Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak levně nakupovat jídlo bez plastů navíc? Přispějte ke zdraví planety i vy!
Zdroj: Mabel Amber, Pixabay.com

Ovoce a zelenina balené do plastových obalů, pečivo si ze supermarketů odnášíme v mikrotenových sáčcích. Využít jednorázové plasty zpravidla znovu nejde a nezbývá, než je vyhodit. Při cestě z nákupu domů, po neustálém šustění igelitu při sešlápnutí spojky se naskytne otázka: Nešlo by to jinak? Celý facebook je plný drastických záběrů zvířat hynoucích díky tomu, že se chytla do plastových pastí. Až 8 miliónů tun plastů skončí ročně v oceánech. Může trvat až stovky let, než se plastový obal v přírodě rozloží. Jak tedy můžeme přispět k zelenější planetě? Stačí při nákupu v supermarketu používat plastů co nejméně!

Používejte jednu tašku

Odnášet si každý nákup novou igelitovou tašku je přežitek, ale přesto pro mnohé praxe. Nejšetrnější pro životní prostředí je koupit si tašku plátěnou. Ta nejenže vydrží daleko víc než obyčejná igelitka, zároveň s ní máte jistotu, že nedojde ke zbytečnému znečištění. Mnohé supermarkety plátěné varianty tašek už nabízejí, stačí si vybrat nejlíbivější barvu a nejkompaktnější velikost přesně pro váš nákup a tašku můžete používat donekonečna. Pokud i přesto nastane krizová situace a budete donuceni si igelitovou tašku přece jen koupit, nevyhazujte jí. Stejně jako tašku plátěnou ji lze použít opakovaně na nákup, při stěhování nebo třeba na odpadky  

Nakupujte jídlo, ne ingredience

Tento tip může znít trochu zvláštně, ale zkuste se nad ním zamyslet. Pokud se striktně držíme nákupního seznamu, bude třeba být co nejflexibilnější, pokud se chceme vyhnout zbytečně do plastů zabalených potravin. Různé omáčky, koláče, polévky a mnoho dalších jídel lze uvařit na spoustu odlišných variant. Je daleko snazší v receptu nahradit „plastovou“ variantu ingredience „neplastovou“, pokud přemýšlíme o tom, co bude vařit už při nákupu.

Zvažte, kde nakupujete

Jak bylo zmíněno výš i supermarkety se snaží plastům se vyhýbat. Je pro ně nevýhodné platit ročně statisíce za likvidaci odpadu. V mnohých větších lze navíc nalézt řeznictví s masem bez zbytečného obalu a pekárnu s čerstvým pečivem. Řetězec Lidl přešel na standard papírových tašek místo těch plastových, v Bille lze vzít pečivo s sebou obvykle v papírových sáčcích. Všechny tyto indikátory nasvědčují tomu, že vašemu oblíbenému supermarketu není životní prostředí jedno. Dále lze využívat farmářských trhů, kde najdete jen ty nejčerstvější ingredience a podpoříte lokální zemědělce. I v Česku se navíc rozšířil trend „bezobalových“ obchodů, ve kterých nakoupíte potraviny na váhu, nebo si do nich musíte přijít nakoupit jednoduše s vlastními nádobami a taškami. Takovými jsou Bezobalu a Neobaleno v Praze, brněnský Koloniál beZobalka a mnoho dalších.

Nepřehánějte to

I když by si to planeta zasloužila, plastů se prostě naráz zbavit neumíme. Je ale ideální snažit se nepodporovat zbytečné balení do přírodu ničícího plastu a uvědomovat si dopad zbytečně zabalených okurek, brambor a podobných potravin, které by to bez toho mikrotenu prostě přežily. Pokud jako spotřebitelé budeme tlačit na supermarkety a vytvářet poptávku po potravinách obalech papírových nebo ve vůbec žádných, řetězce se budou muset přizpůsobit a vytvořit nabídku. První krokem je ale uvědomit si, co nakupujeme a jaký může mít dopad, pokud nakujeme lhostejně a konzumně

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více