Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 1 859 kJ / 444 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,68 g |
Tuky | 7,96 g |
Vláknina | 1,20 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 100 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 79,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Těsto se nehodí na roládové pláty, ale na dortové korpusy, chlebíčky apod. Korpus je dobré před plněním zvlhčit rumem nebo jinou ušlechtilou lihovinou či likérem nebo silnou kávou (třeba i s lógrem). Obojí lze kombinovat. Piškot je tak křehký a nadýchaný, že je dobré ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!
Občas se tu vede diskuse, zda péci klasický piškot z hladké nebo polohrubé mouky, já jsem celá léta pekla z mouky polohrubé, ale pak jsem se naučila tenhle a jiný recept nepoužívám s výjimkou piškotu olejového, který dělám opravdu z polohrubé. Takže přidávám recept jako příspěvek do diskuse.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 4. 2020 11:49
Díky za upozornění na chybu, hned ji napravím.
20. 4. 2020 11:18
Taky jsem vyrostl na Sandtnerce
Odhadem polovina jejích rcp na dorty je s krupičkovou moukou...
***
Dajda:
Z bodu 2 vám patrně vypadla mouka
" Korpus je dobré před plněním prolít rumem..."
Záleží na tom, co si představíme pod pojmem "prolít" Snad by bylo vhodnější: zvlhčíme, tupujeme, pokropíme, pokapeme...
Italové, vyhlášení cukráři, k podobnému účelu používají tzv. ALKOHOLÁTY. Jsou to v podstatě cukerné, slabě alkoholické (do 10%) ochucené roztoky (všech chutí co si lze představit, nejčastěji vanilka, rum, pomeranč, ananas, karamel...)
Dále tvrdí, a není proč tomu nevěřit, že vedle zvýraznění chuti alkohol konzervuje - prodlužuje trvanlivost produktu a cukr zvláčňuje
Já např. vezmu šťávu z meruňkového, broskvového kompotu (nebo osladím vodu), přidám přiměřeně přiměřeně neutrální vodky, lihu, či podle požadované chuti brandy nebo rumu (ten používám nejčastěji
Tož tak
20. 4. 2020 09:54
Nicméně díky, že jste mi připomněla, že bych měla do receptu připsat, že piškot je tak křehký a nadýchaný, že je lépe ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!
20. 4. 2020 09:40
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s krevetami, hráškem a sušenými rajčaty
Přidáno před 4 hodinami
Banánové poháry s ořechy
Přidáno před 7 hodinami
Domácí zmrzlina dvou chutí
Přidáno před 9 hodinami
Křupavé hot dogy
Přidáno 27. 5. 2024 08:30
Čočkorýže s cibulkou na slanině
Přidáno 27. 5. 2024 07:56
Zdravý jetelový sirup
Přidáno 26. 5. 2024 18:05
Právě bylo uvařeno:
Kynuté jahodové knedlíky
Linea uvařil před 7 minutami
Křupavé vepřové kolínko
kiwi40 uvařila před 3 hodinami
Fish and chips
Saona uvařila před 4 hodinami
Zeleninová polévka
Recept24 uvařila před 4 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
Inna uvařila před 4 hodinami
Hrášková polévka (krém) s krutony
8181bartova uvařil před 4 hodinami
Smetanové brambory s kuřecím masem
NikVe uvařila před 5 hodinami
Nakládaný hermelín I
zdenka1011 uvařila před 5 hodinami
Masové kuličky po znojemsku
limosek uvařila před 5 hodinami
Vepřové plátky v cikánské omáčce
mdrhova uvařila před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: piškotový korpus hrnkový
Suroviny: vejce, cukr písek, cukr vanilkový, mouka hrubá, voda, kůra citronová
Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y3W2
4 názory