Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nečekejte na vinobraní, vyrazte na Moravu za dobrým vínem na „Zarážání hory“

Že znáte z Moravy jen vinobraní a jinak se tam nic zajímavého neděje? Omyl! Starobylý zvyk „zarážání“ hory je památeční chvílí a Moravané v mnoha vesnicích si jej každý rok připomínají. I když tradice ustupují moderní době, i dnes jsou součástí „zarážání“ bujaré oslavy plné dobrého vína, jídla a cimbálky.

Co je zarážání hory?

Tato tradice symbolizuje výsledek celoroční namáhavé práce vinařů, která se musí náležitě oslavit. Horou jsou nazývány vinohrady ležící v jedné trati – přeneseně se proto říká, že hora je uzavřena „zaražena“ a že se do ní nesmí vstupovat. „Hora“ se vždy vztyčovala v nejvýše položeném místě vinohradu. Obvykle se jednalo o borovou tyč, která byla na svém vrcholku zkrášlena květinami a posvěcená z kostela. Původ zvyku „zarážání hory“ se datuje až do 9. století, kdy jej doprovázely i modlitby.

V současné době se „zarážání“ hory stále dodržuje, jen poněkud změnilo svůj styl. Obyčejové prvky ustoupily do pozadí a do popředí se dostala zábavní stránka - pestrý kulturní program, vystoupení folklórních skupin či dechová cimbálová hudba.

Kde se konají tradiční oslavy?

Strážnice: 20.8.2016 od 15:00 - Hotařská búda

Město Strážnice a Český zahrádkářský svaz pořádají tradiční akci Zarážání hory u Hotařské búdy pod vrchem Žerotín. Strážničtí hotaři přečtou horenské právo, proběhne degustace vín, k tanci i poslechu bude hrát cimbálová muzika.

Kobylí: 27.8.2016 od 17:00 – Suchořádská zmola

Zarážení hory v Kobylí je tradiční slavností místních vinařů očekávajících začátek vinobraní.

Šardice: 28.8.2016 od 15:00 – sklepy u hřiště

Vinařské tradice spojené se zaražením hory, slib hotařů při víně a při písničce s vinařskou tématikou. Začátek v 15:00, pořádá Mendelův vinařský spolek.

Moravské Bránice 3.9.2016  od 14:00 – rozcestí Nová hora – Kalce

Tradiční vinařská slavnost s doprovodným programem a cimbálkou.

Nechory 3.9.2016 od 19:00 – vesnička vinných sklepů

Čtení horenského práva, které zakazuje vstup do vinice až do doby vinobraní. Po tomto obřadu se ujme slova cimbálová muzika, při níž se všichni společně baví až do nočních hodin.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více