Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mistrovství České republiky v přípravě filtrované kávy ukázalo, že na mezinárodní scéně můžeme ukázat, jak šikovné máme u nás baristy. Vítězka Kamila Chobotová si totiž díky svému úspěchu vybojovala účast na mistrovství světa, které se odehraje v řeckých Aténách. V rozhovoru pro Toprecepty.cz Kamila prozradila, v čem se dá udělat osudová chyba při přípravě kávy, kdo je v její přípravě nejlepší na světě, a poradila, jak si doma vytvořit její oblíbený nápoj.

Kamilo, označení barista je stále pro mnoho lidí neuchopitelné. Jak byste krátce svou práci definovala vy?

Já beru za baristu člověka, který umí pracovat s kávou. To znamená, že umí nastavit dobré espresso, udělat chuťově dobré cappuccino s krásnou mikropěnou, která je podle mě důležitější než dokonalý obrázek, a celkově dokáže pracovat s kávovými nápoji. Má tedy znalosti o kávě. Důležité je i to, že dokáže pracovat v provozu a udržovat čistotu.

Kdy vás napadlo, že se budete věnovat této práci?

Bavilo a baví mě hodně víno a zjistila jsem, že káva a víno mají velmi blízko. Od pěstování až po hledání chutí v samotné kávě i ve víně. Cíleně jsem tedy šla do Prahy do „doubleshotu“ (pražírna, nabízející školící kurzy - pozn. red.), abych se o tomhle krásném odvětví naučila co nejvíc. 

Věděla jste od začátku, že se soutěží o nejlépe připravenou kávu, a napadlo by vás, že se takového klání zúčastníte?

O soutěžení s kávou celkově jsem se dozvěděla nejspíš až v „doubleshotu“. Když se od nás každý rok někdo účastní, tak jsem si řekla, že bych si ráda zkusila soutěžit s filtrovanou kávou, protože mě baví, a chtěla jsem se v tom zdokonalit. 

V čem konkrétně se soutěží a kde se dá udělat chyba, která může znamenat totální neúspěch?

U Brewers cupu (Mistrovství v přípravě filtrované kávy - pozn.red.) je to tak, že soutěžící má se svou kávou desetiminutovou prezentaci v angličtině. Tu prezentuje třem porotcům. Podle mě se vždycky může stát něco, na co se člověk nedokáže připravit. A může trénovat, jak chce. Je to hezký příklad toho, že někdy můžeme udělat „vše“ pro to, abychom něčeho dosáhli, ale některé věci neovlivníme. Slyšela jsem o hodně průšvizích, které se lidem dějí na soutěžích. Může to být i taková maličkost jako třeba to, že si špatně navážíte kafe. Najednou je výsledek úplně jiný.

Vítězství na domácí scéně a postup na mistrovství světa. Co je pro vás hodnotnějším úspěchem?

Obojí je pro mě velkým úspěchem. Tím, že jsem byla poprvé na téhle soutěži, výhru jsem opravdu nečekala. Nebylo to v tom, že bych si nevěřila, ale spíš kvůli respektu k ostatním. Měla jsem totiž možnost soutěžit s opravdovými kávovými profíky. Výhra byla lehký šok a to, že teď mířím na svěťák, je pro mě velká čest a radost.

Kdo je ve světě nejlepší v přípravě překapávané kávy? Nabízí se třeba Italové.

Italy bych spíš spojovala s espressem a robustou (smích), což je za mě trochu jiné odvětví než filtrovaná výběrová káva. Kdo bude letos nejlepší, uvidíme až v Athénách.

Fenoménem českých domácností stále zůstává instantní káva. Lze i z ní připravit kvalitní nápoje?

Dnes už některé pražírny výběrových káv mají v nabídce i instantní kávu, která je samozřejmě z úplně jiné kávy než z té, kterou dostaneme v supermarketu. Věřím, že tohle je hezká cesta výběrové kávy k širšímu publiku. 

Naučili se našinci ocenit dobrou kávu, nebo ji stále berou pouze jako „tečku po obědě“?

Myslím si, že mladší generace, ne však pouze ta, ocení dobré kafe, které si během dne může kdekoliv vychutnat. 

Když máte čas a klid, jakou kávu si uděláte doma vy?

Doma moc času netrávím, většinou někde poletuji celý den, ale když už na to přijde, tak používám aktuálně nejradši aeropress.

Domácí káva podle Kamily Chobotové

Na přípravu oblíbené kávy mistryně České republiky budete potřebovat pouze dvě ingredience: 15 g kávy a 250 g vody. Vše pomůže dotvořit přenosný kávovar aeropress, který pomocí pístu protlačí přes kávový filtr lahodný nápoj.

Postup:

  1. Na nádobu, do níž chcete kávu vytvořit (například skleněná konvice), nasadíte aeropress.
  2. Do přístroje nasypete kávu a zalijete ji 50 gramy vody.
  3. Důkladně promícháte.
  4. Po 30 vteřinách dolijete do aeropressu zbytek vody (200 gramů).
  5. Nasadíte píst a vytvoříte podtlak.
  6. Po minutě a půl pomalu stačujete píst po dobu zhruba 30 vteřin.

Jak vypadala Kamilina účast na mistrovství ČR ve výrobě překapávané kávy se můžete podívat v naší fotogalerii:

Náš tip: Aeropress nabízejí nejen specializované prodejny s kávou a příslušenstvím k její výrobě, ale najdete ho i v nabídce největšího e-shopu u nás, na Alze. Průměrná cena se pohybuje mezi 450-600 korunami.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více