Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekaná se dá považovat za tradiční pokrm české kuchyně. Zkuste si ji připravit v luxusnější verzi – jako plněnou roládu zabalenou do slaninového kabátku a potřenou omáčkou, která vytvoří lahodnou a lesklou glazuru. Tu naši jsme naplnili šunkou, sýrem a špenátem a výsledek byl luxusní.

Jaké maso na sekanou roládu?

Sekaná z mletého masa je oblíbená v mnoha domácnostech pro vyváženou chuť, poměr tuku i konzistenci. Použijete-li pouze mleté vepřové maso, bude sekaná příliš tučná, s hovězím masem zase přicházíte o typickou chuť a dá vám více práce udržet požadovaný tvar. Stejně jako na klasickou sekanou, i na sekanou plněnou roládu je ideální použít mix mletého vepřového a hovězího masa v poměru přibližně 1:1. Přesně takový mix jsme zvolili i u naší rolády.

Plněnou sekanou roládu není třeba výrazně kořenit, aby dochucení nepřebilo chutě náplně. Bohatě v tomto případě postačí sůl, pepř, trocha česneku a čerstvé petrželky. Aby se se směsí dobře pracovalo, přidali jsme kromě strouhanky také mléko, které společně s dalším trikem prozrazeným níže zajistí i dokonalou šťavnatost sekané.

Náplň do sekané rolády

V našem receptu jsme jako náplň použili šunku od kosti, strouhaný sýr a baby špenát, který jsme spařili v cedníku vroucí vodou, nechali vychladnout a přebytečnou vodu z něj vymačkali. Zvolit samozřejmě můžete nejrůznější kombinace. Oblíbená jsou vejce uvařená natvrdo, orestované houby, barevné papriky pro pestrost, klobásky nebo čerstvé bylinky. Experimentům se meze nekladou, pouze je třeba vybírat takové ingredience, které při pečení nepustí velké množství vody, jež by mohla mít vliv na výslednou konzistenci sekané rolády.

Rolování je s potravinovou folií snadné

Potravinová folie je pro perfektní výsledek a jednoduchou práci ideální. Rozprostřete na ni směs masa tak, abyste vytvořili obdélník, vzdálenější delší kraj nechte volný a jinak celý povrch poklaďte náplní. Uchopte potravinovou folii od bližšího delšího kraje, s její pomocí pomalu překlápějte maso do rolády a během rolování zlehka utahujte.

Jakmile vytvoříte váleček, do folie jej zabalte, uchopte oba konce přečnívající folie a roládu ještě válejte od sebe a k sobě, aby se dotvarovala a zároveň se spojily její konce bez vašeho většího úsilí. Připravenou roládu nechte asi půl hodiny odpočívat v lednici.

Vždy šťavnatá a nepopraskaná sekaná

Před popraskáním sekané je dobré se důkladně pojistit. My jsme použili trik s plátky slaniny, do kterých jsme sekanou roládu zabalili. Slanina má však tendence se při pečení kroutit, proto jsme z ní udělali mřížku, která udržela tvar až do úplného konce pečení. Jak na to, se můžete podívat v galerii pod článkem.

Sekanou roládu jsme nejprve pekli uzavřenou v alobalu, který se postaral o udržení její dokonalé šťavnatosti, poté jsme ji potřeli omáčkou z kečupu, dijonské hořčice a třtinového cukru. Tato směs vytvořila na povrchu lesklou glazuru a dodala sekané další lehce pikantní rozměr. Po potření jsme odkrytou roládu dopekli ještě 20 minut dozlatova.

Recept na plněnou sekanou roládu krok za krokem

Na 1 větší sekanou roládu jsme použili 900 g mletého masa (mix vepřové a hovězí v poměru 1:1), 1 vejce, 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce strouhanky, 60 ml mléka, 2 lžíce petrželky, sůl a pepř. Na náplň bylo třeba 100 g šunky od kosti, 100 g goudy a 1 balení čerstvého baby špenátu. Sekanou jsme obalili do 200 g anglické slaniny a potřeli omáčkou ze 3 lžic kečupu, 1 lžičky pikantní dijonské hořčice a 1 lžíce třtinového cukru. Jak na to?

  1. Smíchejte mleté maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli a petrželku, prolisovaný česnek, strouhanku, mléko, sůl a pepř. Směs propracujte nejlépe rukama.
  2. Špenát spařte v cedníku vroucí vodou nebo nechte zvadnout na pánvi a po vychladnutí přebytečnou vodu rukama vymačkejte.
  3. Masovou směs rozprostřete v asi centimetrové vrstvě na potravinovou folii do tvaru obdélníku a poklaďte si šunkou, špenátem a nastrouhaným sýrem. Na vzdálenějším delším kraji nechte trochu volného místa, aby se roláda spojila.
  4. Uchopte folii u delšího kraje a zlehka pomocí ní maso překlápějte přes náplň. Během rolování mírně utahujte do požadovaného tvaru.
  5. Sekanou roládu nechte zabalenou ve stejné folii, uchopte její volné konce a roládu ještě poválejte sem a tam, aby se vytvořit dokonalý váleček a zároveň se oba konce přirozeně spojily. Nechte v lednici asi půl hodiny odpočinout.
  6. Zatímco se roláda chladí, připravte si mřížku z plátků slaniny. Plátky překrojte podélně napůl a vyskládejte z nich 6 – 7 pruhů stejně dlouhých jako roláda. Každý druhý plátek poté přehněte a do vzniklého místa položte další plátek v pravém úhlu. V dalším kroku opakujte totéž s druhou polovinou plátků tak, aby vznikla mřížka. Na názornou ukázku se podívejte do galerie pod článkem.
  7. Do tohoto pevného slaninového kabátku zabalte roládu a následně ji opatrně přesuňte na alobal, do kterého ji utěsněte. Dbejte na to, aby spoj slaninového plátu zůstal na spodní straně.
  8. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 30 minut.
  9. Rozevřete alobal, potřete sekanou směsí kečupu, dijonské hořčice a cukru a dopečte 20 minut dozlatova.
  10. Plněnou sekanou roládu podávejte s vařenými bramborami nebo čerstvým pečivem a kyselou okurkou. Děti ji obvykle mají nejraději s bramborovou kaší

Fotogalerie - Plněná sekaná roláda

Ukázat 9 fotografií

Zdroje informací:
Africanbites.com: Bacon-Wrapped Meatloaf

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více