkvetou, dokud je nať nejkvalitnější. Sušení natě by mělo probíhat ve stínu, skvělým pomocníkem při sušení je domácí elektrická sušička. Teplota by neměla přesáhnout 35 °C. Usušenou majoránku odrhneme (tzn. odrolíme) od stonků a uložíme do skleniček se šroubovacím víčkem na suché a temné místo. Usušená majoránka si ponechává příjemné aroma.
Voňavá majoránka dává našim pokrmům ten správný rozměr. V některých jídlech je nepostradatelná a často se používá v kombinaci s česnekem. Podle následujícího videa si můžete usmažit bramboráky. Majoránka i česnek jsou jejich důležitou součástí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno 26. 4. 2024 08:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat bylinky v nádobách. Dopřejte si skvělý gurmánský zážitek díky čerstvým bylinkám
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Pět skvělých a levných jídel z čočky: Kromě klasické polévky stojí za vyzkoušení i burger nebo voňavá sekaná
Komentáře