Bezinková šťáva z květů
Květy bezu mírní teplotu a kašel. Po celé generace se z nich připravuje sirup. Lehká a jemná chuť bezu se také perfektně hodí pro ochucení domácí limonády, míchaných drinků s ledem, sodovky a jiných osvěžujících nápojů.
Suroviny pro 6 litrů
6 litrů
Nutriční hodnoty
Energie | 84 475 kJ / 20 191 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,78 g |
Tuky | 2,16 g |
Vláknina | 12,42 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 42 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 5 032,94 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Můžete vyzkoušet pouze z poloviční dávky, tento recept mám od manželovy tety z Vysočiny. Dělám již několik let a ještě se nikdy nezkazila.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 6. 2023 06:58
Já nic nezahřívám, cukr promíchávám za studena až se rozpustí. A šťáva v pohodě vydrží i několik let. Pokud se nevypije. Děláme takto všechny šťávy a nikdy žádný problém nebyl.
2. 6. 2023 06:54
věra: to je pyl z květů, nezávadné.
17. 6. 2016 19:22
Právě jsem šťávu dovařila, dělala jsem ji poprvé a pro jistotu povařila, aby déle vydržela.
Otočila jsem sklenice, všechny se mi chytly, jen si nejsem jistá, jak dlouho šťáva vydrží?
A jak poznám, že se zkazila? Zakalí se? díky moc
Otočila jsem sklenice, všechny se mi chytly, jen si nejsem jistá, jak dlouho šťáva vydrží?
A jak poznám, že se zkazila? Zakalí se? díky moc
16. 6. 2016 16:53
Jana: A prečo chcete do tak malého dieťaťa zbytočne dávkovať cukor? Cukor je najväčší škodca zo všetkého, čo jeme.
16. 6. 2016 16:26
Dobry den chci se poradit zda roční dítě muže pit bezinkovou šťávu jestli mu to nějak neuškodí děkuji
12. 6. 2016 22:01
Tak jsem ji dnes dovařila a je vynikající. Akorát jsem dala méně cukru, než je uvedeno v receptu. Použila jsem 3,5 kg a i tak se mi zdá hodně sladká. Každopádně děkuji za recept
8. 6. 2016 15:54
Abyste se nemuseli bát, že by se štáva zkazila, já vyplachuju lahve trochou slivovice, pěkně se zakonzervuje...je to osvědčené,a nevadí to ani dětem, není toho alkoholu zase až tolik, aby to vadilo, lžíce alkoholu stačí na potřebný počet lahví...
8. 6. 2016 10:04
Aby byl sirup tmavý lze použít třtinový cukr ,nebo nakombinovat půl na půl s bílým CO SE TÝČE HUSTOTY PŘIDÁVÁM NA TOTO MNOŽSTVÍ JEDNU ŽELÍRKU A JE TO ok.
7. 8. 2015 17:00
eliška: to znamená přesně to, co je napsáno Dá se sterilizovat, ne do doby varu ale asi na těch 80 stupňů.
7. 8. 2015 14:03
ahoj, co prosím znamená ta věta - sterilizovat při 80°C, aby déle vydržela??? děkuji za vysvětlení
5. 6. 2015 10:12
Já nezavařuji,ale dám do lahví od mléka a šup s tím do mrazáku..na zimu,je moc dobrá
3. 8. 2014 20:07
dělala jsem letos z bílého květu štávu a normálně z cukru a dnes koukám že tam je takový mráček který se dá roztřást .Dá se to pít ??udělalo se vám to někomu .Díky za radu
23. 6. 2014 13:51
Denda74:u diacukru, fruktozy vždycky počítejte čtvrtinou oproti běžné dávce cukru. Stévie je trošku jiná, tam se to těžko odhaduje, do tohohoto množství bych stévii nedávala.
23. 6. 2014 11:35
Potřebovala bych poradit kolik mám dát fruktopuru popř.stevie na jednu dávku šťávy místo cukru. Manžel je diabetik a tak bych chtěla udělat šťávu i pro něj. Děkuji za odpověď.
10. 6. 2014 06:59
simirge:je to napsané v postupu receptu,jak dlouho sterilizovatpokud se to dává do zavařovačekjá dávám do lahví od alkoholu(řádně vypláchnuté)a šˇtávu,leji ihned po svaření a sebrání svchu kalu vařící a ihned uzavírám a nechám vychladnout,poté uklízím do sklepa či garáže
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Právě bylo uvařeno:
Zapékané těstoviny
Kamil@ uvařila před 2 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Kamil@ uvařila před 3 hodinami
Vepřové plátky pečené s marinádou
MaminkaVladuska uvařila před 3 hodinami
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
HolyBee uvařila před 6 hodinami
Šťouchané brambory
Alenka87 uvařila před 6 hodinami
Hradecká pomazánka
Saratice uvařila před 6 hodinami
Bramboračka
Kacasek25 uvařila před 6 hodinami
Cuketový krém s mrkví
annaval uvařila před 6 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
olivka uvařila před 7 hodinami
Rychlé ořechové řezy - hrnkové
Rosvi uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Černý bez v květu: Máme pro vás tipy, jak správně postupovat při jeho sběru
Babiččiny bramborové placky: Jednoduché jídlo, na které stačí tři ingredience, je třeba hlídat správný poměr brambor a mouky
7 tipů na nejlepší jedlé dárky z kuchyně: Originální a pěkně zabalená pozornost zaručeně potěší a přijde k chuti
Další recepty
Tématické fráze: bezinková štáva šťáva z bezinkových květů bezinkova stava recept bezová štáva šťáva z květu bezinek recept na bezinkovou šťávu šťáva z bezinek stava zbezinek recept bezinková šťáva domaci bezinkova stava bezinková štáva za studena bezinkové víno z květů bezinková šťáva bez vaření bezová šťáva recept bezinková s stava z bezinkoveho kvetu bezinkový šťáva stava z bezinek kvetu stava z kvetu bezu šťáva z květů bezinek recept
Suroviny: citron, voda, cukr krupice, kyselina citronová
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
35 názorů