Pět moučníků, na kterých si pochutnáváme tisíce let: Palačinky jedl už „ledový muž“ Ötzi a cheescake pekli staří Řekové
1. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Je jen málo věcí, které lidé milují víc než jídlo. Víte, že existuje mnoho chutných sladkých pokrmů, které odolaly zkoušce časem a na kterých si pochutnáváme už tisíce let? Základní suroviny a postup přitom zůstávají stejné.
1. Baklava
Baklava je lahodné pečivo z filo těsta, ořechů a cukru. Tento historický dezert má nejasný původ, ale většina důkazů ukazuje na to, že byl vynalezen kolem roku 800 př. n. l. v Asyrské říši. Starověcí Asyřané natahovali chlebové těsto na extrémně tenkou vrstvu a pak ho zdobili skořicí, kardamonem, medem, ořechy a dalšími pochoutkami.
Staří Řekové se po ochutnání tohoto lahodného receptu rozhodli, že to umí lépe. Právě oni začali připravovat tak tenké plátky filo těsta, aby křupalo a „lístkovalo“ – podobně jako je tomu u dnešní baklavy. Největší oblibě se baklava dodnes těší v Řecku a na Blízkém východě.
Mohlo by vás zajímat
2. Rabský koláč
Tento lahodný dort ve tvaru spirály dochucují především višňový likér maraschino a mandle, které mu dodávají jedinečnou chuť. Podle legendy byla tato sladká pochoutka poprvé vytvořena na chorvatském ostrově Rab v roce 1177 pro papeže Alexandra III. po vysvěcení katedrály Nanebevzetí Panny Marie.
Obyvatelé ostrova tento dort od té doby připravovali na uvítanou významným hostům. Nyní jsou rabské dorty součástí oslav, jako jsou svátky, svatby a křtiny. Můžete se s nimi setkat především v Chorvatsku.
Mohlo by vás zajímat
3. Palačinky
Mnoho různých kultur v průběhu let vyvinulo vlastní verzi palačinek, ale první zmínka o nich pochází z opravdu na první pohled nepravděpodobného zdroje. Vědci totiž objevili zbytky obilných placek v žaludku nejstarší evropské mumie známé jako Ötzi. Tento ledový muž, jak se mu také někdy říká, žil zhruba před 5 000 lety.
Těsto starověkých palačinek bylo z mouky a vody a tyto placky se připravovaly v hliněné pánvi nad ohněm. Staří Řekové je jedli se sezamovými semínky a medem nasladko. Římané je vylepšili, protože přidali do těsta vejce a mléko, a tak vznikla nadýchanější palačinka.
A palačinky (ať už sladké nebo slané) stále patří k nejoblíbenějším jídlům napříč různými státy.
Mohlo by vás zajímat
4. Rýžový koláč nian gao
Sladký lepkavý rýžový koláč se tradičně připravuje na oslavu čínského nového roku. Tato pochoutka vznikla kolem roku 480 př. n. l. za dynastie Čou. Nian gao se vyrábí z lepkavé rýžové mouky, cukru a zázvoru. Do receptu můžete také přidat sušené čínské datle.
Mohlo by vás zajímat
5. Cheesecake
Koho by napadlo, že na tento pro nás „moderní“ moučník je tu už více než 2 000 let? Poděkovat za něj můžeme Řekům. Cheesecake má svůj původ lety ve starověkém Řecku, údajně na ostrově Samos. Tam je poprvé zaznamenáno využití tvarohu k přípravě koláče. V kombinaci s moukou a medem tak vznikly první předchůdci dnešních cheesecaků. Staří Řekové věřili, že moučníky s tvarohem jsou dobrým zdrojem energie a v roce 776 př. n. l. byly podávány sportovcům na prvních olympijských hrách.
A stejně jako palačinky i cheesecake vylepšili Římané. Začali s receptem experimentovat a upravili některé přísady. Díky vejcím byl koláč pevnější a vláčnější než předchozí recept, tvaroh nahradila ricotta. Koláč se tak hodně podobal variantě, jakou známe dnes.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit vynikající rychlý cheesecake.
Zdroje informací:
ancient-origins.net: 12 Ancient Foods That We Still Love Today
juniorscheesecake.com: The History of Cheesecake
chorvatsko24.com: Rabský dort
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Cake pops, dortová lízátka: Na originální pochoutku využijete nepovedený moučník a přesto sklidíte pochvalu
Možná jste již slyšeli o dortových lízátkách tzv. cake pops, která se připravují z dortového korpusu a polevy. Hotová lízátka vypadají krásně, a… Číst více
Den lízátek
Lízátko je sladkost určená k olizování nebo sání. Sladká část lízátka je obvykle připevněna na plastové nebo papírové tyčince, zatímco větší varianty… Číst více
Konec školního roku se blíží. Jakým dárečkem uděláte radost spolužákům a paní učitelce?
Jedlý dárek pro kamaráda nebo paní učitelku nemusí být drahý, ale měl by být vyrobený s láskou. S jeho přípravou může pomoci maminka nebo babička a… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na oblíbené Míša řezy? Dejte je do skleničky a podávejte na party nebo dětem na svačinku!
Máte v těchto dnech náladu na pečení a chcete… Číst více
Jak připravit dortová lízátka cake pops jako od cukráře? Tyhle kroky byste neměli podcenit!
Tvarem připínají normální lízátka, pod barevnou… Číst více
Jak si vyrobit domácí lízátka: Cukrovinky do mikulášského balíčku
Svátek svatého Mikuláše se kvapem blíží a nastává čas přemýšlet nad tím, jaké dobroty zvolíme do balíčku pro naše ratolesti. Připravit si pro ně… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na dortová lízátka, aby byla dokonalá? Tenhle krok nevynechávejte!
Pokud jste sledovali pořad Peče celá země, pak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chutě antického Řecka: Den začínali chlebem namočeným ve víně nebo speciálními palačinkami, které bychom dnes asi nepozřeli
Egyptský faraon Tutanchamon si pochutnával na pečené gazele a červeném víně a doslova si ujížděl na sladkém
Historie na talíři: Palačinky i jiné placky dříve bývaly jídlem chudých. Dnes ty nejlahodnější připravíte ze zakysané smetany
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pět chyb, které možná děláte při přípravě palačinek. Díky osvědčeným fintám budou palačinky tenké a nebudou se trhat
Bugatsa: Na řecký dezert je potřeba speciální tenké těsto a jemný krém s vůní skořice. Moučník si lehce připravíte i doma
Holka u plotny radí: Jak na jahodový cheesecake bez pečení? Důležité je dodržet poměr surovin, pak je výsledek skvělý!