Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelníček z filmu Pelíšky: K snídani čaj a loupáček, na večeři rajská nebo knedlíky s vajíčkem a okurka
Zdroj: Se souhlasem České televize

„Co bude dnes k obědu?" – „Neřvi jak pavián a běž si to přečíst!“ Pamatujete si jednu z nesmrtelných hlášek z kultovního filmu Pelíšky, od jehož premiéry uplynulo čtvrt století? Miroslav Donutil v roli typicky vojensky „zeleného“ otce rodiny Šebka se snaží zavádět vojenské pořádky včetně plánování jídelníčku i doma.

Za časů Pelíšků

Pelíšky, film režiséra Jana Hřebejka, scénáristy Petra Jarchovského na motivy povídek Petra Šabacha, slaví pětadvacáté narozeniny. Hořká komedie s nadhledem popisuje atmosféru konce 60. let a střet nesmiřitelných názorů v podobě dvou otců rodin: zarytého komunisty majora Šebka (Miroslav Donutil) a jeho souseda Jindřicha Krause (Jiří Kodet), noblesního obdivovatele Masaryka a tradic první republiky.

Film Pelíšky, to jsou ale také v horké kávě se roztékající umělohmotné lžičky vyrobené soudruhy z NDR, nebo nerozbitné kalíšky, které nevydržely pád na zem. A jídelníček na nástěnce v rodině majora Šebka, nebo hádka o knedlíky či noky u Krausů. 

Slavný jídelníček

Major Šebek byl natolik srostlý s vojenským prostředím, že se snažil kasárenské metody a zvyky prosazovat i doma. S velkým pochopením se však nesetkal a jeho manželka, kterou si zahrála Simona Stašová, jeho úsilí úspěšně mařila. 

Jedním z nezlomných zvyků otce Šebka byla příprava týdenního jídelníčku, který naťukal dokonce na psacím stroji a vyvěsil ho na nástěnku na chodbě. Občas se do tvorby domácího jídelníčku tak ponořil, že se omylem dožadoval jídelníčku i od vojáků.

„Příjem. Slyším. Rozumím. Dejte mi linku 205. Dozorčí? U aparátu major Šebek, připravte mi jídelníček! Jaký jídelníček? Já jsem neřekl jídelníček. Vy jste řekl jídelníček!“

Co se vařilo (nejen) u Šebků?

Pozorní diváci filmu Pelíšky si určitě všimli, co bylo na jídelníčku. Šlo o jídla typická nejen pro konec 60. let. Ačkoli se tomu s chutí zasmějeme, jídelníček si mnozí lidé plánovali a plánují dodnes. Třeba proto, aby si připravili nákupní seznam a zbytečně neutráceli a neplýtvali potravinami.

Podle rozpisu na nástěnce majora Šebka byla například k pondělní večeři v plánu rajská omáčka s houskovým knedlíkem, pivo pro dospělé a limonáda pro děti. Jak ale z filmu víme, rajskou neměly děti rády, a tak maminka Šebková si stejně vařila to, co chtěla a na co měly ona a děti chuť.

„Mami, to máme zase rajskou?“ – „Co vidíš?“ – „Kuře!“ – „Tak vidíš!“

Se zbytky se počítalo

Je zřejmé, že paní Šebková musela improvizovat i v úterý večer, protože otec Šebek počítal se zbylými knedlíky a do jídelníčku dal knedlíky s vejcem a kyselou okurkou. Přiznejme si, že to mělo logiku.

Příprava knedlíků není zase tak jednoduchá a je časové náročná, proto se jich vždy vařilo a vaří o něco víc, aby zbyly. Knedlíky s vajíčkem tak jsou skvělou možností, jak využít knedlíky z předchozího dne.

Sekaná nebo rybičky s cibulkou

Další jídla z vyvěšeného jídelníčku patřila v této době ke klasice nejen doma, ale i ve veřejném stravování. Například opečená sekaná s bramborem a kyselým zelím. Sekanou bylo možné koupit hotovou nebo namíchanou směs na ni v polotovarech, takže večeře byla rychle na stole.

V polotovarech se dal pořídit i obalený sýr a nejen Šebkovi si rádi pochutnávali na smaženém sýru s bramborem a tatarkou. K rychle připraveným večeřím patřila i míchaná vajíčka na cibulce. A jednou týdně otec Šebek naplánoval studenou večeři, což byly sardinky v oleji, cibule a chléb s máslem.

A jaký jídelníček přesně vyvěsil major Šebek na nástěnku? Z filmové ukázky můžeme vyčíst, že u Šebků se v daný týden připravovala následující jídla. Zavzpomínejte s námi a třeba se i při vaření inspirujte dobou minulou: 
Pondělí
Snídaně: čaj, chléb s máslem
Večeře: rajská omáčka, houskový knedlík, pivo, limonáda 

Úterý
Snídaně: teplé mléko, houska, máslo, rybízová marmeláda
Večeře: knedlíky s vajíčkem, okurka, voda se šťávou

Středa
Snídaně: čaj, loupáček
Večeře: sardinky v oleji, cibule, chléb, čaj

Čtvrtek
Snídaně: káva s mlékem, houska, máslo, Gothajský salám
Večeře: opékaná sekaná, brambor, kyselé zelí, pivo, limonáda

Pátek
Snídaně: čaj, chléb s máslem, sýr
Večeře: vajíčka na cibulce, chléb, máslo, mléko

Náš tip: Dostali jste z toho hlad? Připravte si knedlíky s vajíčkem podle našeho video receptu:

 

Zdroje informací:
kfilmu.net: Hlášky z filmu
fdb.cz: Hlášky ve filmu Pelíšky

Tip navíc: Film Pelíšky je stále ke zhlédnutí na iVysílání České televize.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více