Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nesnědlo se? Nevadí! Češi zachránili už 15 000 porcí jídla

Jak známo, plýtvání jídlem patří do první desítky největších ekologických hrozeb. Ale co s tím? Michaela Gregorová a Jakub Henni spustili projekt, který pomáhá pomocí facebookové stránky a také mobilní aplikace zachránit neprodané jídlo z gastro podniků. Partnerem projektu Nesnězeno se stala i značka TEFAL. Přispěla svými potravinovými dózami, které jsou určeny k opakovanému použití a eliminují tak jednorázové obaly.

Jak to funguje?

V mobilní aplikaci Nesnězeno najdete spoustu dobrého jídla, které se ten den nestihlo prodat. Restaurace by tyto zbylé porce musely na konci dne z legislativních důvodů vyhodit. Než aby se kvalitní jídlo vyhodilo, nabídnou ho se slevou minimálně 30 % do aplikace Nesnězeno. Lidé si ho přímo v aplikaci zaplatí, a ještě ten den vyzvednou. Zachrání tak jídlo před vyhozením. Podobným způsobem se takto zachránilo už přes 15 000 porcí jídla.

Inspiraci našli zakladatelé ve Francii, odkud také pochází tradiční značka TEFAL vyrábějící kuchyňské vybavení. Hlavní společnou myšlenkou s projektem Nesnězeno je pro TEFAL šetrný přístup k naší planetě. Díky vysoce účinným potravinovým dózám Nesnězeno a TEFAL našli způsob, jak projekt bránící plýtvání potravinami ještě povýšit. Zamezují tak používání jednorázových plastů. Dózy TEFAL navíc uchovají jídlo až dvakrát déle čerstvé. Po použití je stačí umýt a znovu používat.  „Pro naši společnost je otázka ekologického přístupu důležitou součástí firemní politiky. Myslíme na budoucnost, proto jsme pyšní, že se můžeme zapojit do aktivit typu Nesnězeno. Kromě kvalitních nádob prodlužujících životnost potravin jsme se u svých produktů zavázali k jejich opravitelnosti po dobu 10 let, což má efekt na snížení elektroodpadu,“ říká Michal Bučko, generální ředitel společnosti Groupe SEB, která v Česku reprezentuje značky Tefal, Rowenta a Krups.

Hygienické nádoby pro uchování potravin TEFAL MasterSeal To Go jsou vhodné pro prodloužení čerstvosti potravin. Dobře poslouží také při přepravě – 100% těsní a jídlo se z nich nevylije. Unikátní těsnění z pevného materiálu je nerozdělitelně spojené s víkem, což zamezuje usazování nečistot, vlhkosti i následné tvorbě bakterií za těsněním. Nádoby jsou odolné proti mrazu, zároveň se dají použít v mikrovlnné troubě (bez víka). Lehce se udržují, protože jsou omyvatelné v myčce. TEFAL je vyrábí v 8 různých velikostech a tvarech. Cena od 179 Kč.

 

 

 

 

 

Komentáře

janatka janatka

16. 10. 2019 21:23

Myslím si, že je to super projekt a dokonce se to i potvrdilo a zvítězili v soutěži.;-) Mám také aplikaci staženou, jen je škoda, že to někde není i poblíž:-(. Třeba se to jednou podaří.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více