Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Manuál zavařování: Jak vybrat nejvhodnější sklenice na marmelády i kompoty a co udělat předem s víčky, aby práce nepřišla vniveč
Zdroj: Unsplash, Ray Shrewsberry

O srpnu by se dalo říct, že je měsícem zavařování takřka zasvěceným. Během něj totiž dozrává spousta druhů ovoce i zeleniny, je tedy nejlepší čas k tomu si je uchovat do skla, abyste si jich mohli užívat i po zbytek roku. Pokud se zavařováním teprve začínáte, určitě vám přijdou vhod některé tipy. 

Sklenice podle typu uzávěru

Ty, kteří mají se zavařováním bohaté zkušenosti, určitě nic nezaskočí, začátečníkům se však může zamotat hlava už jen z velké nabídky různých zavařovacích sklenic a víček. Správný výběr vhodného skla je přitom klíčový pro úspěch samotného zavařování.

Nevhodně vybrané a na zavařování špatně připravené sklenice mohou způsobit, že celé vaše úsilí přijde vniveč. Jaké jsou tedy možnosti?
Když pomineme velikosti, v zásadě by se dalo říct, že existují tři hlavní typy sklenic podle mechanismu uzavírání. 

  1. K nejznámějším patří sklenice s klasickým šroubovacím víčkem, které se zatáhne do drážek na sklenici. Během zavařování se ze sklenice dostává vzduch, vytvoří se podtlak, a víčko tak ke sklenici ještě lépe přilne. Podle typu zavírání se těmto sklenicím říká také závitové nebo šroubovací.

    Víčka (tzv. twist) různých velikostí se na tyto sklenice dají i dokoupit, vydrží ale většinou i několik zavařovacích sezón. Pokud jsou ovšem nějak poškozená, rezavá nebo plesnivá, můžete je snadno vyměnit. Šroubovací sklenice jsou ideální na zavařeniny, rosoly i různá čatní
  2. U nás jsou poměrně oblíbené i sklenice označované jako Omnia podle nejznámější značky, která je vyrábí. Ty se uzavírají víčky bez závitů pomocí speciální zavařovací hlavy, kterou je nutné si k nim pořídit. Tato víčka však mají tendenci se opakovaným používáním snadno ničit. Poničená víčka ovšem nemohou dobře přilnout na sklenici, musí se proto častěji měnit.

    Tyhle sklenice se často používají na kompoty. Před plněním není nutné je vysoušet, neboť při sterilaci se teplem uvnitř sklenic vytvoří přetlak vodní páry, který víčko i těsnící uzávěr stejně zvlhčuje. Víčka je také dobré před použitím povařit ve vodě, lépe se pak přichytí. Tato víčka je pak nejlepší otvírat speciálním otvíračem, aby se neprohnula a nepoškodila tak rychle.
  3.  V poslední době jsou hodně populární sklenice s tzv. patentním uzávěrem neboli s klipem. Ty jsou opatřené kovovými sponami a gumovým těsněním, které se nachází mezi víkem a okrajem sklenice. Tyto sklenice se ve spíži velmi dobře vyjímají a hodí se i jako dárek, pokud svým zavařeným výtvorem chcete někoho obdarovat.

    Jejich předností jsou silnější stěny. Nejsou však vhodné k uskladnění potravin na delší dobu. Můžete do nich dát i marmelády, ideální jsou však na nakládané sýry nebo paštiky. Důležité u nich hlavně je, aby bylo gumové těsnění neporušené.

Jakou velikost sklenic na kompoty a jakou na marmelády?

Zavařovací sklenice jsou také k dostání v mnoha velikostech. Na džemy a marmelády jsou vhodnější menší sklenice o objemu 200-250 ml. Rychleji obsah spotřebujete, a neriskujete tak, že se vám zavařeniny zkazí.

Na kompoty, kyselé okurky nebo třeba nakládané papriky jsou vhodnější sklenice větší o objemu 720 ml, ať už se šroubovacím uzávěrem nebo Omnia. Lépe se plní většími kusy ovoce nebo zeleniny. Vetší broskve, meruňky nebo papriky je lepší rozpůlit.

Jak sterilovat zavařovací sklenice?

Sklenice i víčka je potřeba v každém případě pečlivě sterilovat, aby z mikroorganismů, které na nich ulpívají, nevyrostla plíseň. To platí pro staré i nové sklenice z obchodu. 

  • Sklenice můžete sterilizovat v hrnci s bublající vodou o teplotě 100 °C. Dobře vymyté sklenice postavte do hrnce dnem vzhůru a ujistěte se, že jsou zcela naplněné vodou a ponořené. Vařte je asi 10 minut, pak příkon tepla vypněte, sklenice opatrně vyjměte a nechte na čisté kuchyňské utěrce vyschnout.   
  • Druhou možností je sklenice pečlivě vymýt horkou vodou a saponátem, pak vyskládat na plech a vložit do trouby předehřáté na 140 °C na cca deset minut, nebo dokud neoschnou. 
  • Důležité je důkladně omýt i víčka a pak dobře vysterilizovat, nejlépe tak, že je vložíte do hrnce, zalijete vodou, přivedete k varu a za mírného probublávání vaříte 10-15 minut. Poté vyjmete a necháte na čisté utěrce uschnout.
  • Nezapomeňte ani na gumové těsnění od sklenic s patentním uzávěrem.  To je nejlepší povařit v octové vodě asi tři minuty.
  • Pokud připravujete marmelády s vyšším obsahem cukru, který působí jako přirozený konzervant, stačí i jen sklenice důkladně vymýt, pak je propláchnout horkou vodou, tu následně vylít a nechat sklenice vyschnout. 
  • U marmelád a džemů působí jako dobrý konzervant i alkohol. Těsně před plněním můžete sklenici nebo jen víčko vypláchnout vodkou či rumem a pak ihned sklenici naplnit.

Náš tip: Máte-li ještě na zahradě meruňky, můžete si udělat marmeládu podle následujícího video receptu. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více