Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rajská omáčka
Zdroj: Toprecepty

Rajská omáčka patří mezi klasická česká a hodně oblíbená jídla. Když si ji připravíte poctivě, budete si moci vychutnat velmi lahodný pokrm. Přečtěte si, jak si ho připravit.

Jaké podoby rajské omáčky najdete v receptech

Na přípravu rajské omáčky existuje řada variant. Možná máte tu svou oblíbenou, ale pokud ne, vyzkoušejte naše tipy. Rajská omáčka se objevila už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, která do ní přidávala víno, ocet a citronovou kůru.

Bez vína, zato se zakysanou smetanou připravovala rajskou omáčku prvorepubliková kuchařka Anuše Kejřová. Kuchař a učitel Vilém Vrabec, jehož kuchařky byly přeloženy do několika jazyků a úspěšně se prodávaly, nezapomněl uvést také několik variant do své pověstné Velké kuchařky.

Rajčatová omáčka (základní) se velmi podobá receptu Rettigové. Omáčka z rajčat ale vznikla v Itálii už před mnoha staletími. Dnes ale v najdete rozdíly ve způsobu přípravy, dalšího využití, i servírování. Jak si ji tedy přichystat?

Náš tip: Připravte si rajskou omáčku s hovězím masem podle tohoto videoreceptu:

Jaké koření potřebujete do rajské omáčky

V omáčce se využívá hned několik druhů koření. Mezi to hlavní, které se objevuje ve většině receptů, je celý pepř, nové koření a bobkový list. Pro voňavost omáčky můžete přidat trochu skořice, můžete přidat také špetku tymiánu tak, jak to má v receptu Vilém Vrabec. Ten přidává ještě také půl stroužku česneku. Někdo nechává v omáčce vyvařit i hřebíčky, které je třeba před mixováním vyndat spolu s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. 

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Co je nezbytné pro skvělou rajskou omáčku

Při postupu můžete vycházet z tohoto receptu. Co by nemělo v omáčce chybět, jsou ideálně kvalitní rajčata, případně kvalitní rajský protlak. A protože teď je sezóna rajčat, hodí se tuto zeleninu využít. 

Další důležitou surovinou v omáčce je vývar. Může se jednat o vývar z hovězích kostí nebo o vývar z hovězího masa. Rajskou omáčku můžete také dosladit a je to i vhodné. Trocha cukru zvýrazní ostatní chutě. Zvolit můžete bílý cukr i třtinový cukr, ale třtinový je lepší. Aby byla omáčka dokonalá, nastrouhejte do ní trochu perníku. Na chuti to poznáte. Bude mnohem voňavější a navíc omáčka zhoustne. Voňavé aroma také dodá nastrouhaná kůra z citronu.

Když budete připravovat rajskou omáčku, máte také spoustu možností, co k omáčce zvolíte. Jakou vyberete podobu masa? Obvykle se jedná o hovězí spodní šál, hovězí krk, hovězí loupanou plec nebo hovězí kulatou plec, nebo že byste si připravili masové kuličky? Variantou je také plněný paprikový lusk. Jako příloha se nejlépe jeví houskové knedlíky. Někdo ale nedá dopustit na těstoviny, případně rýži. Jaké varianty vítězí u vás?

Zdroje informací:
Vilém Vrabec, Velká kuchařka, Avicenum, 1970
Magdalena Dobromila Rettigová, Domácí kuchařka, Odeon, 1986

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více