Cuketové muffiny jsou vláčné a plné chutí. Spotřebujete i zbytky z lednice, navíc je dokáže upéct každý, a to velmi rychle
17. 7. 2023 Ostatní
Cukety na všechny způsoby. Právě tak v současnosti vypadají mnohé české a moravské kuchyně. Úroda je totiž taková, že docházejí klasické recepty, jak zeleninu upravit. Zkuste tedy netradičně použít cuketu do muffinů, budou díky ní krásně vláčné.
Využijte, co dům dá
Po několika týdnech, kdy na zahradách dominuje nadúroda cuket, je velmi složité stále vymýšlet, jak tuto surovinu ještě využít a být při tom originální. Kdo už upekl perník, uvařil polévku nebo cuketu použil třeba do ratatouille, hledá další způsoby úpravy. Přitom se stačí podívat do lednice, jaké potraviny nám „zbyly“ a použít je do jednoduchého receptu.
Mohlo by vás zajímat
Nebojte se experimentů
Muffiny z cukety totiž mohou obsahovat třeba zbytky šunky či salámu, skvěle se do nich hodí sýr, a to jak eidam, tak třeba feta, perfektně v nich vynikne i paprika. Nebojte se ovšem ani experimentovat s kořením a do těsta na muffiny si přidejte to, co máte nejraději.
Cuketové muffiny
Na přípravu 12 kusů (standardní plech na muffiny) vynikajících cuketových pochoutek budete potřebovat: 150 g cukety, 2 vejce velikosti M, 180 ml polotučného mléka, 40 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva, 130 g sýru cottage, 160 g hladké špaldové mouky, 60 g šunky, 70 g tvrdého sýra, ½ papriky (např. čerstvé či sterilované kapie).
Jak na to?
- Do mísy najemno nastrouhejte čerstvou cuketu . Osolte ji a nechte pár minut odpočívat. Přes cedník odstraňte vodu, kterou cuketa pustí.
- Do další nádoby si připravte mouku, do níž přidejte prášek do pečiva a sůl. Postupně přimíchávejte mléko, cottage a vejce velikosti M.
- Šunku a sýr si nakrájejte na malé kousky, které vmíchejte do těsta.
- Přidejte cuketu a vzniklou směsí naplňte košíčky na muffiny.
- Naplněné košíčky vložte na plech na pečení muffinů.
- Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba 50 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Cuketa může způsobit, že bude špejle stále trochu vlhká, ale to není na škodu.
- Po vychlazení ozdobte muffiny proužky papriky.
Náš tip: Pro lehčí vyndání muffinů z košíčků použijte místo papírových ty silikonové, popřípadě místo plechu zvolte velkou silikonovou formu na muffiny.
Zkusili jste už vynikající cuketový bramborák? Jestli ne, nabízíme vám náš videorecept:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme osm nejlepších způsobů, jak správně nařezat špekáčky: Takhle se dokonale propečou a nespálí
Upekli jsme nadívaná vejce podle M. D. Rettigové: Zužitkují se do nich vykoledovaná vajíčka i starší pečivo a jídlo chutná skvěle
Cuketové kobližky: Díky cuketě a tvarohu jsou krásně vláčné a božsky chutnají obalené v cukru a skořici
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 8 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 12 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek připravil dokonalé muffiny s borůvkami: U jejich pečení moc nepřemýšlejte, žmolky v těstu jsou výhodou, překvapil cukrář
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Cuketa s mrkví a hráškem: Výraznou chuť dodá cibule a česnek, zalitá sýrovou omáčkou uspokojí i náročné strávníky