Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme sváteční linecké: 3 rady, jak tradiční cukroví dovést k dokonalosti
Zdroj: Merylas, Toprecepty.cz

Linecké cukroví je nejznámější a asi nejtradičnější ze všech druhů cukroví u nás. O Vánocích zkrátka nemůže chybět v žádné domácnosti. Možná právě proto některým z nás trochu zevšednělo. My si pro vás připravili informace, díky kterým na něj možná začnete pohlížet jako na malý vánoční zázrak.

Linecké je základ!

Linecké bylo původně mini verzíoblíbeného lineckého koláče. Jeho recept je nejstarší rukou psaný dochovaný recept na světě. Taky byste měli vědět, že původně se do něj neodmyslitelně přidávaly ořechy (lískové oříšky či mandle), pak v první světové válce je nahradily ovesné vločky. S postupem času se přidaly ingredience jako kardamom nebo vanilka. V dnešním receptu ale rozdrcené oříšky nenajdeme, zůstala maximálně skořice a muškátový oříšek. Různé druhy marmelád tehdy stejně jako dnes chuť sladkou chuť cukroví skvěle doplňovaly.

Kouzelná je na receptu na linecké koláčky jeho jednoduchost - stačí si zapamatovat, že ingredience je třeba smíchat v poměru 3, 2 a 1. To znamená 300 gramů mouky, 200 gramů másla, 100 gramů cukru moučky a žloutek. Spojit je musíte citlivě a ne klasickým hnětením. Nejdřív tedy rozmělněte vychlazené (ne studené, ale ani příliš teplé) máslo a jemně ho spojte s moukou s cukrem do podoby, ve které běžně znáte drobenku. Pak těsto můžete zpracovat do konzistentní hmoty. Pozor! Máslo se nesmí příliš zahřát, jinak se bude drolit, proto těsto zpracovávejte jen prsty nebo si pomozte nějakým kuchyňským nástrojem.

3 rady, které vám pomohou k dokonalosti

1. Na mouce nešetřete

Zdá se vám, že i z nejlevnější mouky se dá vykouzlit perfektní těsto? To bohužel není pravda. Rozhodně nedoporučujeme sáhnout po nejlevnější značce mouky. Celá vaše snaha tak může přijít vniveč… Raději zvolte nějakou babičkou prověřenou nebo dražší značku.

2. Obnovte tradici

I když je linecké jednoduché a v kuchyni jste s ním hned hotoví, přidání lískových nebo vlašských ořechů dodá vašemu cukroví na oblíbenosti. Každý se bude ptát, co jste udělali jinak. Udělejte to tak, že mouku (ne víc z jak jedné třetiny) a kousek másla nahradíte rozmixovanými ořechy.

3. Dokonalá přilnavost

Pokud marmeládou namažete tu stranu, která byla v kontaktu s plechem, můžete se spolehnout na dokonalé splynutí. Nejsou tu totiž žádné nerovnosti. A na detailech přece záleží - obzvlášť u cukroví.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více