6 častých chyb při sušení vlašských ořechů: Správně usušené jsou trvanlivou konzervou
Vlašské ořechy jsou vlastně malá semena plodu ořešáku, mohutného stromu, který dorůstá až do výšky 20 metrů. Ořechy jsou velmi výživné a kvalitní, přesto jich obvykle konzumujeme méně, než bychom měli. Může za to poměrně zdlouhavé vylupování.
Vlašské ořechy jsou sice na pohled maličké, ale co se týče obsahu živin, jsou považovány za mimořádně hodnotný a koncentrovaný zdroj. Aby si zachovaly správnou kvalitu, musíme je po sklizni dobře usušit a chránit před vlhkostí a plesnivěním.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při sušení vlašských ořechů
Jen správně usušené ořechy jsou trvanlivé a chutné. Víte, na jaké chyby při sušení si dát pozor?
- Předčasné srážení nedosušených ořechů (v zelených slupkách): Ořechy nejlépe schnou na stromech při slunečném počasí.
- Ořechy nejsou rozložené a chybí jim vzdušnost: Lepší je rozložení v jedné vrstvě, buď na bedničkách nebo v nízkých papírových krabicích.
- Sušení probíhá ve špatném prostředí (vlhko, chladno): Ořechy nejlépe schnou na slunci nebo u kamen, dobrým pomocníkem při sušení je elektrická sušička.
- Sušení ořechů není doplněno občasným promícháním: Ať už sušení probíhá na slunci nebo u kamen, musíme je několikrát za den promíchat.
- Mezi pěkné ořechy jsou namíchané poškozené kusy např. napadené plísní nebo zčernalé: Poškozené nekvalitní ořechy je lepší rovnou vyhodit.
- Sušení neprobíhá dostatečně dlouho: Ořechy se mohou zdát na povrchu suché, ale uvnitř potřebují dobře vysušit.
Nejdříve po dvou až třech týdnech můžeme ořechy sesypat a uložit do beden nebo síťovaných pytlů. Poté je ještě občas promícháme nebo protřepeme (jednou za několik dnů).
Z kvalitních vlašských ořechů se dá připravit mnoho dobrot. Doporučujeme např. ořechy v karamelu podle následujícího receptu:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 8 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 12 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 12 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Vlašské ořechy místo lékárničky: Jejich konzumace napomáhá chránit srdce i mozek a ještě zlepšuje náladu
Komentáře