Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

8 dobrých důvodů, proč jíst červenou řepu: Je dietní a pomáhá mozku i proti zánětům
Zdroj: congerdesign, Pixabay.com

Červenou řepu si mnoho z nás pamatuje jako nechtěnou součást oběd ve školní jídelně, tato kořenová zelenina se ale dá připravit i chutně a navíc její konzumace přináší lidskému organismu řadu benefitů.

Tisíciletá červená řepa

Červená řepa je kořenová zelenina, kterou si pamatujeme hlavně jako hmotu bez chuti vymáchanou v kyselém nálevu, jak nám ji servírovali ve školních jídelnách místo salátu. Ačkoliv tato forma není tou nejlahodnější možnou, bylo to od školních kuchařek prozíravé. Konzumace červené řepy totiž člověku přináší řadu benefitů. Někdy je dokonce řazena mezi superpotraviny, a to především díky vysokému obsahu pigmentu zvaného betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater.

Červená řepa je oblíbená po celém světě, zejména v Evropě, pochází totiž ze Středomoří. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Římě, a právě díky rozsáhlosti Římské říše se tato zelenina rozšířila po celém světě. Římané řepu nejen konzumovali, ale také - a především - ji využívali jako lék. Popíjení syrové řepné šťávy po dobu alespoň deseti dnů se doporučovalo například lidem trpícím arteosklerózou.

1. Řepa je dietní, přesto plná živin

Řepa je vynikající dietní potravinou, protože s minimem kalorií obsahuje alespoň v minimálním množství snad všechny důležité vitamíny a minerály. 100 gram vařené červené řepy má jen 44 kalorií, ale dodá vám 6 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C, 20 % DDD kyseliny listové, 6 % DDD hořčíku, 9 % DDD draslíku, 16 % DDD manganu, a tak dále, a tak dále...

2. Řepa pomáhá při hubnutí

Právě proto, že je řepa tak dietní, přesto výživná, je skvělou součástí redukčního jídelníčku. Obsahuje hodně vody a především také velké množství vlákniny, která je nezbytná jak pro hubnutí, tak pro správný chod organismu. Navíc pomáhá člověku dodat pocit sytosti a potažmo tím tedy zabraňuje přejídání.

3. Řepa zlepšuje trávení

Vláknina je kromě hubnutí důležitá i pro správný chod trávícího traktu. Ve 150 gramech řepy je obsaženo cca 3,5 gramů vlákniny, které by dospělý člověk měl denně zkonzumovat až 30 gramů. Vláknina se díky tomu, že je nestravitelná, dostává až do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro zdraví prospěšné střevní bakterie, zvětšuje objem stolice a pomáhá chránit před zácpou a dalšími nepříjemnými "závadami" trávení.

4. Řepa pomáhá snižovat krevní tlak

Podle věděckých studií červená řepa podstatně snižuje krevní tlak, asi o 4 – 10 mmHg během několika hodin po konzumaci. Účinnější je v tomto případě řepa syrová než vařená. Výzkumy navíc ukázaly, že řepa působí na tlak systolický, zatímco diastolický prakticky neovlivňuje. Důvodem, proč je řepa tak prospěšná pro krevní tlak, je pravděpodobně vysoký obsah nitrátů. Pokud si chcete krevní tlak udržet dlouhodobě v normě, určitě zařaďte řepu do stálého jídelníčku.

5. Řepa podporuje funkci mozku

Nitráty mohou i za to, že řepa napomáhá průtoku krve mozkem, především pak průtok krve frontálním lalokem mozku, což je oblast mozku spojená s vyššími kognitivními funkcemi, jako třeba s pamětí či schopností dělat rozhodnutí. Zároveň se ukázalo, že konzumace řepné šťávy u starších lidí a diabetiků pomáhá zkracovat reakční dobu až o 4 %.

6. Řepa pomáhá při sportovních výkonech

Řepu mají hodně rádi sportovci, protože - opět díky vysokému obsahu nitrátů - pomáhají zvyšovat jejich výkonnost. Je to proto, že nitráty zvyšují účinnost mitochondrií, které zajišťují výrobu energie v buňkách.

7. Řepa bojuje proti zánětům

Další prospěšnou látkou, která je v červené řepě hojně zastoupena, je přírodní barvivo betalain. Vědci provedli několik laboratorních testů na potkanech se záněty ledvin a jiných orgánů a u těch zvířat, kterým podávali určitou dobu syrovou řepnou šťávu, zánět zcela zmizel nebo si výrazně zlepšil.

8. Řepa může působit i protinádorově

Některé studie naznačují, že pro velké množství antioxidantů má řepa nejen protizánětlivé, ale také protinádorové účinky. Konzumace syrové řepné šťávy tak můžu posloužit jako součást prevence proti rakovině.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více