šunka - články, postupy a rady
Den šunky
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Šunka je masný výrobek, který zaujímá dominantní místo mezi masnými výrobky. Může být vyrobená z různých druhů masa (vepřového, drůbežího, hovězího).Připravuje se dušením, vařením nebo uzením. Dělí se na tři třídy: šunka nejvyšší jakosti, šunka výběrová, šunka standardní. Rozhodující je u nich procento čistých svalových bílkovin.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Prosciutto je italská sušená šunka, která se krájí na velmi tenké plátky. Řada regionů má své typické výrobky této delikatesy. Vyrábí se z kýty, ale nemusí být pouze vepřová, může být i např. jehněčí. Proces výroby trvá od 9 měsíců do dvou let. V gastronomii se nejvíce používá jako předkrm, obaluje se do ní žlutý meloun, přidává se k vařenému hrášku nebo chřestu. Je vhodná i do sendvičů.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 2 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 20 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 23 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku
Exotická ingredience jménem fazole tonka: Při zpracování zastudena chutnají po medu, za tepla připomínají vanilku
Jak uchovat čerstvého kapra? Hlavně s ním hned do chladu! Důležitá je teplota při skladování a hygiena při porcování