Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobroty našeho dětství: Polárkový dort zázračně odolává času recepturou i cenou
Zdroj: Z. Nezbedová

Pamatujete si chuť polárkového dortu? Ti z nás, kteří vyrůstali ještě před listopadovou revolucí s oblibou vypráví o tom, že byl polárkáč tehdy mnohem chutnější, výraznější, smetanovější - zkrátka lepší. Jenomže ono je to také z velké části dáno tím, že jsme byli děti, a to ten svět tak nějak chutnal lépe po všech stránkách.

Návrat do dětství

Polárkový dort býval slavnostním zakončením opravdu výjimečné večeře o narozeninách nebo třeba odměnou za dobré vysvědčení. Mražený smetanový krém s linkami polotekutého kakaa balený ve čtvercových plastových krabičkách, které poměrně často nepřečkaly cestu domů - zvlášť v síťovce - byl prostě něčím zvláštním. Když jej rodiče přinesli domů, cítili jsme se hned o něco lépe. A co teprve, když to byl dort čokoládový! Možná si mnozí z nás dodnes tu chuť vybaví, nebo si to alespoň namlouváme, abychom se mohli na chvíli vrátit do dětství, kdy byl svět jednodušší a barevnější.

I když často slyšíme, že dnešní polárkový dort nejde s tím, který pamatujeme z dětství, vůbec srovnávat, jeho výrobci se dušují, že se jeho receptura za léta prakticky nezměnila. Jediné, co je neporovnatelé, je výrobní postup, který je dnes zajišťován modermíni stroji, a také hygiena, jejíž úroveň se s tou před třiceti lety absolutně nedá srovnat. A nakonec - stejné jsou i krabičky, v nichž si polárkové dorty kupujeme.

Jak vzniká polárkový dort?

Základem jsou samozřejmě suroviny, a to mléko, syrovátka, kokosový olej, cukr, kakao, aroma a stabilizátory. Ve varném tanku pak dojde k pasterizaci surovin, čímž jsou zničeny případné nebezpečné zárodky. Pak už směs pomalu za stálého promíchávání chladne, až dojde do fáze, kdy se dostane na -5 °C a je možné hmotu plnit do obalů. Poslední fází výroby je pak rychlé zamražení na -35 °C, což je teplota, při které musí polárkový dort vydržet po celou dobu trvanlivosti, tedy dva roky.

Polárkový dort nezná inflaci

Ať už je to s polárkovým dortem co do jeho složení jakkoliv, jednu zvláštnost mu upřít nemůžeme. Snad jako jediný z celého sortimentu supermarketů se zkrátka rozhodl odolat dokonce i inflaci. Před více než třiceti lety, tedy ještě za dob socialismu, jsme si jej mohli koupit ani ne za 11 korun. A zatímco třeba cena jogurtů od té doby vzrostla i desetinásobně, klasický "polárkáč" stále koupíme prakticky za tu samou cenu. Je samozřejmě navíc pravda, že desetikoruna měla tehdy mnohem větší hodnotu než dnes, a o to je to vlastně zajímavější.

Abyste si i dnes pochutnali na stejně lahodném polárkovém dortu jako před lety, je potřeba věnovat při jeho nákupu pozornost tomu, jak je skladován a jak vypadá uvnitř obalu. Pokud je zmražený krém měkký, má jinou barvu, než by mít měl nebo ztratil svůj původní zdobný tvar, rozhodně jej nekupujte ani k rychlé spotřebě. Stejně tak určitě nevybírejte jakoukoliv zmrzlinu z přeplněného mrazáku, kde v horní části není možné dosáhnout požadované nízké teploty nebo z mrazáků obalených ledem. Velké riziko, že na takový “polárkáč” v obchodě narazíme, ale není. Výrobci i prodejci, zvlášť ti větší, si na teplotu uchovávání podobných výrobků dávají velký pozor. Tak dobrou chuť a šťastnou cestu zpátky do dětství!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více