Jsou cereálie pro děti zdravé, nebo škodlivé? Tady jsou fakta!
20. 11. 2020 Životní styl
Cereálie. Každodenní rutina mnoha z nás, rychlá a chutná snídaně. Cereálie si vedou v žebříčcích oblíbenosti ze všech jídel typických pro snídani nejlépe. Čím dál častěji ale z vědeckých kruhů zaznívají informace, že cereálie mohou obsahovat pesticidy, nadměrné množství konzervantů a cukru. Jsou cereálie stále ideální snídaní i pro naše nejmenší?
Jsou cereálie plné cukru?
Je snadné bezhlavě ukázat prstem na cereálie jako na hlavní zdroj cukru v dětském jídelníčku, hlavně na ty, které jsou zmenšenou verzí sladkých tyčinek a sušenek. Ze studie Americké dietologické asociace však jasně plyne, že cereálie jsou až 5. zdrojem přidaného cukru u dětí mezi 2 - 8 lety. S obsahem 1 - 2 čajových lžiček přidaného cukru na den se cereálie navíc vůbec nedostaly do první pětice v kategorii všech dětí od 2 do 18 let. Podobná studie při porovnávání pravidelných malých konzumentů cereálií a těch, kteří volí k snídani něco jiného, prokázala, že milovníci cereálií nezkonzumují zásadně více cukru oproti druhé skupině. Naopak vedou v příjmu důležitých živin, například vlákniny, vápníku, železa a vitamínů B. Pokud svým malým jedlíkům chcete připravit přece jen nepochybně zdravější variantu, zkuste k cereáliím bez cukru a bílého jogurtu přidat kousky ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Mohou vitamíny a minerály přidané do cereálií škodit?
Cereálie jsou zdrojem bohatým na určité živiny, ke kterým bezesporu patří železo, vitamín M, zinek, vitamíny A, B a E. Tyto vitamíny a minerály jsou ale do oblíbených snídaňových pochutin přidávány uměle. Cereálie s takovou přidanou hodnotou rozeznáme v zásadě na prví pohled; potravinářské firmy se svými nabitými cereáliemi rády chlubí obalem. Existují značky, kde přidané vitamíny a minerály nenajdeme, mezi ně patří i cereálie s nálepkou „přírodní“. Podobné umělé přidávání výživných látek ale není vůbec zvláštností. Objevuje se v celém potravinářském průmyslu – do mléka se přidává vitamín D a A, do mnohých výrobků obsahujících obilniny se přidává pro kojence důležitá kyselina listová. Rozhodně je dobré dávat pozor na příjem vitamínů u dětí, které zároveň požívají doplňky stravy. Pro takové by mohlo být excesivní množství spíše ke škodě.
Mohlo by vás zajímat
Obsahují cereálie nezdravé konzervanty?
Nejedno balení „lupínků“ obsahuje konzervanty pro zachování čerstvosti, najdeme je buď v cereáliích samotných, nebo v ochranné atmosféře obalu. Pomáhají zároveň jako prevence proti žluknutí tuků a cereálie uchovávají čerstvé delší dobu. Častým konzervantem přítomným v těchto potravinách je BHT (E 321). Odborné názory na to, zda tento konzervant může částečně přispívat ke vzniku rakoviny, se liší. Co je ale jisté; lze pohodlně najít varianty cereálií bez tohoto „éčka“, které používají vitamín E v ochranné atmosféře jako alternativu.
Mohlo by vás zajímat
Jsou cereálie vlastně polotovary?
„Polotovar“ je dosti vágní pojem. Za polotovar můžeme technicky totiž považovat i domácí zelené fazole v plechovce. Některé cereálie mají pár jednoduchých ingrediencí a nelze o nich v tomto kontextu mluvit jako o polotovarech. Vyřadit z jídelníčku všechny polotovary navíc není zcela možné. Soustřeďte se na stravu pro děti plnou čerstvých potravin, ale nezoufejte, když dojde na polotovary.
Mohlo by vás zajímat
Dát dětem cereálie k snídani: ano, nebo ne?
Cereálie jsou snadná, levná snídaně a určité studie naznačují, že tato snídaně může být také užitečná díky obsahu nejrůznějších živin. Pokud „lupínky s mlékem“ dětem servírovat odmítáte, je to v pořádku. Ale není třeba cereálie nutně zavrhovat. Může se stát, že vaše děti jsou na ranní cereálie prostě zvyklé a nedají na ně dopustit. V takovém případě se u kupovaných značek pro vaše děti soustřeďte na tato kritéria:
- Hledejte cereálie s jednociferným množstvím cukru na jednu porci, ideálně 5 - 7 gramů.
- Snažte se vyhnout umělým barvivům. Ta na první pohled poznáte tak, že cereálie jimi obarvené mají sytou, například modrou barvu.
- Vyvarujte se umělým sladidlům kvůli celkovému snížení objemu cukru v jídelníčcích vašich malých jedlíků.
- Celozrnné cereálie jsou nejlepší volba. Jsou plné živin a na úspěšný start dne ideální.
- Zaměřte se také na značky s dostatečným množstvím vlákniny, protože právě ta bývá v jídelníčcích dětí zastoupena nedostatečně. Ideální jsou cereálie s 3 - 5 gramy vlákniny na porci.
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
Strava významným způsobem ovlivňuje fungování… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod,… Číst více
22 receptů na pokrmy se špenátem: Zdravá zelenina má v kuchyni všestranné využití
U nás se používá špenát setý, který je vynikajícím dodavatelem zdraví prospěšných látek. Jejich množství ve špenátu bylo v minulosti hodně… Číst více
7 nejlepších receptů na malinové řezy. Čerstvé maliny mají krásnou barvu a výbornou chuť
Pěstujeme-li na zahradě opakovaně plodící maliníky, které jsou úrodné, máme dostatek čerstvých plodů od července až do prvních mrazíků. Maliny, na… Číst více
Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá… Číst více
Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami
Řada lidí si neumí představit ráno, které… Číst více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak… Číst více
Nejlepší dušený špenát je skvělý k masu i do těstovin. Chce to jeden malý trik
Ve špenátu najdeš sílu! To věděl už Pepek… Číst více
Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Češi ho už sto let baští jako diví. Kde se vzal vlašský salát a proč ho máme nejradši s rohlíkem?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Překvapivé účinky jogurtu: Vybělí vám zuby a pomůže na podrážděnou pokožku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 4 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 4 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 6 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 14 hodinami