Den bůčku
Národní den
Bůček je v našich zemích velmi populární, neboť při správné přípravě je to křehký a lahodný pokrm. 28. května se každoročně slaví Den bůčku a na talíř si dnes naložte pořádnou porci této dobroty. Jaká je vhodná příloha a už jste slyšeli o bůčkové vánočce?
Bůček se správně označuje jako vepřový bok a jedná se hrudní část prasete s žebry až po pupek. Někdy se žebra prodávají zvlášť. Ptáte se, co bok hovězí? Ten se označuje lidově jako pupek a má také důležité místo v české i mezinárodní kuchyni. Vepřové maso má vysoký obsah tuku, ale je křehčí než maso hovězí. Vepřový bok tradičně upravuje pečením, vařením, dušením i uzením aj. Uvařit dobrý bůček vyžaduje čas a trpělivost, ale rozhodně nebudete litovat. Věděli jste, že bůček je velmi oblíbený v asijské kuchyni?
Mohlo by vás zajímat
Bůček v naší kuchyni
Vepřový bok na v české tradiční kuchyni široké zastoupení a existuje nespočet receptů. Dá se z něj připravit klasický řízek, vepřový salám, je základem pro anglickou slaninu, je vhodný do Segedínského guláše, dodá chuť vinné klobáse a nesmíme zapomenout na vepřové výpečky se zelím. Po upečení z něj můžete připravit pomazánku, nebo jej podávat s lákavou přílohou aj. Možností je skutečně mnoho, inspirujte se na přípravu v našem receptáři a zkuste i naprosto originální bůčkovou vánočku.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bůčku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 1 hodinou
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 6 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 8 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno 6. 5. 2024 12:15
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Také milujete pečený bůček s báječně křupavou kůží? Víme, jak toho docílit