Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Zdroj: Toprecepty, mika59

Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše nejčastější a nejoblíbenější moučníky. A jaké náplně do koláčů jsou ty nejlepší? Dobré jsou všechny, záleží jen na našich chuťových preferencích.

Jaké jsou nejlepší náplně do koláčů

Základem koláčů je těsto, zdobí je náplně a korunují drobenky (někdy). Tři náplně v popularitě zcela válcují ty ostatní. Řeč je o tvarohové, makové a povidlové náplni či nádivce. Ať už jim říkáme, jak chceme dávají se na větší či menší koláče a koláčky. Na některých koláčích najdeme třeba i všechny tři. Ty patří mezi ty nejkrásnější i nejchutnější, proto je podáváme na různých domácích oslavách.

Jak na tvarohovou náplň

Tvarohovou náplň dáváme na koláče asi nejvíce. Možná je to jednoduchostí přípravy. Stačí vzít měkký tvaroh, žloutek a cukr a vše smíchat. Aby byl výsledek naprosto skvělý, můžeme tvaroh dochutit o vanilku, spařené rozinky, ale také o rum. 

Vyzkoušejte tvarohovou náplň z: 350 g tvarohu ve vaničce, 1 vejce, 3 lžiček vanilkového pudinku (prášku), cukru krupice (podle chuti), lžičky rumu, hrsti spařených rozinek a 1 žloutku. Vše dejte dohromady a promíchejte. Tvarohová nádivka není žádná věda.

Jak na makovou náplň

Maková náplň či nádivka by na českých koláčích chybět nemohla. Češi mák milují. Maková nádivka se zpracovává zatepla, je tedy nutné počítat s delší dobou na přípravu. Kromě mletého máku je potřeba mléko a cukr. To nemusí být jen bílý cukr, ale i třtinový. Místo cukru můžeme ale využít i sirup, med nebo datle. Makovou nádivku můžeme ochutit rumem, vanilkou, skořicí, hodí se i citron (šťáva i kůra). Zajímavou variantou je i ta příjemně voňavá s hřebíčkem.

Náplň musí mít správnou hustotu. To záleží na použitých ingrediencích a délce a intenzitě vaření směsi. Nesmí být ani příliš suchá, ani příliš řídká. S naředěním pomůže mléko, povidla, ale i sníh z bílků. Se zahuštěním zase perník, nastrouhané piškoty, nasekané oříšky, strouhaný kokos, ale i kukuřičný škrob

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Jak na povidlovou náplň

Povidlová nádivka či náplň je mezi náplněmi ta nejvíce variabilní. Může totiž být připravena z různých druhů ovoce. Nejčastěji se povidla připravují ze švestek, obvyklá bývají ale i jablka a hrušky.

Aby skvěle voněly, nechybí v nich také koření. Například skořice a badyán. Pro chuť a vůni můžeme přidat i rum.

Pokud byste chtěli vyzkoušet třeba hrušková povidla, sluší jim dostatek koření, Kromě uvedené skořice a badyánu to může být i vanilka, hřebíček, ale také zázvor a kardamom. Zajímavou variantou je i perníkové koření.

Náš tip: Mezi skvělé náplně určitě patří i ořechová. Připravte si ji podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více