Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trápí vás nepříjemná bolest břicha? 7 potravin, které vám od ní rychle pomohou!
Zdroj: silviarita, Pixabay.com

Mít trávicí problémy se může snadno proměnit v noční můru, o to víc, pokud se přidají další komplikace, jako nadýmání, nevolnost a průjem. Potom je téměř nemožné věnovat se každodenním činnostem a už vůbec ne práci. V takové situaci je důležité pečlivě vybírat, co sníme, aby se naše břicho "nerozhněvalo" ještě víc. Tady je několik potravin, které vám pomohou se s bolavým břichem vypořádat snadno a rychle.

1. Banány

Banány se často doporučují maratonským běžcům jako přísun rychlé energie. A existuje pro to jasný důvod. Banány se velmi snadno tráví a břicho nepodráždí. Co víc, banány obsahují pektin, který přirozeně pomůže se zlepšením stavu trávicího traktu.

2. Papája

Dalším tropickým ovocem na seznamu je papája. Konzumací papáji pomůžete trávení, zmírníte podrážděnost břicha a usnadníte vylučování. Veškeré kouzlo je v enzymech papain a chymopapain, které pomáhají štěpit bílkoviny a pomocí vyrovnání kyselosti v žaludku uklidní podrážděné břicho. Pokud čerstvou papáju nemůžete sehnat, na trhu existuje mnoho tablet s extraktem z ní.

3. Bílá rýže

Pokud je váš žaludek jako na vodě, nejlepším přítelem se stávají jednoduchá jídla s nepříliš výraznou chutí jako bílá rýže, toastový chléb nebo vařené brambory. Mimo to, že tyto potraviny nepřihorší už tak podrážděnému trávicímu traktu, dokáží také ulevit při průjmu absorpcí kapalin. Dík nim tak bude stolice tužší. Až se budete cítit lépe, je důležité si uvědomit, že průjem nezpůsobený virovými či bakteriálními onemocněními může souviset s nedostatkem vlákniny a antioxidantů ve vašem jídelníčku.

4. Zázvor

Zázvor prokazatelně pomáhá s nevolností a s trávením vůbec. Lékaři dokonce doporučují pít zázvor při střevní chřipce i otravě jídlem. Variant, jak podávat zázvor, je hned několik. Můžete si připravit chutný čaj, přidat si místo koření do jídla trochu zázvorového prášku nebo ho sníst i syrový. Všechny varianty břichu uleví.

5. Jablečné pyré

Stejně jako banány, i jablka jsou velmi dobrým zdrojem pektinu, který zmírňuje příznaky průjmu. Pokud bojujete s rozbouřeným žaludkem, místo nakrájených jablek dopřejte svému zažívání jablečné pyré. Vařená jablka tělo stráví daleko snadněji a se špetkou skořice, která mimochodem trávení podporuje také, bude navíc pyré skvěle chutnat.

6. Bylinkový čaj

Kromě uklidňujících účinků má horký šálek čaje pozitivní efekt i na trávicí trakt. Mátový a heřmánkový čaj pily na zmírnění bolestí břicha už naše prababičky. Máta navíc pomáhá při podráždění celého trávicího traktu včetně bolesti v krku. Heřmánek je známý pro svou schopnost uvolnit napjaté tělo a vrátit ho po krušných hodinách s bolestí břicha zpátky do pohody.

7. Jogurty

Většina mléčných výrobků může být pro žaludek spíše oříšek, obyčejný bílý jogurt může mít ale efekt úplně opačný. Klíčové je hledat jogurty s aktivní kulturou. Tyto přátelské kultury bakterií, které našemu tělu prospívají a žijí s ním v symbióze, pomohou obnovit mikroflóru žaludku a zbaví vás tak nepříjemného pocitu nadmutého břicha.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více