Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit bramborové šulánky s mákem. Uvařte si milované retro jídlo z dětství
Zdroj: Top recepty

Bramborové šulánky jsou jídlem, které si možná pouze mlhavě pamatujeme z dětství, ale toužíme ho znovu ochutnat. Na šulánky potřebujeme bramborové těsto a na jejich posypání je nejlepší mletý mák, smíchaný s cukrem moučkou.

Levné jídlo našich babiček

Šulánky se připravují z bramborového těsta, stejně jako řada dalších krajových specialit jako jsou různé šišky, šudlíky, peciválky a knedlíky. Na přípravu šulánků nám stačí jenom několik snadno dostupných surovin, jedná se totiž o levné jídlo našich babiček.

Suroviny na bramborové šulánky

Samotná příprava šulánků začíná nejlépe už den předem, kdy si brambory uvaříme ve slupce, a necháme je do druhého dne vychladnout. Potřebujeme:

  • 600 g brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • sůl
  • a vejce

Jak připravit těsto na bramborové šulánky

Druhý den po uvaření brambor se již pustíme do přípravy bramborového těsta na šulánky:

  1. Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
  2. K bramborám přisypeme mouku, špetku soli a přidáme vejce.
  3. Svižně a bez otálení zpracujeme těsto, protože stáním řídne.
  4. Z těsta uválíme přibližně 1,5 cm tlusté válečky, které krájíme na 3 cm dlouhé "šulánky".
  5. Šulánky vložíme ihned do vařící vody, a po vyplavání je vaříme přibližně 5 minut. Poté je sítem vybereme, necháme okapat a dáváme do vymazaného pekáče nebo jiné nádoby.
  6. Šulánky na talíři posypeme mletým mákem a cukrem moučkou, poté zalijeme rozpuštěným máslem.

Názorný postup přípravy bramborových šulánků můžeme zhlédnout v následujícím video-receptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více