Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedm podivných středověkých jídel: Pečená kočka, polévka ze zmijí nebo nadívaný ovčí penis bývaly tehdy na stole běžně
Zdroj: Wikimedia Commons

Středověká kuchyně byla někdy tak trochu zvlášní. Že se v postní dny jedli bobři, protože se nepovažovali za maso, když žili ve vodě, to se dá ještě pochopit. Z některých středověkých kulinárních libůstek však zůstává rozum stát.

Středověk na talíři

Středověk napříč celou Evropou byl o jednoduchých a prostých jídlech drobných zemědělců a chudších měšťanů, ale také o opulentních hostinách šlechty a bohatých lidí. Dnešní pojmy sezónnost a regionální kuchyně byly celkem logicky naprostou samozřejmostí. Vařilo se z toho, co kde zrovna bylo k dispozici. 

Někdy ovšem šlo o hodně zvláštní jídelníček a prapodivné kombinace. Posuďte sami.

1. Pečená kočka

Krutý středověk domácím mazlíčkům nepřál. A když byl hlad a kočky se potulovaly kolem, došlo bohužel i na ně. Jestli se tak dělo na území tehdejšího českého království, není známé, ale staří Angličané zvíře zbavené hlavy, stažené a vykuchané nechali minimálně den odležet zakopané v zemi. Pak kočku potřeli olejem a česnekem a opekli na rožni.

2.  Polévka ze zmijí

Některá pro nás bizarní jídla přetrvala i v pozdějších letech. Ve francouzských a anglických kuchařkách 18. století najdeme recept na polévku ze zmijí. Ty se vařily společně se slepicí, ochucené muškátovým kořením a skořicí. Polévka se podávala s čerstvou bagetkou a zdobila se plátkem citrónu.

3. Nadívané ovčí penisy

Trochu kuriózní středověký pokrm, na který se dochoval recept v archivech v holandském Gentu. Penisy se podle něj nejprve dobře umyly a vyčistily, pak se naplnily nádivkou ze žloutků, mléka a nastrouhaného šafránu. Potřely se tukem a pekly posypané zázvorem, skořicí a trochou pepře.

4. Sladký dezert se žábou

Původně šlo o tzv. blancmange, což byly různé nákypy, a to slané i sladké. Jejich základem bylo mléko nebo smetana. Trochu se podobaly dnešním anglickým pudinkům. Středověcí kuchaři ve Francii a Anglii tyto nákypy někdy ochucovali kousky kuřete. Ovšem ten s drceným žabím masem byl kapku zvláštní, protože se do něj přidával cukr, a sloužil jako dezert.

5. Pečený ježek

Kdo by to řekl, ale i tohle zvířátko s pichlavými ostny skončilo často ve středověkých žaludcích, jak se uvádí ve sbírkách receptů ze středověké Francie. Příprava byla dost složitá a vyžadovala i silný žaludek.

Ježek schoulený do klubíčka se nejdřív vhodil do vařící vody, aby se narovnal. Zbavit se ostnů (opalovaly se nad ohněm) také zabralo dost času. Teprve potom se ježek pekl. Jeho maso však bylo docela suché, proto se konzumoval s různými omáčkami.

6. Gabage neboli Odpadky

S jídlem se muselo šetřit, a tak byli lidé zvyklí spotřebovat ze zvířat téměř vše. Do hrnce s vroucí vodou se hodily kromě klasických vnitřností klidně i kuřecí hlavy a nohy (tedy pařáty). Když všechno změklo, maso se podusilo s pepřem, skořicí, hřebíčkem, muškátem, petrželkou a šalvějí a pak se servírovalo lehce osolené, posypané mletým zázvorem a šafránem.

7. Parafinový koláč

Ten si prošel dlouho cestu od středověku až do období druhé světové války. Parafín neboli včelí vosk se využíval jako konzervant, když se jeho vrstva nalila do nádob s pečeným masem nebo s marmeládou.

Parafín se přidával také do různých moučníků (a to například ve Velké Británii ještě za druhé světové války). Když se přidaly cca 2 až 3 lžíce tekutého parafínu do těsta, nahradily částečně vejce i mléko. Když parafín ztuhl, pomáhal pečivu udržet tvar.

Náš tip: Chuť z čtení ne zrovna vábných receptů si můžete spravit třeba dobrým koláčem s pařížskou šlehačkou podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 

huffpost.com: People Who Lived Through Medieval Times Ate Some Really Weird Food

allthatsinteresting.com: 15 Gross Medieval Foods That People Actually Ate

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více