Nečekejte na vinobraní, vyrazte na Moravu za dobrým vínem na „Zarážání hory“
27. 7. 2016 Historie a zajímavosti
Že znáte z Moravy jen vinobraní a jinak se tam nic zajímavého neděje? Omyl! Starobylý zvyk „zarážání“ hory je památeční chvílí a Moravané v mnoha vesnicích si jej každý rok připomínají. I když tradice ustupují moderní době, i dnes jsou součástí „zarážání“ bujaré oslavy plné dobrého vína, jídla a cimbálky.
Co je zarážání hory?
Tato tradice symbolizuje výsledek celoroční namáhavé práce vinařů, která se musí náležitě oslavit. Horou jsou nazývány vinohrady ležící v jedné trati – přeneseně se proto říká, že hora je uzavřena „zaražena“ a že se do ní nesmí vstupovat. „Hora“ se vždy vztyčovala v nejvýše položeném místě vinohradu. Obvykle se jednalo o borovou tyč, která byla na svém vrcholku zkrášlena květinami a posvěcená z kostela. Původ zvyku „zarážání hory“ se datuje až do 9. století, kdy jej doprovázely i modlitby.
V současné době se „zarážání“ hory stále dodržuje, jen poněkud změnilo svůj styl. Obyčejové prvky ustoupily do pozadí a do popředí se dostala zábavní stránka - pestrý kulturní program, vystoupení folklórních skupin či dechová cimbálová hudba.
Kde se konají tradiční oslavy?
Strážnice: 20.8.2016 od 15:00 - Hotařská búda
Město Strážnice a Český zahrádkářský svaz pořádají tradiční akci Zarážání hory u Hotařské búdy pod vrchem Žerotín. Strážničtí hotaři přečtou horenské právo, proběhne degustace vín, k tanci i poslechu bude hrát cimbálová muzika.
Kobylí: 27.8.2016 od 17:00 – Suchořádská zmola
Zarážení hory v Kobylí je tradiční slavností místních vinařů očekávajících začátek vinobraní.
Šardice: 28.8.2016 od 15:00 – sklepy u hřiště
Vinařské tradice spojené se zaražením hory, slib hotařů při víně a při písničce s vinařskou tématikou. Začátek v 15:00, pořádá Mendelův vinařský spolek.
Moravské Bránice 3.9.2016 od 14:00 – rozcestí Nová hora – Kalce
Tradiční vinařská slavnost s doprovodným programem a cimbálkou.
Nechory 3.9.2016 od 19:00 – vesnička vinných sklepů
Čtení horenského práva, které zakazuje vstup do vinice až do doby vinobraní. Po tomto obřadu se ujme slova cimbálová muzika, při níž se všichni společně baví až do nočních hodin.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pokud patříte k milovníkům kávy, instantní prášek… Číst více
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Ačkoli alžírská káva vyvolává dojem něčeho… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa: Je to velká čest, říká. Rozhodnout mohou drobnosti, třeba špatně navážená káva
Mistrovství České republiky v přípravě filtrované… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
K snídani polévka, k svačině sáček s mlékem a rohlík aneb Jak jedly děti v polovině 20. století
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 15 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 21 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 22 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
Chyby při houbaření: Přinášíme vám 5 nejčastějších chyb při sběru hub. Neděláte je také?
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký