Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Ačkoli alžírská káva vyvolává dojem něčeho exotického a možná ve vás probudí volání dálek, s africkou zemí nemá nic společného a její původ je tak trochu záhadou. Díky šlehačce a vaječnému likéru je tento nápoj vlastně tak trochu spojením kávy a dezertu a do chladných dní je přímo ideální. 

Káva z českých cukráren

Alžírská káva je jedním z nejoblíbenějším českých kávových nápojů. Hlavně v minulosti šlo o jeden z mála výstřelků, které si člověk mohl dopřát, když neměl chuť na „turka“ nebo „vídeň“. S příchodem různých moderních kaváren, speciálních druhů káv ze všech koutů světa a různých alternativních způsobů přípravy kávy zájem o ni sice možná trochu upadl, dodnes ji ale najdete na nápojových lístcích hlavně tradičních kaváren a také restaurací. Jde o typický babičkovský nápoj, který se přímo báječně hodí k dortíku při posezení v cukrárně. Navíc je vynikajícím zimním drinkem díky vaječnému likéru, který ji dodává grády a zajišťuje, že vás tato káva spolehlivě zahřeje

Nápoj s trochou alkoholu

Název kávy možná evokuje africký původ, ve skutečnosti se ale tento nápoj zrodil zřejmě právě v českých kavárnách a cukrárnách a pokud byste ji někomu naservírovali v Alžírsku, asi by se hodně divil. Ostatně ani jinde ve světě byste s objednávkou alžírské kávy příliš neuspěli. Jak tento horký nápoj vznikl, je tak trochu nejasné. Pravděpodobně byla vytvořena jako odpověď na zahraniční kávové nápoje s alkoholem, nejspíš na irskou kávu, do níž patří irská whiskey. Vaječný likér byl ale u nás přece jen dostupnější, a hlavně nebyl tak silný, což z alžírské kávy dělá jemnější drink. 

Je alžírská káva z Afriky?

Alžírská káva je takovou vylepšenou verzí druhé populární cukrárenské kávy - vídeňské se šlehačkou. Když do ní totiž nalijete vaječný likér, promění se právě na „alžír“, jak se kávě běžně říká. Jak ale káva přišla ke svému názvu ovšem nikdo neví. I když se káva v Alžírsku pěstuje, rozhodně se „alžír“ nepřipravoval z kávy výhradně z této africké země. Jistou spojitost lze hledat ještě s nápojem Mazagran, který se pije právě v Alžírsku. Jde sice jen o oslazenou kávu s ledem, nápoj stejného názvu se však dostal i do Portugalska, kde do něj navíc přidávají citron a rum. Možná právě toto propojení kávy s alkoholem později stálo za vznikem pojmenování alžírská káva. 

Eggnog latté jako anglická verze „alžíru"

Je však třeba podotknout, že ačkoli se s tímto názvem a v této podobě stejná káva nikde jinde nepřipravuje, podobný nápoj však v zahraničí existuje. Jmenuje se Eggnog Latte a jde o kávu s mléčnou pěnou ochucenou právě vaječným likérem jehož anglický název zní Eggnog. V anglicky mluvících zemích jde o typický vánoční nápoj, a tak se i toto latté připravuje převážně v období vánočních svátků, ale vlastně i kdykoliv během zimy. 

Espresso nebo překapávaná káva?

Na rozdíl od Eggnog latté není alžírská káva mléčnou kávou. Mléčnou složku v ní zastupuje jen šlehačka na ozdobu. Základem nápoje je černá káva – buď espresso (pro silnější kávu lze přidat dvojité) doplněné horkou vodou nebo filtrovaná káva. Odborníci dokonce tvrdí, že překapávaná káva se do tohoto nápoje hodí mnohem víc. Chuť výsledného nápoje je pak vyváženější a jemnější. 

Jak správně připravit alžírskou kávu?

Alžírská káva by se měla podávat v tepluvzdorné sklenici s ouškem, jen tak vynikne efekt tří vrstev, který je pro kávu typický. Vespod sklenice je vaječný likér, na který se musí opatrně nejlépe po lžičce přilít káva, aby se vrstvy nepromíchaly. Celý nápoj se pak nakonec ozdobí šlehačkou, samozřejmě nejlepší je ta poctivá doma ušlehaná z tučné smetany. A jak tedy tuto kávu připravit?

Budete potřebovat: 60 ml filtrované kávy nebo espressa doplněného vodou, 20 ml vaječného likéru a šlehačku. 

Postup: Sklenku trochu zahřejte a nejprve do ní nalijte vaječný likér. Poté na něj opatrně nalijte připravenou kávu. Ozdobte šlehačkou, kterou můžete posypat moučkovým cukrem, pokapat vaječňákem nebo třeba posypat strouhanou čokoládou či skořicí či ozdobit zrnky kávy. A pak už si jen vychutnejte tento vynikající kávový nápoj. 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

zonoro zonoro

11. 2. 2023 11:45

Alžírskou kávu si oblíbil přítel. Ohledně toho końaku jsme zkusili vše, ale nejrychlejší (přičemž efekt toho, že se káva s konakem nepromíchají ) je, pokud prostě láhev přiložím ústím přímo na sklo sklenice, ve které už je káva a prostě tam ten konak naliju. Nic se nesmíchá, konak klesne a není třeba něco lít po lžičce

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více