Šumivý nápoj z květů bezinek
Tenhle recept v pamětnících vyvolává vzpomínky na "Dětský šampus" jejich mládí. Volně rostoucí černý bez vždy na jaře poskytoval množství svých květů k výrobě právě téhle limonády a snad není nikdo, kdo by jí kdysi s chutí nepil.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 7 170 kJ / 1 714 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,26 g |
Tuky | 0,72 g |
Vláknina | 4,14 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 52 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 423,48 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Ale pozor, lahve se pořádně natlakují!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 6. 2016 16:42
Jarek: Ocet ani kyselina citronová nemají na vznik kvašení žádný vliv. Postavení kvasné nádoby na slunce je nebezpečný hazard se zdravím. Vážený pane píšete tady bludy.
Pro vznik kvašení jsou potřeba kvasinky, obyčejně se vyskytují celkem všude na ovoci na sladkých květech jich bude zřejmě méně, převařením kvasinky zahubíte (včetně jiných mikroorganismů) nebo jejich populaci velmi omezíte. Pokud tedy šťávu před kvašením svařujete je potřeba přidat kvasinky, jakékoliv vinné kvasiny poslouží dobře (konkrétní odrůdy jsou jen pro fajnšmekry). Seženete je obyčejně ve slušné drogerii či obchodě se smíšeným zbožím, pokud již máte jednu várku kvasící není nutné kupovat kvasinky stačí přidat část kvasící šťávy, to že šťáva kvasí se pozná právě podle uvolňujících se bublinek. KVASNÉ NÁDOBY ZÁSADNĚ NEDÁVEJTE NA PŘÍMÉ SLUNCE, riskujete zvýšenou tvorbu octanu ethylnatého což je produkt kvašení který si lidé obvykle pletou s methanolem. Osvitem slunce či působením světla vůbec dochází rychleji ke stárnutí a autolýze kvasinek, což opět vede minimálně ke zhoršené chuti. Kvasné nádoby proto umísťujte nejlépe do tmy (pokud to nejde jinak zakryjte hadry), optimum pro kvašení je přibližně pokojová teplota.
A ještě k octu nebo kyselině citronové, kvašením dojde k přeměně části cukru (podle délky kvašení to může být téměř všechen cukr) na alkohol, pokud v původní šťávě není dostatek přírodních kyselin je výsledný produkt nevýrazné chuti (květy obyčejně moc kyselin neobsahují, a vlastně ani cukrů), správný poměr kyselin a cukrů je trochu věcí osobních preferencí, doporučuji s tím trochu experimentovat, včetně typů kyselin - okyselovat můžete opravdu vším (co je kyselé), výsledek bude pokaždé trochu jiný. Přeju hodně zdaru všem co nejsou líní s iudělat opravdu vlastní pití.
Pro vznik kvašení jsou potřeba kvasinky, obyčejně se vyskytují celkem všude na ovoci na sladkých květech jich bude zřejmě méně, převařením kvasinky zahubíte (včetně jiných mikroorganismů) nebo jejich populaci velmi omezíte. Pokud tedy šťávu před kvašením svařujete je potřeba přidat kvasinky, jakékoliv vinné kvasiny poslouží dobře (konkrétní odrůdy jsou jen pro fajnšmekry). Seženete je obyčejně ve slušné drogerii či obchodě se smíšeným zbožím, pokud již máte jednu várku kvasící není nutné kupovat kvasinky stačí přidat část kvasící šťávy, to že šťáva kvasí se pozná právě podle uvolňujících se bublinek. KVASNÉ NÁDOBY ZÁSADNĚ NEDÁVEJTE NA PŘÍMÉ SLUNCE, riskujete zvýšenou tvorbu octanu ethylnatého což je produkt kvašení který si lidé obvykle pletou s methanolem. Osvitem slunce či působením světla vůbec dochází rychleji ke stárnutí a autolýze kvasinek, což opět vede minimálně ke zhoršené chuti. Kvasné nádoby proto umísťujte nejlépe do tmy (pokud to nejde jinak zakryjte hadry), optimum pro kvašení je přibližně pokojová teplota.
A ještě k octu nebo kyselině citronové, kvašením dojde k přeměně části cukru (podle délky kvašení to může být téměř všechen cukr) na alkohol, pokud v původní šťávě není dostatek přírodních kyselin je výsledný produkt nevýrazné chuti (květy obyčejně moc kyselin neobsahují, a vlastně ani cukrů), správný poměr kyselin a cukrů je trochu věcí osobních preferencí, doporučuji s tím trochu experimentovat, včetně typů kyselin - okyselovat můžete opravdu vším (co je kyselé), výsledek bude pokaždé trochu jiný. Přeju hodně zdaru všem co nejsou líní s iudělat opravdu vlastní pití.
4. 4. 2014 08:17
Ocet nebo kyselina citronova jsou dulezite pro vznik kvaseni.
Octa se nebojte, je straven s cukrem pri kvaseni, tj. neni nijak citit!
Zaroven je to dulezite proti plisnim.
Tekutinu je nutne mit v teple, na slunci (za oknem) a kazdy den michat.
Kvety oprane nemusi byt (brouk sem, brouk tam - bilkoviny). Jen tam nesmi byt msice.
Octa se nebojte, je straven s cukrem pri kvaseni, tj. neni nijak citit!
Zaroven je to dulezite proti plisnim.
Tekutinu je nutne mit v teple, na slunci (za oknem) a kazdy den michat.
Kvety oprane nemusi byt (brouk sem, brouk tam - bilkoviny). Jen tam nesmi byt msice.
12. 7. 2013 14:33
Já dávám 4l převařené(vychlazené) vody,15-20 opraných květů a 5 citrónů na kolečka a bez jadérek,velkého hrnce a přikreji utěrkou.Druhý den vycedím přes utěrku a vznikne mi čirá tekutina, přidám 1kg cukru krupice a rozmíchám,plním do plastových flašek,dám do lednice.Nemáme sice šumivou limonádu,ale nám to takto chutná.Nenechávám 9 dní a nedávám ocet.Každý děláme jinak.
29. 6. 2013 21:32
Mně se také nevedlo, k žádnému kvašení nedošlo, tudíž bublinky to nemá ani náhodou. Je z toho jen sladká táhává voda.
29. 6. 2013 11:50
Renka: Reni,to mě mrzí,někde byla chyba(voda musí být svařená, bezinky umyté, cukru opravdu tolik).Já to na sluníčko nikdy nedával,jen volně v místnosti,proto taková doba,co je to v lahvi.Mě se to nikdy nestalo,tak nevím.... a poctivě jsem michal,i když jsou tady i jiné názory,tak fakt nevím.....
29. 6. 2013 11:38
mám na okně,nemíchala jsem a 4den na povrchu plíseň http://www.toprecepty.cz/recept/34387-sumivy-napoj...Poraťe???
10. 6. 2013 11:57
jarda Kadic:Jarouši. Díky za vyjádření PROČ ocet. Vidím, že člověk všechno neví a měl by bejt pokornej k radám našich předků. V každém případě taky od příště ocet dám. Ne sice jablečný //Musím přiznat, že ovocné ,včetně vinných moc nemusím. Zkrátka nesnáším//. Ale vozím z Rakouska super bio ocet v 5 ti litrových kanistrech. Už se těším, že mi bude šumět limoška víc než doposud. Včera jsme měli kocmaticové amolety a ze zbytku jsem naložil limošku. Tak jdu vmíchat ještě ocet. Buď zdráv a vesel. Václav.
10. 6. 2013 11:47
Vaclav Fronek: Vašku,ten recept je starší, než já, mamce je 89 a když jsem se jí ptal na ten ocet, říkala, že ho vždy dávala, ale jablečný,a méně.Jednou ho prý zapomněla dát a ono to nešumelo.Já ho taky dávám, asi tak 1 deci.Ten recept je psán ještě postaru, krásnými písmeny.Prý jí to psala jeji kamarádka, když jim bylo kolem 18 let Ten tvůj recept na víno jsem si ofotil a určitě ještě letos zkusím
10. 6. 2013 11:25
U nás kocmatice jsou dost oblíbené a tak i mimo amolet také limonáda. Tu jsem dělal vždy i dětem chutnala vychlazená /je zdravá/.Jen mne překvapuje ten ocet, který jsem nikdy nedával. Pouze citrón. Ale asi něco to má do sebe. PRUBNU.
Jinak mohu doporučit "ANDĚLSKÉ VÍNO" - Tak je u nás nazvané. Je také z květů kocmatic - a dost. cca na 4 litrovou láhev min. 20 květů. Pak pár Pl lžic cukru. Trochu více, citrón a nechat kvasit cca 4 týdny. Je to zrádná mrcha. Přitom božské pití-zkrátka andělské. U nás se říká : Prvé dvě decky osvěží, Druhé dvě decky povznáší, Třetí dvě decky se cítíte jako andělé povznášející se v nebi, A když pijete dál --- to už pijete v mdlobách. Mohu potvrdit.Sám jsem otestoval pravdivost a po posledním nerozeznal jezevce od divočáka . Ale to mi vyprávěli až přátelé HI HI.+bodík
Jinak mohu doporučit "ANDĚLSKÉ VÍNO" - Tak je u nás nazvané. Je také z květů kocmatic - a dost. cca na 4 litrovou láhev min. 20 květů. Pak pár Pl lžic cukru. Trochu více, citrón a nechat kvasit cca 4 týdny. Je to zrádná mrcha. Přitom božské pití-zkrátka andělské. U nás se říká : Prvé dvě decky osvěží, Druhé dvě decky povznáší, Třetí dvě decky se cítíte jako andělé povznášející se v nebi, A když pijete dál --- to už pijete v mdlobách. Mohu potvrdit.Sám jsem otestoval pravdivost a po posledním nerozeznal jezevce od divočáka . Ale to mi vyprávěli až přátelé HI HI.+bodík
9. 6. 2013 22:20
jarda Kadic: Rádo se stalo, určitě vyzkouším, sousedi mají bezinek...
9. 6. 2013 22:01
danielle72: Dík za fotku
9. 6. 2013 17:13
Já Ti věřím, určo je to dobré a pitné
9. 6. 2013 15:18
spagetka: Souhlasím,my dáváme,v konečné chutí však ho tam necítím ani náhodou
9. 6. 2013 15:09
S tím octem je to diskutabilní, takže bych byla pro zvyky té které rodiny. Babička dávala vždy, mamka ho nesnášela, nedávala nikdy, to samé i u manžela. Takže spíš vychytat vlastní chuť. Já teda ocet taky nedávám
Buďme prostě tolerantní ke zvykům jiných lidí
Buďme prostě tolerantní ke zvykům jiných lidí
9. 6. 2013 15:04
Ocet rozhodně nee.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 8 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 10 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tofu se smetanou
Stepazdepa uvařil před 4 hodinami
Bábovka z podmáslí
daninako uvařila před 4 hodinami
Rychlý koláč z kyselého mléka.
Adlla uvařila před 4 hodinami
Čočka nakyselo s vejcem
Kattyy uvařila před 5 hodinami
Domácí kmínový chleba
gabriella18 uvařila před 5 hodinami
Chléb z ovesných vloček
Monysek.w uvařila před 5 hodinami
Vláčné mrkvové cookies
MonikaHo uvařila před 7 hodinami
Buchta - prošívaná deka
Evik.ka uvařila před 7 hodinami
Extra rychlé lívance
MarketaPe uvařila před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: limonáda z bezinek květ bezinky bezinka květ víno z květu bezinek bezinka květ recepty recepty bezinky květ bezinková limonáda s droždím víno z květu bezinky bezinky květ bezové šumivé víno víno z bezinek bezinkový nápoj bezinková šumivá limonáda šumivé víno z květů černého bezu bezinky květ recepty bezinka limonáda limonáda z květů černého bezu bezový nápoj recepty z bezinek šumivá bezová limonáda
Suroviny: květy černého bezu, cukr, voda, citron, ocet ovocný
Šumivý nápoj z květů bezinek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OXnG
23 názorů