Vánočka patří k symbolům našich Vánoc. Vše o sladkém pečivu z kynutého těsta
Vánočka je jedním ze symbolů českých Vánoc. Každá rodina má svůj recept nebo nějaký dobrý najdete v kuchařských knihách nebo na internetu. Spoustu receptů najdete také na webu Toprecepty.cz. Rady a tipy, jak připravit nejlépe těsto i jak vánočku zamotat. Nejčastěji se plete jako třípatrová z 8 či 9 pramenů z kynutého těsta s droždím. Každé patro má svou symboliku - voda, slunce, vzduch a země; rozum, vůli a cit a nakonec vědění a lásku.
Vánočka se peče už několik století, nejdříve v řemeslných dílnách caletníků, od 18. století se její pečení postupně přesunulo i do domácností.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 13 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 15 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 17 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Doba koktejlová: První drinky byly z lihovin a zázvoru, rozmach nastal v době americké prohibice, kdy vznikl i slavný Martini koktejl
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na kremrole s malinovým sněhem? Podle tohoto receptu je zvládne i začátečník
Pět moučníků, na kterých si pochutnáváme tisíce let: Palačinky jedl už „ledový muž“ Ötzi a cheescake pekli staří Řekové