Sladké nebe v hubě: Nejlepší kynuté koláčky, po kterých se jen zapráší!
27. 2. 2021 Vaření
Kdo by se rád nezakousnul do domácího koláčku? Ať už jako moučník po obědě, sladká svačinka nebo chuťovka k odpolední kávě, nejlepší koláče jsou kynuté. Zdá se vám to jako "vyšší dívčí"? S naším snadným receptem to zvládnete bez problému!
Zásady "kynutého" pečení
Nejprve se podívejme na pár základních rad a zásad pro výrobu a pečení z kynutého těsta, díky kterým zdánlivě náročnou věc zvládnou i úplní začátečníci.
- Čerstvé droždí. Na přípravu kvásku do kynutého těsta vždy využijte čerstvé droždí!
- Ideální teplota. Kvásek na kynuté těsto vyrobíte tak, že nadrobené droždí smícháte s cukrem a trochou vlažného mléka, což znamená přibližně 36°C. Aby kvásek z droždí hezky vzešel, je potřeba teplo, ale maximálně do 55°C. Vyšší teplota by mohla kvasnicím uškodit.
- Hladká mouka. Na přípravu kynutého těsta je nejlepší použít hladkou mouku, případně můžete smíchat hladkou mouku s polohrubou v poměru 2:1.
- 50/50. Když připravíte těsto z kvásku, mouky, cukru, vajec a mléka, přijde do něj ještě máslo. Léty prověřený trik je jako tuk do těsta použít půl na půl máslo se sádlem.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší kynuté koláčky
Co budeme potřebovat na cca 25 koláčků:
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 50 g cukru krystal
- půl lžičky soli
- 60 g másla (nebo 30 gramů másla a 30 gramů sádla)
- 1 žloutek
- citronovou kůru z půlky citronu
- rozšlehané vejce na potření
- povidla na náplň
Mohlo by vás zajímat
Postup: Odebereme asi 50 ml mléka, rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžíci cukru. Promícháme a zasypeme lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo, cca do 30 minut by nám měl vzejít kvásek.
Ve větší míse smícháme prosetou mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli, pak do směsi přidáme žloutek, hotový kvásek a nakonec vše zalijeme zbývajícím mlékem. Vypracujeme kompaktní těsto. Pak přihodíme máslo (případně i sádlo) a zapracujeme. Přikryjeme mísu utěrkou, dáme na teplé místo a necháme těsto kynout, dokud nebude mít zhruba dvojnásobný objem.
Z hotového těsta vyválíme placku o šířce asi 1 cm a skleničkou z něj vykrajujeme koláčky. Lžící nebo rukou do jejich středu tvoříme důlky na náplň. Koláčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a plníme je - nejlepší jsou povidla, ale hodí se třeba i domácí marmeláda nebo maková náplň. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dílo boží dokoná drobenka, kterou vyrobíme tak, že ručně smícháme polohrubou mouku s cukrem a máslem tak, aby vznikla drolící se hmota. Koláčky pečeme na 180°C po dobu 10 až 15 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 12 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 22 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 23 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Komentáře
20. 3. 2021 09:27
5. 3. 2021 10:42