Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se peče vánočka ve formě. Oblíbené vánoční pečivo jde připravit i bez splétání
Zdroj: Top recepty

Na sladké vánočce, která je plná rozinek a oříšků, si rádi pochutnáme. Jenže někdy nás odrazuje její pečení nebo lépe řečeno - její splétání. Ale vánočku dělá vánočkou právě její typický tvar. Jak dosáhnout tohoto tvaru bez splétání?

Forma na vánočku - jednoduché řešení

Řešení je jednoduché. Místo splétání vánočky použijeme formu. Můžeme si pořídit kameninovou, která je sice dražší, ale zato krásná a trvanlivá. Kvalitní formy se stávají vzácným rodinným pokladem, který se dědí od babiček a maminek na dcery a vnučky. Je možné, že se nám podaří nějakou takovou formu najít doma na půdě nebo koupit na inzerát. Občas se někdo takových pokladů zbavuje.

Pečení vánočky ve formě

Formu dobře vymažeme máslem, případně ji vysypeme jemnými plátky mandlí. Vysypávání moukou není třeba, na vánočce by byla po upečení mouka vidět. Vykynuté těsto krátce zamícháme a dáme do formy. Těsto ve formě necháme znovu kynout - přibližně hodinu, ale záleží na receptu, podle kterého jsme těsto připravovali. Těsta do formy nedáváme příliš, aby vánočka byla po upečení akorát vysoká. Propečenost zkoušíme špejlí. 

Upečená vánočka

Může se stát, že nám vánočka po vyklopení z formy nepřipadá zespodu dostatečně vybarvená a dopečená, v tom případě ji položíme na plech (do formy ji už nevracíme) a ještě chvíli ji necháme v troubě dopéct, aby její povrch zezlátl. Při pečení ve formě nám sice odpadá pletení a příprava vánočky se urychlí, ale přijdeme o zlatavou kůrčičku splétané vánočky. Na závěr kdo chce, může si hotovou vánočku pocukrovat.

Vánočka je žádaná dobrota, ale i milá pozornost a oblíbený "jedlý" dárek. I s vánočkou pečenou ve formě budeme mít úspěch -  bude mít vždy pěkný tvar a pravidelný vzhled. A je možné, že díky tomu se do jejího pečení pustíme častěji, nejen o Vánocích.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více